Alina Bica, fosta şefă a DIICOT: De luni voi lucra în domeniul juridic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Bica a fost arestată în perioada 22 noiembrie 2014 - 21 aprilie 2015 FOTO Mediafax
Alina Bica a fost arestată în perioada 22 noiembrie 2014 - 21 aprilie 2015 FOTO Mediafax

Alina Bica, fosta şefă a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a anunţat că de luni va lucra în domeniului juridic, menţionând că nu are legătură cu vreo instanţă de parchet sau altă instituţie de stat. Cât priveşte problemele cu justiţia, magistraţii Curţii Supreme au decis, vineri, ca cele două dosare în care este judecată să fie conexate.

Cu toate acestea, instanţa a dispus formarea unui nou dosar, prin disjungere, în care să fie judecaţi Alina Bica şi Adriean Videanu, pentru infracţiuni care nu au legătură cu retrocedarea terenurilor de la Administraţia Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), pottivit Agerpres.

Alina Bica a fost prezentă vineri la sediul Înaltei Curţi unde judecătorii au început audierile în dosarul „Bica 1”. La ieşirea din sala de judecată, aceasta a declarat că nu se opune disjungerii dosarului, susţinând că decizia luată de instanţă reprezintă o procedură administrativă.

Întrebată dacă a făcut cerere la Poliţie să fie secretizat programul de control judiciar, dispus în cazul său, Alina Bica a răspuns afirmativ, arătând că simte că a fost mediatizat excesiv cazul ei.

„Nu mi s-a întâmplat înainte să merg pe stradă şi să întoarcă lumea capul după mine sau să aud şuşoteli în spatele meu. Este o situaţie pe care n-o doresc nimănui. Eu mental nu am fost pregătită şi nu sunt pregătită nici în continuare pentru o astfel de situaţie", a spus Bica.

Întrebată ce va face de acum încolo pe plan profesional, Alina Bica a precizat că de luni va începe să lucreze, menţionând că va rămâne confidenţial viitorul său loc de muncă.

Întrebată în ce arie va profesa, ea a precizat că în domeniul juridic fără a oferi alte lămuriri. Întrebată dacă va reveni la Parchet sau la vreo instituţie de stat, aceasta a arătat că în niciun caz, lăsând de înţeles că activităţile sale profesionale viitoare se vor derula în mediul privat.

Alina Bica, trimisă în judecată din decembrie 2014

În dosarul „Bica 1”, fosta şefă a DIICOT a fost trimisă în judecată, pe 15 decembrie 2014, pentru că, în calitate de reprezentant al Ministerului Justiţiei în comisia ANRP, împreună cu membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, i-ar fi aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian, în 2011, despăgubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.

Alina Bica mai are un dosar pe rolul Curţii Supreme, cunoscut sub numele de „Bica 2”. Această cauză a fost disjunsă din prima. În acest dosar, Alina Bica, Dorin Cocoş, Alin Cocoş, Ionuţ Mihăilescu şi fostului ministru al Economiei Adriean Videanu au fost trimişi în judecată pe 25 februarie.

Bica este acuzată că a luat mită un teren, în schimbul intervenţiilor pentru despăgubirile acordate lui Gheorghe Stelian, că l-ar fi favorizat pe Ovidiu Tender în dosarul Rafo-Carom şi pe Adriean Videanu în dosarul Romgaz-Interagro.

Procurorii o acuză pe Alina Bica, la data faptelor secretar de stat şi reprezentant al Ministerului Justiţiei în cadrul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din Agenţia Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), ulterior procuror şef al DIICOT, de câte două fapte de luare de mită, abuz în serviciu şi favorizarea făptuitorului.

Omul de afaceri Dorin Cocoş este judecat pentru două fapte de trafic de influenţă şi dare de mită, iar fiul acestuia Alin Cocoş, pentru complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la dare de mită.

Procurorii DNA l-au trimis în judecată şi pe Ionuţ Florentin Mihăilescu, fost consilier al lui Alinei Bica, persoană apropiată lui Alin Cocoş, pentru complicitate la luare de mită (două fapte).

Alina Bica ar fi primit un teren în Snagov

Potrivit rechizitoriului procurorilor, pe 14 iunie 2014, Alina Bica ar fi primit, prin intermediul lui Ionuţ Mihăilescu şi în cote parţi egale cu acesta, un teren în suprafaţă de 4.425 metri pătraţi din Snagov.

„Primirea acestui teren a fost în strânsă legătură cu validarea pe care Bica Alina Mihaela a dispus-o la data de 15 martie 2011, în calitate de secretar de stat şi de reprezentantă a Ministerului Justiţiei în cadrul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) şi care a corespuns interesului inculpaţilor Cocoş Dorin şi Cocoş Alin, în legătură cu dosarul de despăgubire nr.22714/FFCC având ca obiect suma de 377.000.000 euro (dosarul lui Gheorghe Stelian, n.r.)”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Anchetatorii susţin că, pentru a ascunde provenienţa acestui teren, Ionuţ Mihăilescu, împreună cu Alin Cocoş, ar fi generat şi intermediat „tranzacţii nereale imobiliare succesive, folosindu-se de relaţii cu prieteni şi membrii de familie".

Dorin Cocoş este acuzat că, în schimbul influenţei exercitate asupra Alinei Bica şi a altui membru al Comisiei Centrale a ANRP, ar fi pretins şi primit, în perioada de după 17 ianuarie 2011, de la Gheorghe Stelian, beneficiarul drepturilor litigioase, denunţător în cauză, suma de 10 milioane de euro, cu condiţia să-i asigure rezolvarea dosarului de despăgubire.

Adriean Videanu, la data faptelor acţionar la o societate comercială, a fost trimis în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

O altă acuzaţie adusă Alinei Bica se referă la abuz în serviciu în cazul lui Adriean Videanu, respectiv admiterea solicitării acestuia de ridicare a sechestrului asigurător de pe 80 de acţiuni, care fusese pus de procurorul care instrumentează dosarul Romgaz-Interagro. În acest dosar, Adriean Videanu este cercetat alături de alte persoane, pentru crearea unui prejudiciu de 11 milioane de dolari şi punerea în pericol a sistemului energetic naţional pe segmentul gazelor naturale.

Alina Bica, „turnată” la DNA de Ovidiu Tender

O a treia acuzaţie adusă Alinei Bica în acest dosar se referă la favorizarea omului de afaceri Ovidiu Tender, respectiv la sprijinul acordat acestuia, pentru a nu fi condamnat la o pedeapsă cu executare în dosarul „Carom”.

Pe 28 ianuarie, Tender a făcut un denunţ împotriva Alinei Bica, în care a arătat că i-ar fi dat mită fostei şefe a DIICOT, sub formă de acţiuni, printr-un intermediar. Tender a arătat că, la cererea soţului şi a consilierului acesteia, a înstrăinat acţiunile UPRUC CTR SA Făgăraş, preţul cesiunii impus fiind de 3,2 milioane de euro, din care suma de 1 milion de euro trebuia să fie în cash, nefiind înregistrată în contabilitate.

Omul de afaceri a menţionat în denunţ că a fost nevoit să-l angajeze consilier pe Florin Mihăilescu, fost poliţist, care îi era consilier Alinei Bica, pentru a avea şansa unei susţineri din partea fostei şefe a DIICOT în soluţionarea în interesul său a dosarului Carom. Astfel, el i-a oferit lui Florin Mihăilescu salariu şi alte avantaje solicitate.

În urma deciziei de vineri a Curţii Supreme, doar ultimele două acuzaţii la adresa şefei DIICOT vor face obiectul dosarului „Bica 2”.

Bica a fost arestată în perioada 22 noiembrie 2014 - 21 aprilie 2015.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite