Curtea de Apel Galaţi a anulat decizia de revocare a judecătoarei Alina Ghica din Consiliul Superior al Magistraturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În februarie, Alina Ghica a fost revocată din Consiliul Superior al Magistraturii FOTO Adevărul
În februarie, Alina Ghica a fost revocată din Consiliul Superior al Magistraturii FOTO Adevărul

Curtea de Apel Galaţi a decis suspendarea hotărârii din 26 februarie de revocare a judecătoarei Alina Ghica din funcţia de membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Decizia instanţei nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă.

Instanţa Curţii de Apel Galaţi a admis, joi, cererea Alinei Ghica de suspendare a hotărârii Plenului CSM din 26 februarie privind revocarea ei din funcţia de membru ales al CSM, până la pronunţarea unei decizii definitive în cazul cererii de anulare a actului atacat

Decizia instanţei nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

Tot joi, Instanţa Supremă a constatat că Alina Ghica a renunţat la judecarea cererii privind strămutarea dosarului de la Curtea de Apel Galaţi.

Pe 21 mai, Înalta Curte a hotărât că nu este competentă să judece dosarul în care Alina Ghica a contestat hotărârea CSM şi a trimis cauza la Secţia de contencios administrativ şi fiscal din cadrul Curţii de Apel Braşov, decizia fiind irevocabilă.

Pe 26 februarie, Cristi Danileţ, judecător la Tribunalul Cluj, şi Alina Ghica, judecător la Curtea de Apel Bucureşti, au fost revocaţi din Consiliul Superior al Magistraturii, ca urmare a voturilor exprimate în acest sens în adunările generale ale judecătorilor.

Cei doi magistraţi au contestat deciziile de revocare la Curtea de Apel Bucureşti, solicitând anularea hotărârilor de revocare din CSM.

În cazul Alinei Ghica, magistraţii de la Curtea de Apel Bucureşti s-au abţinut să judece acţiunea acesteia, astfel că judecătoarea a solicitat strămutarea dosarului, iar cauza a ajuns pe rolul Curţii de Apel Galaţi.

Dosarul în care Cristi Danileţ a contestat hotărârea CSM din februarie se judecă la Curtea de Apel Bucureşti, în cazul acestuia Curtea Constituţională constatând, pe 4 aprilie, că a fost revocat neconstituţional.

Decizia din februarie a Plenului CSM a fost prima în care au fost revocaţi membri ai Consiliului ca urmare a solicitărilor transmise de adunările generale ale judecătorilor.

Danileţ, revocat pe 7 ianuarie. Ghica, revocată pe 10 ianuarie

Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Judecătoriei Râmnicu Vâlcea a declanşat pe 7 ianuarie procedura de revocare din CSM a judecătorului Cristi Danileţ. Un demers similar a fost început pe 10 ianuarie, la Curtea de Apel Cluj, pentru revocarea din funcţia de membru al CSM a Alinei Ghica, reprezentant al Curţilor de Apel în Consiliu.

Un număr de 103 judecătorii din 135 au votat pentru revocarea din Consiliul Superior al Magistraturii a lui Cristi Danileţ, rezultatele fiind transmise pe 23 ianuarie de Judecătoria Râmnicu Vâlcea la CSM.

În cadrul procedurii, 1.126 de judecători au votat pentru revocarea lui Danileţ, iar 324 au votat împotrivă sau s-au abţinut, potrivit Judecătoriei Râmnicu Vâlcea.

Curtea de Apel Cluj a sesizat pe 30 ianuarie Consiliul Superior al Magistraturii pentru procedura de revocare din calitatea de membru al CSM a Alinei Ghica, după centralizarea voturilor adunărilor generale ale judecătorilor din 13 curţi de apel din ţară din totalul de 16.

Curţile de Apel unde s-au întrunit adunările generale ale judecătorilor sunt: Curtea de Apel Alba Iulia, Curtea de Apel Braşov, Curtea de Apel Constanţa, Curtea de Apel Craiova, Curtea de Apel Galaţi, Curtea de Apel Iaşi, Curtea Militară de Apel Bucureşti, Curtea de Apel Oradea, Curtea de Apel Piteşti, Curtea de Apel Ploieşti, Curtea de Apel Târgu Mureş şi Curtea de Apel Timişoara. La fiecare dintre aceste curţi de apel, peste două treimi dintre judecătorii instanţei au votat pentru revocarea Alinei Ghica.

„În urma centralizării voturilor la aceste curţi de apel, precum şi la Curtea de Apel Cluj a rezultat că, dintr-un număr total de 514 judecători cu drept de vot, au participat la şedinţa adunărilor generale 475 de judecători, din care 424 de judecători au votat pentru revocarea doamnei judecător Alina Nicoleta Ghica, 39 au votat împotrivă, 10 voturi au fost nule şi au existat două abţineri”, preciza Curtea de Apel Cluj.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite