Alina Mungiu-Pippidi: Statul paralel. Cu virusul

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Mungiu-Pippidi
Alina Mungiu-Pippidi

România sinistră (femeie arsă în valiză pe cîmp, babă de 91 de ani violată de un mascul de 19, în Prahova, containere cu morţi) şi România sublimă (doctori care intră în flăcări să-şi salveze personalul şi bolnavii, salvări care aleargă cu personal în combinezoane inflamabile pe linia de tramvai de pe bulevardul Ştefan cel Mare) pălesc în faţa României caricaturale.

Statul paralel însuşi e adesea o caricatură grotescă, numai slăbiciunea societăţii şi ai ales a politicienilor îi dă dimensiuni şi puteri monstruoase. Şi asta e teribil, că acolo unde am putea fi înălţaţi sau revoltaţi România ne face să rîdem. Iar rîsul demobilizează.

Violeta Alexandru, care peste vreo trei săptămîni va cere votul unora, de confesiune aşa zis liberală, citat de pe Facebook :
„Am atât de multă treabă… încât, chiar şi cu acest rezultat pozitiv la testul pentru Covid, voi continua să muncesc de acasă. Voi fi chiar mai activă şi mai eficientă”. Ministrul i-a avertizat pe subordonaţi că îi va verifica telefonic.

Două recomandări de politică publică de aici se deduc automat :

1. Toată lumea care vrea să devină mai eficientă e bine să se infecteze.
2. Cele mai bune controale sunt cele telefonice.

Klaus Iohannis pare din aceeaşi serie, care ar putea purta numele „Sunt robot, dar nu mă tratez”. Ce zice el?

„Împreună cu Guvernul, sunt decis să reconstruim tot sistemul sanitar din temelii… imediat ce în Parlament vom avea o nouă majoritate”.

Nu e frumos? De parcă PNL-PDL nu au mai fost la guvernare după 1989, de parcă Sibiul, care îşi evacuează morţii cu containerul ar fi condus de PSD, ca la Neamţ şi nu avea PNL dintotdeauna o confortabilă majoritate în Consiliu … Daţi-i omului majoritatea, şi el o să vă dea sănătatea!

Dacă nu – nu. Asta e clar.

Ministrul Sănătăţii, şi el prost întors cu cheia, anunţă că doctorul erou are COVID, ceea ce se dovedeşte a fi fals, angajează la DSP o dansatoare şi pune un model să se ocupe de distribuirea vaccinului, după ce îl pusese secretar de stat mai înainte.

Gabriela Firea îl renumeşte în funcţie pe Adrian Bold, arhitectul şef la capitalei de jalnică amintire, în ultima ei zi de mandat, care nu e nici cu o lună în urmă, dar uită şi zice că l-a numit Nicuşor Dan.

Mare dramă că nu a trecut iniţiativa ”Fără penali”, deşi ar fi afectat fix şase oameni. Mă rog, poate pe viitor se aliniază mai mulţi din ăia la care ştii dinainte că sunt penali.

Musai în schimb să interzicem mai mult de 2 mandate la rector, că te pomeneşti că populaţia universitară, economic prosperă şi cu slujbe garantate pe viaţă votează ca la Teleorman candidaţi unici în perpetuitate. Sau e ca la votanţii din Scorniceşti, care îmi ziceau în anul 2000 cînd îi intrebam de ce au votat a cincea oară tot pe vechiul lor primar comunist: Păi dac-a candidat?

Noroc cu campania electorală şi Elena Băsescu, care împarte pliante excavatoarelor goale din Constanţa, că astfel nu discriminăm maşinile care muncesc. Mai bine i-l împărţea Violetei Alexandru.

Să rîdem cu cele peste 22 de milioane de compatrioţi găsiţi la domiciliul lor românesc de umoriştii de la Comisia Naţională de Statistică, şi să ne speriem că în curînd or să şi voteze.

Puteţi comenta acest articol pe România Curată

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite