Alina Mungiu Pippidi: Scurt manual de postăceală pentru începători

Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Mungiu-Pippidi este preşedintele Societăţii Academice din România (SAR)
Alina Mungiu-Pippidi este preşedintele Societăţii Academice din România (SAR)

Dragă Burtă Verde, decît să stai să te uiţi toată ziua pe Internet fără nici un folos şi nu eşti dispus să înveţi mare lucru în general, fiind printre cei care au reuşit să păstreze din şcoala generală doar acel simpatic sentiment de superioritate atunci când stăteai cu gaşca pe gard şi scuipai în capul tuturor ălora nou veniţi, e momentul să îţi canalizezi mai lucrativ aceste înclinaţii naturale şi să te apuci de postăceală.

Nu e nevoie să faci ceva contra convingerilor tale. Sigur ai şi tu simpatii şi antipatii politice, ca toată lumea. Sigur te zgîrii pe ochi cînd vezi ce departe au ajuns unii în viaţă şi ai vrea să te apuci de picioarele lor, de înălţat n-o să te înalţi, dar sînt şanse să-i tragi pe ei la fund. Sigur sînt alţii cărora nimeni nu le găseşte nici un defect, ba chiar se găsesc unii să-i admire, cu ochii tăi pătrunzători sigur dai de breşa care trebuie şi chiar dacă nu au o tinichea legată de coadă le poţi cert strecura una şi după aceea să fii primul care să o arăţi. Nu mai sta! Dă un anunţ anonim, aşa: Postac de vocaţie, orientare dreapta pură sau marxism, numai variante postmoderne (după caz), comentez, înjur, revin, semnalez, scuip unde trebuie (dar numai conform conştiinţei mele), motivez, ambalez, camuflez, resurse nelimitate de timp. Trimite-ţi termeni de referinţă la adresa indicată de email (am glumit). Ortografie impecabilă, dar variabilă la cerere. Cu alte cuvinte, poţi fi plătit să faci exact ce îţi place. Următoarele sfaturi pentru începători sînt grupate de competenţe şi background.

Să o luăm de la talpa profesiunii. Pălmaşul. Pentru 2-300 de euro pe lună, iată ce trebuie să faci. Îţi faci cont pe Hotnews sau ziare.com şi te apuci să razi pe toţi ăia care critică pe tovarăşa Udrea sau pe tovarăşul Băsescu. Dacă totdeauna i-au criticat, înjură-i de Varan şi lovitură de stat. Dacă mai demult au fost cu noi, dă-le că-s schimbători şi mercenari şi nehotărîţi. Dacă nu iau nici un ban, dă-le cu orgoliul, că îl au prea mare, de aia se cred deasupra vînzării-cumpărării, această formă de redistribuire a caracterului care ne ţine cît de cît egali. Cînd nu ştii ce să faci, laudă DNA şi anticorupţia, că noi am făcut-o. Când îi ia DNA pe ai noştri, dă în servicii, că de acolo n-o să protesteze nimeni, nu mai pot ăia, plus că ştiu că noi sîntem. Nu uita să aminteşti de Putin, de parteneriatul strategic şi compară-l pe autor cu Ceauşescu sau cu nevasta lui, după gen.

Nu o să primeşti instrucţiuni zilnic. Vezi însă că vor posta directive de orientare şefii de reţea, alde Tismăneanu sau Aligică pe Facebook sau siteurile lor de casă, ia de acolo şi multiplică pe unde poţi. Cînd scriu ei, fii primul care comentează admirativ, rade orice critică, mai ales pe Contributors, nu ai grijă, moderatorul nu te va bara că e de-al nostru. Găseşti toate cuvintele cheie la ei şi mai mult. Nu te sfii să le repeţi, dimpotrivă, repetă-le pînă nu mai rămâne nimeni care nu le-a auzit. Dă exemplu, a zis AMP că Ponta s-a exprimat impecabil în engleză la Parlamentul European acum trei ani? Foloseşte epitetul impecabil pentru Ponta în orice situaţie, dă bine, contrast grotesc. Comentează ca şi cum ar fi zis despre el că are un caracter impecabil, un partid impecabil, un guvern impecabil şi ar fi el însuşi un prim ministru impecabil. Dă-i aşa cu consecvenţă şi nimeni s-o să-şi mai aducă aminte că atunci era în opoziţie, nu la guvernare. Păstrează dovezile pentru pontare. Ignoră ce e în rest pe siteurile respective, că fazanii trebuie şi ei să scrie undeva şi cred că spaţiul e al lor să se exprime în el, gîndeşte-te la ei ca la copiii fraieri care fac pe copacii la marginea drumului cât copii şmecheri fac pe motocicliştii care vitezesc pe drum.

Sau poate eşti voluntar? Ei, atunci poţi avea alte avantaje, alte surse, poate din plicul de la ambasadă pe care îl ţine fie şoferul, fie ambasadorul (depinde cine are grad mai mare în SIE) te alegi cu nişte cheltuieli de protocol să mai scoţi în oraş niscaiva oficiali, poate mai vorbim de o traducere, de o editură, de un contact unde te putem ajuta în carieră. Tu fii pe fază, repede email sau telefon să stîrneşti opinia publică, să scoţi pe altul să remarce primul, să se îndigneze, să se antisolidarizeze, chiar când nu e eveniment nu sta, trimite emailuri să stîrneşti pe unii contra ţintelor, arată-le de ce existenţa ălora o umbreşte pe a lor, pregăteşte terenul. Tu fii cel care indică pe alţii, pe ăia stărniţi de tine, nu fii primul care demască, citează totdeauna pe ăia pe care i-ai pus, bagă-i la înaintare, dacă o faci consecvent până la urmă o să faci trafic pe În linie dreaptă sau ce mai creezi pe acolo.

Sau poate eşti specialist? Atunci te semnezi. Sînt atîtea ocazii în care te poţi afirma. Par egzemplu, scrie pe Politeia ce bou e Carl Bild ăsta. Că nu îl bagă de seamă pe şeful nostru. Sau ce ridicolă e anticorupţia asta, că iarăşi au luat pe nu se ştie cine în loc să îl ia pe administratorul tău de bloc. Sau că în orice ţară care se respectă preşedintele numeşte prim ministru pe cine vrea, nu pe cine a rezultat din alegeri. Semnează-te cu titulatura pe care ţi-am dat-o, de exemplu preşedinte comisie prezidenţială pentru reforma constituţiei aşa cum vrea preşedintele. Nu-ţi fă griji că vei fi demascat, nu stă nimeni să citească teza aia a ta să vadă că nu întruneşte condiţiile de caracter ştiinţific nici măcar pentru titlul de doctor în literatură ştiinţifico-fantastică. Sau poate eşti autor de literatură fantastică pe bune? Ok, ia de la Cristoiu anii de jurnal ai Elenei la care încă nu s-a găsit autor, în afară de ce trebuie subliniat, care iei de la el, în rest liber la creaţie la capitolul fete în floare (elena U, ana T, alina B) şi marginalii.

Sau poate eşti facilitator? Director de canal, editor pe tură, producător, moderator? OK, ia de aici reclame cu România Explore the Carpathian garden, sau grădina ta proprie, din păcate avem doar în engleză, dar tu dă-le pe post în română, ai aici milioanele din bani Regio pentru vîndut România la români. Cheamă pe specialiştii noştri, dar nu cu alţi invitaţi care ştiu ceva despre specialitatea lor, elimină toţi comentatorii care sunt pălmaşii altora sau unii care se află în treabă (ce idioţi), fă autoritate din ai noştri şi persoane controversate din ăilalţi, dă la fund subiectele la care ieşim noi prost, dacă nu poţi face praf o ţintă, îngroap-o în tăcere, ca şi cum nu ar exista, sari pe orice kompromat şi fă-l un kompromat la adversar. Garantat nu te calcă fiscul, nici inspecţia muncii. Dar cîtă vreme eşti eficient, cît distrugi spontan şi din faşă, la faza discuţie pe forum, orice lider alternativ, orice idee alternativă, orice idee spontană, orice demers de asociere care nu e al nostru.

Cine crede că Elena Udrea a cumpărat presa şi telectualii cu zece mii de euro pe lună se înşală.

Ca să aflăm bugetul real trebuie socotit şi cît a distribuit reclamă la televiziuni sau gazete sau chiar siteuri Internet fără audienţă, cîte fonduri ale Ministerului Dezvoltării altele decît de reclamă au mers la clienţii care reciprocau prin kompromat sau publicitate pozitivă, cîţi bani de la buget s-au pierdut prin tratamentul preferenţial al organelor de control ale statului, cîte resurse de la servicii care erau pentru securitate s-au dus de fapt pe promovat sau compromis oameni care nu aveau de fapt nici o legătură cu siguranţa naţională, şi aşa mai departe. Şi toată abureala asta pe bani publici a unei tabere într-un cor de autojustificare că fără coruperea asta completă şi de fond a opiniei noastre publice în totalitatea ei nu putem salva zona aceea parţială coruptă de Antena 3. Să ne spună preopinenţii cum mai rezolvăm acuma, când comanditara s-a dus, dar s-a creat o industrie flămîndă şi dependentă care stă cu limba întinsă aşteptînd un nou patron. Şi unde există ofertă…

Comentează articolul pe Romaniacurata.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite