Alina Bica cere audierea prin videoconferinţă, pe motiv că nu se poate prezenta la proces. Termenul final: 11 iunie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fosta şefă a DIICOT Alina Bica le-a cerut luni magistraţilor, prin intermediul avocatului, să fie audiată prin videoconferinţă în dosarul în care este acuzată de favorizarea omului de afaceri Horia Simu, depunând la instanţă mai multe documente medicale, potrivit cărora s-ar afla în imposibilitatea de a se deplasa la proces. Ea susţine că deţine documente medicale care atestă cp 2.000 de zile nu poate călători.

La Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei a avut loc un nou termen în dosarul în care fosta şefă DIICOT Alina Bica este acuzată de favorizarea făptuitorului, în legătură cu intervenţii pentru clasarea unui dosar în care era implicat omul de afaceri Horia Simu.

Avocatul acesteia a depus la instanţă mai multe documente medicale, potrivit cărora Bica se află în imposibilitatea de a se prezenta la proces, solicitând audierea ei prin videoconferinţă.

"Alina Bica vrea să dea o declaraţie în acest dosar. Ea nu se poate prezenta la proces. Am un set complet de documente medicale care atestă imposibilitatea prezenţei doamnei Bica. Îi este interzis să facă călătorii. Este în imposibilitatea de deplasare din cauza unor afecţiuni la nivel lombar. Nu are voie cu avionul. Cursele transatlantice s-au desfiinţat de 50 de ani, nu mai erau profitabile. Depun documente, potrivit cărora din ianuarie 2018 are un carnet provizoriu de refugiat. La acest moment, în realitate, ea nu poate părăsi teritoriul costarican. Statutul provizoriu expiră pe 30 ianuarie 2019. În baza statutului refugiaţilor stabilit de Convenţia de la Geneva, cerem să fie audiată din Costa Rica prin videoconferinţă", a precizat apărătorul fostei şefe a DIICOT.

El a mai solicitat Înaltei Curţi să ceară DNA să informeze dacă s-au efectuat acte de urmărire penală în colaborare cu SRI.

Instanţa a rămas în pronunţare asupra solicitărilor şi a stabilit termenul final al procesului pe data de 11 iunie, după ce apărătorul fostului şef al ANAF Şerban Pop nu s-a putut prezenta la proces din cauza unor probleme medicale.

Horia Simu şi-a schimbat declaraţiile

La acest termen a fost audiat omul de afaceri, şi inculpat la rândul lui în acest dosar Horia Simu, acesta povestind instanţei modul în care inculpatul Şerban Pop i-a cerut suma de 1,5 milioane de euro pentru a interveni pe lângă conducerea DIICOT pentru soluţionarea unui dosar.

Potrivit declaraţiilor acestuia, totul a început de la un dosar din anul 2012 ce privea devalorizarea S.C. Cuprom S.A., dosar care ar fi fost soluţionat prin neînceperea urmăririi penale în cazul său. Inculpatul Şerban Pop i-ar fi spus însă că, în legătură cu acest dosar, „încă ar mai exista problemele juridice deosebit de grave, dar care se pot închide contra unui comision de 1,5 milioane de euro”.

„Atât la parchet cât şi la instanţa de fond, am spus că inculpatul Pop Şerban mi-a relatat că suma de bani respectivă trebuie dusă la cineva din conducerea DIICOT. Nu mai menţin această afirmaţie din declaraţiile anterioare, pentru următoarele motive: am dat declaraţii pentru 3 zile consecutiv, am dat declaraţie la parchet după ce am fost scos din arest şi trei zile consecutiv ţinut în anchetă timp de 12, 10 şi 11 ore a treia zi respectiv. Cu ocazia audierii de către procuror am fost asistat de avocatul meu ales. Procurorul de caz, Popovici, mi-a propus două soluţii, una în care rămânea martor în cauză dacă aş fi fost de acord să-i denunţ pe procurorii în dosarul S.C. Cuprom S.A. ,Codruţ Olaru, Purcări Cătălin şi Alina Bica. Neştiind nimic de aceşti procurori, am refuzat să dau curs solicitării parchetului, în schimb mi s-a sugerat ca a doua soluţie propusă de către procurori, a fost în sensul că, dacă scriu, că banii ar fi ajuns la cineva din conducerea DIICOT nu mai dispunea arestarea mea preventivă în continuare. Acesta este contextul în care am făcut afirmaţia referitoare la cele relatate de inculpatul Pop Şerban, în sensul că suma de 1,5 mil euro urma să ajungă la cineva de la DIICOT, o afirmaţie pe care nu o mai menţin şi care nu este reală”, a declarat inculpatul Horia Simu.

Judecătorii de la Curtea Supremă au vrut să afle motivul pentru care omuld e afaceri nu a declarat aceste lucruri şi instanţei de fond. „Nu puteam să spun o propoziţie, judecătorul mă tot întrerupea”, a declarat Simu. Judecătorii au continuat să-l preseze pe acesta pe această temă, aratându-i că a fost audiat în faţa instanţei de două ori, peste două ore de fiecare dată. „Nu am relatat aceste aspecte la instanţa de fond deoarece sunt o fire emotiva şi nu m-a lăsat să vorbesc, m-a întrerupt frecvent. Am devenit o fire emotivă după perioada de arest preventiv”, a răspuns inculpatul Horia Simu.

„Menţin declaraţia de la instanţa de fond în sensul că oamenii care urmau să primească suma de 1,5 milioane de euro, potrivit celor afirmate de inculaptul Pop Şerban, erau oameni periculoşi, dar nu menţin afirmaţia că erau oameni puternici din DIICOT”, a reiterat acesta.

Potrivit declaraţiilor acestuia i-a plătit în total suma de 230 000 de euro inculpatului Pop Şerban, prin intermediul a două contracte de consultanţă plus în numerar suma de 150 000 de euro,„pentru a fi lăsat în pace”, afirmând că era important era ca firmele sale nu fie angrenate în nicio problemă finaciară sau controale. Acesta şi-a justificat această decizie pe motiv că observase că inculpatul Pop Şerban avea relaţii „cu persoanele active din cadrul serviciilor de informaţii”.

Judecătorii l-au presat în repetate rânduri pe acesta să explice motivul pentru care a acceptat aceste presiuni venite din partea lui Şerban Pop, potrivit propriei mărturii. Inculpatul Horia Simu le-a mărturisit judecătorilor, în repetate rânduri, că, în opinia sa, „România este ţara unde foarte mulţi oameni îţi pot face rău, şi foarte puţini bine”.

Istoric Dosar

În septembrie 2015, Alina Bica şi fostul şef al ANAF Şerban Pop au fost trimişi în judecată de DNA privind primirea de mită pentru clasarea unui dosar în care era implicat omul de afaceri Horia Simu.

Potrivit DNA, în anul 2014, Şerban Pop a primit de la Horia Simu suma totală de 230.000 euro (cash şi sub forma a două contracte de consultanţă judiciară), pentru a interveni la nivelul conducerii DIICOT în scopul soluţionării favorabile a unui dosar penal care îl privea pe omul de afaceri. O parte din aceşti bani ar fi ajuns la Alina Bica, prin intermediul lui Ionuţ Mihăilescu, la acea dată consilierul ei.

"La 8 noiembrie 2014, Alina Bica, în calitate de procuror-şef al DIICOT, a primit, pentru sine, în mod indirect, printr-un intermediar (denunţător în cauză), suma de 17.500 euro din totalul sumei de 20.000 euro, pe care acesta din urmă, în calitate de interpus, a primit-o de la Şerban Pop. Suma de 20.000 euro a reprezentat o parte din totalul sumei de aproximativ 230.000 euro ce a fost dată de omul de afaceri în tranşe, pe parcursul a opt luni, în cursul anului 2014, inculpatului Pop, pentru ca acesta să o remită în scopul menţionat", susţin procurorii.

Conform DNA, în schimbul banilor primiţi, Alina Bica a determinat înlocuirea procurorului de caz şi a efectuat presiuni asupra unui alt subordonat de-al său (care, potrivit probelor administrate în cauză, a acţionat fără vinovăţie), în scopul pronunţării unei soluţii de clasare în dosarul în care se desfăşurau acte de urmărire penală faţă de Simu, lucru care s-a şi întâmplat ulterior.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite