VIDEO Alexandru Rafila, despre tatăl său: A avut momente în care a regretat că a lucrat la Securitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Rafila- foto arhivă
Alexandru Rafila- foto arhivă

Alexandru Rafila susţine că atacuri politice cu privire la tatăl său sunt menite să-i strice imaginea după ce şi-a anunţat candidatura la alegerile parlamentare din partea PSD.

Tatăl profesorului Alexandru Rafila a lucrat până în anul 1949 la Securitatea din Arad, lucru confirmat chiar de către medic, într-o emisiune televizată la postul B1TV.

De asemenea, Rafila neagă faptul că tatăl său ar fi participat la represiunea unor ţărani din Valea Crişului Alb, spunând că în momentul când s-a întâmplat acest lucru (august 1949) tatăl său era dat afară din rândul Securităţii (iunie 1949).

„Mă afectează, sigur, şi emoţional, dar nu văd unde este vina mea pentru că sunt fiul tatălui meu. Mi se pare absolut de nepermis modul în care este prezentat acest lucru. A fost un atac concertat, în mod evident, legat de opţiunea politică pe care am avut-o”, a declarat Alexandru Rafila la B1 TV.

După ce a fost dat afară din Securitate, tatăl profesorului Rafila s-a înscris la Facultatea de Medicină din Bucureşti, pe care a absolvit-o în anul 1960. După un an de la acest moment, se va naşte Alexandru Rafila (1961).

„Da, tatăl meu a fost student la Medicină, a terminat al doilea Facultatea de Medicină, în anul 1960. La vârsta de 40 de ani. Nu era student când lucra la Securitate în judeţul Arad. A fost student la Bucureşti în perioada 1954-1960. (...) Tatăl meu a terminat Facultatea de Medicină în anul 1960, eu m-am născut în 1961, iar evenimentele la care faceţi referinţă s-au petrecut în ani 48-49”, a explicat medicul.

Tatăl lui Alexandru Rafila (care are acelaşi nume, Alexandru Rafila) s-a născut în 1920 în URSS deoarece bunicul său a lucrat în armată, a fost luat prizonier în Rusia, iar când s-a întors în România s-a întors cu băiatul născut acolo.

În tinereţe, tatăl profesorului a fost în armată şi a luptat până în 1945.

Sursa video: B1TV

„A fost exclus din Securitate şi a fost dat afară şi din Partidul Comunist pentru că nu era corespunzător sarcinilor pe care trebuia să le îndeplinească. Probabil în acea perioadă erau presiuni mari pentru rezolvarea problemelor legate de colectivizare şi faptul că el nu a putut să le pună în practică au condus la excluderea lui şi din Securitate, şi din Partidul Comunist Român. Nu există o scuză pentru apartenenţa la o astfel de organizaţie”, spune Alexandru Rafila.

Profesorul a declarat în aceeaşi emisiune că a aflat aceste informaţii despre tatăl său la 20 de ani. „Noi trăiam într-un regim opresiv, am fost destul de intolerant. Pentru că, vă daţi seama, şi noi într-un fel eram afectaţi direct de ceea ce se întâmplase în urmă cu 30 de ani, mă refer la momentul 1980. El sigur că a avut momente în care a regretat cu siguranţă acel lucru, mai ales că a fost şi el la un moment dat afectat - nu vreau în vreun fel să îl scuz, pentru că nu există o astfel de scuză pentru apartenţa la o astfel de organizaţie”.

Alexandru Rafila s-a înscris în PSD şi va candida la alegerile parlamentare. Profesorul pune pe seama acestei decizii toate atacurile politice la adresa sa din ultimele zile. „Eu n-am de ce să renunţ la ceea ce am început, nu cred că a avea o opţiune social-democrată este un lucru ruşinos. Cred însă că intoleranţa şi ceea ce se întâmplă în momentul de faţă, încercarea de a anihila o persoană care are o imagine publică şi care ar putea să aducă procente în aceste alegeri, cred că este o lipsă de democraţie şi dacă ne vom îndrepta în acest sens, ţara noastră nu va ajunge niciodată o ţară cu adevărat europeană”.

Citeşte şi:

Cum îşi împart partidele locurile eligibile în Parlament

Firea, după ce Orban a criticat candidaturile lui Rafila şi Streinu-Cercel pentru PSD: „Dacă ar fi candidat pe listele PNL, ar fi rămas nişte somităţi”

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite