Alocaţii cu scandal: impactul bugetar între alocaţii şi nevoile demnitarilor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Demnitarii au decis dublarea alocaţiei pentru copii
Demnitarii au decis dublarea alocaţiei pentru copii

Democraţia originală funcţionează cum nu se poate mai bine în ţara noastră, reuşind ca în doar câteva luni, ca să mă refer la evenimente recente, să producă discriminare evidentă între aleşii poporului, parlamentarii şi viitorii cetăţeni ai României şi ai altor state, copiii.

Nu cu mult timp în urmă, câţiva aleşi ai boborului se plângeau în spaţiul public cât de greu o duc ei cu banii, cât de grea e viaţa de parlamentar cu salariul actual, vai de el, de la doar 50 şi ceva de milioane de lei vechi în sus, care nu le ajunge nici măcar pentru un coafor, o pedichiură, un schimb de haine, o nevoie, un protocol,o necesitate de demnitar, acolo. Săracii! Că nu le ajung indemnizaţiile, diurnele, privilegiile sunt mici şi puţine. Cum mai bagă ei mâna în buzunarul propriu, în punga de demnitar amărăştean, să-şi poată întreţine o imagine decentă, la nivelul cerinţelor lumii politice europene, moderne.

Tot în urmă cu câteva săptămâni, aleşii boborului se gândeau la votarea unor pensii speciale, de parlamentari, socotind probabil, că viaţa în fotoliile înalte este scurtă şi pensia mică, aşa că au zis să-şi asigure viitorul, ca să nu zic bătrâneţea.

Alţii mai plimbăreţi şi mai atenţi la punga lor şi-au dat seama că în străinătate nu beneficiază de internet gratuit, ceea ce îi costă şi au zis să elimine neajunsul, propunând chiar şi 50 de euro pe cap de parlamentar plecat în delegaţie, cu serviciul prin lume. De ce să nu-şi rezolve problema, cât să mai dea din buzunarul propriu pentru binele ţării? Ba unii care le plângeau de milă miniştrilor şi altor demnitari s-au declarat şi pentru mărirea salariilor „de mizerie” ale acestora, plângându-le de milă.

Propuneri şi proiecte pentru rezolvarea nevoilor, necesităţilor aleşilor au fost de-a lungul timpului cu duiumul şi vor mai fi, indiferent de cine este sau va fi la putere. La cele mai recente nevoi ale acestor demnitari „năpăstuiţi ai soartei”, după cum aflăm public, nu a existat niciun fel de impediment, impact bugetar, considerându-se că pentru ei are balta peşte.

Când a venit vorba însă, de surpriza votării dublării sumei alocaţiei de stat pentru copii, dintr-o dată, guvernanţii s-au lovit şi au început să se plângă de impactul bugetar al punerii în practică a acestei măsurii neaşteptate, neluate în calcul. Pentru copii nu mai are balta peşte! Sărăcim bugetul, ba chiar îl periclităm! Guvernanţii constată că bugetul nu este un sac fără fund!

„Banii îi avem pentru anul ăsta dar anul viitor, când facem bugetul mare, am nevoie de sprijinul Parlamentului că banii îi găsim, dar dacă iar se vine cu amendamente cu «să triplăm la nu ştiu care, să triplăm la ăia» n-o să se poată, pentru că bugetul ăsta nu e un sac fără fund şi până acum l-am gestionat bine în trei ani de zile”, a precizat premierul Victor Ponta.

Întrebat dacă nu va avea sprijinul Parlamentului pentru susţinerea măsurii şi pentru 2016, Ponta a replicat: „Bugetul trebuie să se închidă, se închide în colaborarea Guvern-Parlament. (...) Dar dacă n-am sprijinul Parlamentului pentru buget? N-am sprijinul pentru buget, vine alt guvern, că nu există guvern care n-are buget. Avem în acest moment, însă (...) cu siguranţă o să tăiem din alte părţi, pentru că nu ne-au zis «aceşti 1,8 miliarde îi luaţi de la Sănătate, de la Educaţie, de la drumuri, de undeva»".

Mai mult, într-o singură zi, miercuri 20 mai a.c., şeful Executivului a declarat că a vorbit de două ori cu preşedintele ţării, Klaus Iohannis, despre dublarea alocaţiilor. Grea problemă, mare dilemă, cum şi de unde să scoată Guvernul bani pentru alocaţiile copiilor, mai ales că iniţiatorii acestui amendament în Parlament, liberalii, nu au prevăzut şi de unde să fie alocate sumele necesare. În plus, se doreşte chiar ca pe viitor să fie suplimentată alocaţia de stat pentru copii până la 200 lei de persoană. Să ajungă la nivelul alocaţiei din ţările dezvoltate ale Uniunii Europene!

Cine a mai pomenit aşa ceva în România? Tu ca stat, să dai atâţia bani pentru creşterea copiilor? Păi, cum au trăit până acum cu 42 lei, ce-au mâncat, ce au îmbrăcat, cu ce au mers la grădiniţă, la şcoală, la medic, cu ce au fost crescuţi de părinţi, cum au fost acoperite costurile creşterii lor nu a fost suficient? Păi, altfel cum trăiau, cum creşteau, cum se educau dacă nu le ajungea măreaţa alocaţie de stat? De ce să fie dublată aceasta, ca să dea peste cap bugetul de stat?

Nu dă peste cap bugetul, nu există impact negativ cu salariile demnitarilor, pensiile speciale, indemnizaţiile, privilegiile favorurile aleşilor boborului, care fac legile după bunul plac, şi vine pe neaşteptate mărirea alocaţiei la fabuloasa sumă de 84 lei per copil şi goleşte instantaneu, sacul bugetar! Ăsta da impact bugetar. Dezastru! De unde mai taie Guvernul ca să dea la copii? Ce le mai trebuie bani în plus la părinţi ca să-şi crească odraslele? Cum i-au crescut cu 42 lei pe lună, nu pot să-i crească şi de acum încolo? Ei nu au auzit că ţara e săracă, că sunt alte priorităţi, necesităţi şi nevoi pentru aleşii boborului?

Unii români, mai cârcotaşi - părinţi -nu vor în ruptul capului să înţeleagă priorităţile puternicilor zilei şi recomandă guvernanţilor sursele de finanţare pentru alocaţiile de stat ale copiilor: bani din confiscarea averilor ilicite; din diurnele de deplasări ale aleşilor; din sumele de combustibil, masă, cazare ale acestora; din anularea pensiilor speciale; din salariile parlamentarilor, demnitarilor; din confiscarea averilor corupţilor şi aşa mai departe. Nu înţeleg şi nu vor să accepte aceşti cârcotaşi că ţara are alte probleme mult mai grave, mult mai importante, mult mai prioritare.

Cum să se vină acum, cu astfel de prostii, de mărire a alocaţiei pentru copii, nu ştiu că distrugem bugetul? Dăm peste cap economia care duduie? Ce o să mai duduie, ce o să mai facem dacă nu ne ocupăm de priorităţi, necesităţi şi nevoi ale statului, ale demnitarilor săi?

Nu destul a afectat bugetul de stat eşecul impozitării bacşişului, mai venim şi cu alte măsuri negative?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite