Alina Mungiu-Pippidi: Băiatul care s-a agăţat de avion

Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Mungiu-Pippidi
Alina Mungiu-Pippidi

Mă tot gîndesc la băiatul afgan care s-a agăţat de scara avionului şi a căzut în gol – nu era vreun colaborator american de frunte, vreun turnător al poliţiei, vreun traducător de interogatorii, vreun magistrat sau vreun profitor, era un fotbalist junior

Juca fotbal, acest joc englezesc într-o ţară care a reuşit să alunge pe englezi demult – tînărul Churchill ne povesteşte în memoriile lui – era un adolescent.

Dar, adolescent fiind, visa la libertatea de a juca fotbal. Şi oricît de trivială ar părea, e şi aceasta o libertate fundamentală, ameninţată de talibani, care găsesc orice joc frivol.

Englezii au avut multe păcate în Asia, începînd cu faptul că nu aveau ce căuta acolo mai mult decît să facă comerţ. Dar au transmis nativilor cîteva pasiuni. Golful călare. Fotbalul. Cricketul. Şi azi India străluceşte la sporturile astea şi zeci de mii de tineri emancipaţi de orice putere colonială se întîlnesc prin diverse campionate cu foştii colonizatori şi joacă cu ei. Uneori cîştigă. Totdeauna se bucură. Că e doar un joc.

Toate astea dispar sub talibani. Talibanii sunt mortal de serioşi. Se iau în serios, cu alte cuvinte, ca orice fundamentalişti. Nu poţi juca jocuri europene, cred ei. Mai ales nu poţi juca. Pentru că jocul real e onest, poţi să cîştigi sau poţi să pierzi. Şi nu poţi cîştiga sau pierde la cei din altă cultură, nu îţi poţi permite, ai fi anihilat. Duci războaie ca să te simţi mai presus, şi nu rişti aşa la joc, la fotbal, la crichet, la golf, să pierzi. Fără să tragi un foc de armă. Tot respectul faţă de tine însuţi s-ar risipi, că în cultura macho trebuie să fii totdeauna călare pe cel mai slab, eşti fie deasupra, fie dedesubt, totul e o trîntă neîncetată.

De asta băiatul în tricou roşu pierdea totul odată cu venirea talibanilor. Pierdea libertatea să se joace. Să fie egal şi solidar cu alţi jucători, nu inamicul lor mortal. Pierdea viitorul lui de sportiv în campionate internaţionale, condamnate de fundamentalişti. Pierdea jocul, libertatea, viaţa.

De asta s-a agăţat de scara avionului, şi chiar cînd a căzut a pierdut mai puţin decît ar fi pierdut altfel.

Puteţi comenta acest articol pe România Curată

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite