Alocaţiile pentru copiii românilor, cele mai mici din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copiii din România au cea mai mică alocaţie din Uniunea Europeană. Dacă în majoritatea statelor europene alocaţia porneşte de la peste 100 de euro, în România alocaţia este de 84 de lei, echivalentul a 18 euro, o sumă care nu acoperă decât într-o foarte mică măsură necesităţile unui copil.

Din acest motiv, doi deputaţi PNL propun majorarea alocaţiilor pentru copii de la 1 ianuarie 2019. Potrivit propunerii legislative, copiii cu vârsta de până la doi ani vor primi o alocaţie lunară de 300 de lei, în timp ce alocaţia copiilor cu vârsta între 2 şi 18 ani va fi de 150 lei pe lună.

„Cuantumul alocaţiei de stat pentru copii se stabileşte în raport cu indicatorul social de referinţă, ISR, după cum urmează: a) 0,6 ISR pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani (sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap), începând cu 1 ianuarie 2019; b) 0,3 ISR pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, începând cu 1 ianuarie 2019“, se arată în proiectul legislativ de modificare a Legii 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, depus la Camera Deputaţilor de deputaţii PNL Robert Sighiartău şi Dumitru Mihăilescu.

La limita sărăciei

Specialiştii atrag atenţia că jumătate dintre copiii României trăiesc la limita sărăciei, iar majorarea alocaţiei este cât se poate de oportună. 

„Deşi alocaţia s-a dublat în urmă cu 2 ani, suma este foarte mică. Vorbim de 3 lei pe zi pentru un copil. Asta arată, într-un fel, interesul guvernanţilor pentru copii. Majorarea alocaţiilor este oportună, este un suport care trebuie alocat direct copiilor. Probabil că este greu de acceptat după atâtea măriri bugetare pentru salarii şi pensii. Niciodată nu sunt bani, dar copiii trebuie să fie o prioritate. Din păcate, jumătate dintre copiii României trăiesc în risc de sărăcie şi excluziune socială“, a explicat, pentru „Adevărul“, Gabriela Alexandrescu, preşedintele executiv al Asociaţiei „Salvaţi Copiii!“.

Ce alocaţii plătesc alte state europene

În timp ce statul român plăteşte o sumă ridicolă ca alocaţie pentru copii, celelalte state din UE iau în serios politica de natalitate. 

În Italia, alocaţia lunară ajunge la 258 euro pe lună, iar în Suedia alocaţiile variază între 120 euro şi 218 euro pentru un copil, în funcţie de numărul de minori din familie. În Marea Britanie, există o alocaţie standard (Child Benefit), care reprezintă aproximativ 100 euro pentru primul copil şi câte 65 euro pentru ceilalţi copii. 

În Olanda, alocaţia standard creşte o dată cu vârsta copilului şi se acordă trimestrial. Până la vârsta de 5 ani, fiecare copil primeşte 191 euro la trei luni (63 euro pe lună), dacă are între 6 şi 11 ani, primeşte 232 euro pe trimestru (77 euro), iar după 11 ani, până la 17 ani statul olandez îi alocă 273 euro (91 euro lunar).

Germania plăteşte câte 164 euro pentru primul copil şi măreşte susţinerea până la 170 euro pentru al treilea. În Finlanda, alocaţia pentru priimul copil este de 104 euro pe lună, pentru al doilea copil de 115 euro şi ajunge la suma de 189 euro pentru al cincilea copil.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite