Alfred Bulai: După cazul Oneşti, trebuia dat afară şeful Poliţiei Române

0
Publicat:
Ultima actualizare:
interventie onesti

Recentele demiteri făcute de ministrul de Interne, Lucian Bode, după masacrul de la Oneşti, în care un bărbat a luat doi ostatici pe care mai apoi i-a ucis, nu rezolvă problema sistemică din Poliţia Română, consideră unii experţi.

Astfel, sociologul Alfred Bulai spune că simpla înlocuire a conducerilor IPJ Bacău şi Poliţiei Oneşti, precum şi sesizarea Parchetului pentru neglijenţă în serviciu nu sunt suficiente pentru aducerea pe drumul cel bun a activităţii Poliţiei Române. „După un astfel de eveniment, trebuie tăiat în carne vie, nu trebuie să găsim nişte acari Păun, nişte vinovaţi de serviciu, pentru aici este o problemă sistemică, de lipsă a procedurilor standard. Dacă sunt proceduri de intervenţie în astfel de cazuri şi nu s-au pus în practică, este şi mai grav. Dar nu cred că există. La faţa locului nu am văzut picior de lunetist, care trebuie obligatoriu să fie prezent la o astfel de intervenţie de luare de ostatici. Deci, nu avem proceduri. Şi pentru acest lucru nu se face vinovat un şef de poliţie orăşenească sau un adjunct de poliţie judeţeană. Drept urmare, ministrul de Interne trebuia să-l demită pe şeful Poliţie Române, pentru că el trebuia să ceară şi să verifice existenţa procedurilor. Bine, într-o ţară civilizată acesta îşi dădea demisia în secunda imediat următoare dublului asasinat, dar, pentru noi, un astfel gest de onoare este mult prea nobil, este un lux de care nu ne putem atinge”, a subliniat sociologul. 

Ministrul Lucian Bode a anunţat miercuri seara că s-a finalizat ancheta declaşată la Poliţia Română după tragedia din Oneşti. Concret, conducerea Poliţiei Judeţene Bacău şi cea a Poliţiei Oneşti au fost demise şi a fost sesizat Parchetul pentru neglijenţă în serviciu.

Lucian Bode a declarat, referindu-se la intervenţia în cazul crimelor de la Oneşti, că nu s-a reuşit salvarea vieţilor unor persoane aflate în pericol, iar adjunctul IPJ Bacău s-a deplasat cu întârziere la faţa locului, minimizând importanţa evenimentului. Ministrul a mai afirmat că a fost ignorat trecutul autorului crimelor, iar comunicare cu acesta în timpul intervenţiei a fost defectuoasă. Conducerea IPJ Bacău nu a valorificat toate datele pentru a se aloca resurse multiple, a acuzat Lucian Bode.

Cu privire la modul de implicare a Poliţiei Municipale Oneşti, ministrul a afirmat că a fost ignorat trecutul autorului, iar reclamaţiile şi ameninţările anterioare nu au fost documentate corespunzător.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite