Alina Mungiu-Pippidi: Constituţia e valabilă şi pentru popor. În statele de drept

Publicat:
Ultima actualizare:
Principiul sau mai degrabă principiile sunt elementare
Principiul sau mai degrabă principiile sunt elementare

Aşa după cum era de prevăzut, referendumul lui Klaus Iohannis a fost degeaba. Eu nu am televizor, dar din ce am văzut prin presa electronică, nu am fost singura care să avertizeze că referendumul preşedintelui Iohannis era neconstituţional; măcar Traian Băsescu, dacă nu şi alţii, făcuseră această observaţie elementară.

Se vedea nu numai din stîngăcia neprofesionistă a întrebărilor, care păreau făcute de sociologii de la Academia Naţională pentru Securitatea Gradaţilor Fără Minte, ci şi din principiul în sine, promovat şi de campania ”Fără penali”, şi de un mic grup activ de populişti radicali, aparţinînd unei organizaţii oculte, dar foarte agresive, care se ocupă cu atacul la Constituţie şi Curtea Constuţională mult mai mult decît cu atacul la PSD.

Principiul sau mai degrabă principiile sunt elementare.

Primul este universalismul, care e la temelia dreptului roman şi european. Nu se pot da reguli separate pentru anumite categorii. Corupţii nu pot fi condamnaţi sau amnistiaţi sau excluşi pe alte reguli decît violatorii, pedofilii, criminalii în serie sau masturbatorii în public. Cît de cretin trebuie să fie cineva să nu priceapă chestia asta? Nu trebuie doctorat în drept constituţional.

Un referendum de acest gen nu poate propune lucruri care sunt contra constituţiei actuale şi a principiilor de drept. Cum just subliniază Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România Comitetul Helsinki (APADOR-CH), într-un comunicat de presă remis vineri, poporul a aprobat prin referendum Constituţia României, inclusiv articolul 152, denumit „Limitele revizuirii” (Constituţiei – n.n.). Potrivit acestui articol, Constituţia nu poate fi revizuită sau modificată, dacă, printre altele, acea revizuire are ca rezultat suprimarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor sau a garanţiilor acestora. Că mîine poate exista majoritate să se calce în picioare decizia definitivă a justiţiei în cazul Sorinei, sau să se aprobe pedeapsa cu moartea, sau să-i criminalizăm din nou pe homosexuali. Dar de asta există Constituţia ca regula supremă, să fie deasupra tuturor, lideri şi popor. Sunt sigură că Moise Guran sau Rareş Bogdan au explicat, ca ziariştii profesionişti în mod imparţial acest lucru, chemîndu-i pe cei mai buni constituţionalişti cu publicaţii internaţionale la emisiunile lor, ca nu cumva să scoată lumea din casă de pomană. Sau n-au făcut aşa?

Utilitatea referendumului a fost doar să mobilizeze oameni fără nicio înţelegere a statului de drept contra PSD chiar pe pretextul statului de drept. Remarc că aceşti măncători de integritate pe pîine nu au observat că dna Lagarde, noua desemnată de Emmauel Macron să conducă Banca Cetrală Europeană (primită cu aplauze binemeritate) are şi ea o condamnare. Userepluşii din Parlamentul European nu au emis nici o vocală pe tema asta, deşi cazul era asemănător cu cel pentru care a fost anchetat Vosganian.

Nu înseamnă că trebuie să alegem oameni condamnaţi sau să îi lăsăm în funcţii. Dar şi acum judecătorul îi poate exclude: Adrian Năstase şi Dan Voiculescu au asemenea interdicţii. O modificare a Constituţiei era -cum am spus la acea vreme- nu doar imposibilă, ci şi inutilă. Ca să avem o practică judiciară mai unitară nu asta trebuie făcut. Ca să avem o practică administrativă în care un manager public cu reclamaţii de corupţie (nici nu e nevoie de plîngeri penale) nu stă în funcţie pînă la condamnarea definitivă e şi mai simplu. Desigur, nu a pus nimeni în Codul Administrativ un amendament – nu era nevoie de nicio Constituţie schimbată... Şi, desigur, incitatorii populişti au avut grijă să nu discute căi concrete de realizare, ci doar să pună lemne pe foc şi să cheme la petrecere pe toţi neavizaţii, în cap cu actori celebri care au găsit o cale ieftină să-şi facă popularitate.

Asemenea grupuri, odată create, persistă. Asistăm la crearea unei partide criptofasciste, care e pe fond contra ordinii constituţionale şi vrea judecata poporului, nu a legii,  pentru care va fi furnizat de undeva şi un lider – Iohannis e doar un vehicul şters, care a mers cu acest referendum populist contra instinctelor lui mai bune, că i-a fost teamă că dacă nu călăreşte valul îi trece valul peste cap. Să vezi ce mai rămîne din instituţiile statului de drept după ce iau ei puterea – timpurile astea, cînd sub dictatura anecdotică a PSD doar şeful PSD ajungea la închisoare, vor fi cam ca Ungaria sub socialiştii corupţi înainte să vină Orban.

Lumea se va întreba cum a fost posibil, cum tot aud lamentări azi cu Ungaria.

Păi e foarte simplu. Vă dau numai un exemplu, Ca parte din antrenamentul lor, această grupare obscur finanţată dar foarte vizibilă şi-a făcut o aplicaţie selectivă de ştiri şi opinii (unde au dus o campanie permanentă anticonstituţională pe bază de gradaţi de ai lor - experţi zero). Dar înainte, chiar la început, au făcut un test în care au dat o ştire falsă senzaţională - o alertă de cutremur. Nu a fost cutremur, dar lumea a dat din umeri şi a continuat să înghită găluşte. Nu a închis canalul, cum ar fi făcut un public mai sofisticat...

Şi atunci au mers mai departe.

P.S.: Nu e tîrziu. Dar lucrează vreun partid la ora asta la articolele de lege constituţionale şi legislaţia secundară necesară ca să previi corupţii în funcţii, cu care să se prezinte în ceasul unu după alegerile viitoare pe care le va pierde PSD? Nu

Îi puteţi trimite comentariile dvs. autorului pe România Curată

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite