Alina Mungiu-Pippidi: Ciudata victorie a Cameliei Bogdan

Publicat:
Ultima actualizare:

Votată de mii de oameni pe România Curată în 2016 şi 2017 (eu nu o cunoşteam) pentru că a avut curajul să îl condamne pe Dan Voiculescu şi să încerce să recupereze zecile de milioane prejudiciu, deşi a îngheţat averea lui Ovidiu Tender, a demascat o inspecţie judiciară neprofesionistă şi a făcut cel mai mult din toţi judecătorii români să scurteze termenele şi să arate cum poţi descîlci un caz de spălare a banilor, nu a fost promovată.

A fost dată afară din magistratură de colegii ei din CSM.

Prima dată, pentru că a predat la un seminar cu Ministerul Agriculturii, parte a procesului cu Voiculescu. Deşi ANI a indicat că nu a fost incompatibilitate, CSM a găsit că a fost. ÎCCJ a găsit ca CSM, dar a redus pedeapsa la o mutare în provincie pe termen limitat. Mai nou, CEDO a anulat suspendarea găsind că procesul a fost neechitabil. O tipică excludere în stil românesc, cum vedem adesea, că a fi echitabil nu e ceva în natura instituţiilor româneşti, fie de stat, fie private (ca partidele politice). România elimină oamenii altfel, cu asupra de măsură dacă sunt superiori – muncesc mai mult şi mai repede, au curaj mai mare, au scrupule mai multe. Suntem într-un proces permament de ajustare în jos a normelor, care presupune decapitarea tuturor celor care se înalţă, în orice domeniu, ca majoritatea să nu fie forţată să se compare şi eventual să evolueze. 

De abia reîntoarsă, Camelia Bogdan a fost exclusă din nou, pe motiv că a încălcat principiul repartizării aleatorii în mod repetat. S-a dat un singur exemplu, acela al nereturnării unui dosar către o colegă care i-l lăsase plecând în concediu. Exista suspiciunea că acea judecătoare e legată prin soţul notar de Dan Voiculescu. CSM nu exclude judecători în general, dar pentru Camelia Bogdan nu există altă pedeapsă, ea trebuie înlăturată. Deci, din nou. Dar la CSM pare că există o mare frică de Antena 3, cu totul ridicolă dacă CNA şi-ar face treaba. Că dacă am criticat faptul că Voiculescu a fost bun de soluţie imorală în 2005, ca să îi fie dezgropat dosarul când nu a mai fost cu Băsescu, asta nu e vina Cameliei Bogdan. Judecătorii judecă pe probe atunci când acestea ajung la ei- nu decid ei oportunitatea începerii unei urmăriri penale.

Cazul celei de a doua suspendări e şi el la CEDO, unde a fost deja admis.

Dacă la orice cetăţean- preşedinte, ministru, primar- funcţionează premisa de nevinovăţie şi chiar dacă e acuzat de corupţie el poate sta în funcţie şi fura mai departe, la Camelia Bogdan e pe dos. Ea a fost înlăturată din magistratură pînă la clarificarea situaţiei- ceea ce poate să mai dureze ani de zile, că CEDO a rezolvat prima, nu a doua suspendare.

Iată cum nici victoria la CEDO nu a făcut-o căştigătoare pe Camelia Bogdan, deşi tot internetul ”Rezist!” a aplaudat ca la meci.

Poate ar fi bine ca suporterii justiţiei pe Internet, care s-au agitat mult din 2017 încoace, dar au fost manipulaţi şi mai mult, să îşi pună cîteva întrebări.

Anume, de ce preşedinta CSM, văzând decizia CEDO, nu a pus în discuţia CSM situaţia Cameliei Bogdan, să facă una dintre acele şedinţe frumos transmise direct în care se discută, dragi colegi, cum putem repara ceva făcut de fostul CSM şi cum am ajuns în general în situaţia de a pedepsi un judecător activist mai mult decît pe unul corupt? Oare asta e calea?

De ce ministrul Justiţiei, pus de PNL în locul lui Florin Iordache, deşi omul taberei care luptă de partea justiţiei, cel puţin ochii Europei, nu a sunat-o pe Camelia Bogdan să discute cu ea situaţia ei?

De ce ONG-urile care au invitat-o pe Camelia în acele seminare, care au mari relaţii cu toată lumea care contează în justiţie şi în România, şi la BXL, nu au dat nici ele vreun telefon de felicitare şi întrebare cum pot ajuta pentru că au expus-o? Nu au creat nici măcar un caz în celebrul raport MCV?

De ce e Laura Codruta Kovesi un mare succes, iar Camelia Bogdan un caz de azil politic?

Nu cumva pentru că în procesele ei s-a delimitat şi de serviciile secrete, de SRI şi de SIE, interpretând independenţa justiţiei şi ca independenţă faţă de ele? Nu cumva Camelia şi-a luat riscuri fără niciun fel de spate, iar Codruţa a fost mai prudentă decât ea?

Şi ce ne spune asta despre cum a evoluat justiţia? Expresia din lac în puţ pare cea mai potrivită, deşi suporterii de pe Facebook au alergie numai la Iordache. 

Camelia Bogdan e în America şi nu văd pe nimeni să facă eforturi să o readucă acasă, deşi guvernul ne spune că lupta cu corupţia va continua. Cine o să lupte cu corupţia, că din toate femeile eroice pe care le-am avut acum zece- cinsprezece ani nimeni nu mai e în ţară şi în situaţia de a face ceva, dau numai conferinţe pe alte continente, de parcă România e doar istorie?

Votanţii din România să pună această întrebare şi altele ca ea, dacă nu vor din nou să aleagă nişte profitori, de data asta din specia cea mai perversă, profitorii anticorupţiei.

Puteţi comenta acest text pe România Curată

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite