Alexandru Cumpănaşu, pus sub acuzare de DNA pentru fraudă cu fonduri europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Cumpănaşu a fost pus sub acuzare de DNA, foto Inquam Photos / Bogdan Danescu
Alexandru Cumpănaşu a fost pus sub acuzare de DNA, foto Inquam Photos / Bogdan Danescu

Alexandru Cumpănaşu a fost pus sub acuzare de DNA Constanţa pentru furnizare de date false într-un proiect cu fonduri europene derulat de SNSPA, potrivit unor surse apropiate parchetului anticorupţie citate de G4Media. Fostul candidat la alegerile prezidenţiale susţine însă că nu a prezentat la SNSPA informaţii eronate.

UPDATE Într-un mesaj postat pe Facebook, Alexandru Cumpănaşu susţine că nu a prezentat documente false în momentul angajării la SNSPA şi că va depune o plângere penală pe numele lui Remus Pricopie, rectorul instituţiei, pe care îl va da şi în judecată pentru că i-a ”afectat imaginea”.

„Nu am minţit şi nu am dat NICIO declaraţie din care să rezulte că am studii superioare la acel moment. Nu am prezentat SNSPA nicio informaţie eronată sau care să nu corespundă realităţii. Toate diplomele şi CV-ul transmise pentru angajare au fost cele reale. Încadrarea pe post, respectiv anexa la care se face referire a fost ÎNTOCMITĂ de SNSPA, semnată de RECTOR sau în numele lui şi de mine. Nu este o declaraţie pe propria răspundere sau alt fel de inducere în eroare a SNSPA. Este stupid ce afirmă SNSPA care din informaţiile mele sunt verificaţi cu privire la ÎNTREGUL PROIECT de către DNA Bucureşti, nu doar cu privire la această glumă proastă”, susţine Cumpănaşu.

Acesta susţine că a fost audiat la DNA Constanţa la două zile de la alegeri. 

„M-am prezentat ca un cetăţean normal şi am demontat în integralitate minciuna SNSPA. În fapt, a lui Remus Pricopie şi a unei mici găşti din jurul acestuia. Am solicitat să lămuresc deîndată toate aspectele, ceea ce am şi făcut. Fiind o plângere penală era normal ca procurorii să facă verificări. Nu am primit din partea DNA nicio informaţie precum cea falsă, prezentată în presă. Ultima corespondenţă cu DNA Constanţa a avut loc chiar acum câteva zile şi mi s-a comunicat că nu mai este nevoie de nimic suplimentar pentru a lămuri speţa. Subiectul este ridicol şi în fapt, dacă a existat vreo greşeală aceasta aparţine SNSPA şi rectorului acesteia.

Acuzaţiile aduse de procurori

Fostul candidat la alegerile prezidenţiale este suspectat că ar fi minţit că are studii superioare în momentul în care a aplicat pe un post de expert în cadrul proiectului ”Consolidarea cadrului pentru creşterea calităţii serviciilor publice şi sprijinirea dezvoltării la nivel local” (SIPOCA 9), implementat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prin Direcţia pentru Descentralizarea Administraţiei Publice, în parteneriat cu SNSPA.

Un expert fără studii superioare

Banii luaţi de Cumpănaşu în calitate de expert într-un proiect finanţat din fonduri europene au intrat în atenţia publică în urma publicării declaraţiei de avere în perioada premergătoare campaniei pentru alegerile prezidenţiale.  Cu toate acestea, Alexandru Cumpănaşu nu a absolvit nicio facultate şi, conform normelor legale în vigoare, nu putea fi angajat ca expert într-un astfel de proiect,

 „Având în vedere discuţiile din spaţiul public referitoare la activitatea desfăşurată de Alexandru Cumpănaşu la SNSPA, facem următoarele precizări: Alexandru Cumpănaşu nu a fost cadru didactic titular şi nici profesor asociat al SNSPA. Veniturile menţionate în declaraţia de avere au fost obţinute de Alexandru Cumpănaşu în calitate de expert în cadrul proiectului„Consolidarea cadrului pentru creştereacalităţii serviciilor publice şi sprijinirea dezvoltării la nivel local” (SIPOCA 9), implementat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prin Direcţia pentru Descentralizarea Administraţiei Publice, în parteneriat cu SNSPA”, anunţa un comunicat al SNSPA la momentul respectiv.

Ulterior, universitatea a decis să reverifice legalitate angajării lui Alexandru Cumpănaşu. ”Deşi acest proiect a făcut obiectul mai multor verificări interne şi externe (Curtea de Conturi, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene etc.), în conformitate cu procedurile legale, conducerea SNSPA a decis această nouă verificare internă pentru a clarifica situaţia privind studiile absolvite de domnul Alexandru Cumpănaşu. Precizăm că, la angajare, domnul Cumpănaşu a semnat olograf un document prin care certifică îndeplinirea condiţiilor legale de exercitare a responsabilităţilor specifice unui post de expert, nivel de încadrare studii superioare. În funcţie de rezultatele verificărilor interne, se vor lua măsurile legale care se impun”, se arăta într-un alt comunicat al SNSPA.

În timpul campaniei prezidenţiale, Alexandru Cumpănaşu „a inventat” o diplomă care atesta obţinerea doctoratului la Universitatea V.I. Vernadsky Taurida din Ucraina. Conform acestuia, diploma ar fi fost acordată pentru „meritele avute în timpul invaziei Peninsulei Crimeea de către Rusia”, dar chiar şi o simplă privire asupra documentului scoate la iveală mai multe lucruri problematice.

Alte acuzaţii de fraudare 

Nu este singurul caz în care Alexandru Cumpănaşu se află în vizorul procurorilor anticorupţie. DNA a început, în octombrie, o anchetă în legătură cu un contract pe care Ministerul Culturii l-a încheiat cu fundaţia condusă de Alexandru Cumpănaşu, valoarea contractului fiind de aproape un milion de lei. Sarcina acestuia era de a scrie trei lucrări pe tema Marii Uniri, dar Alexandru Cumpănaşu nu ar fi depus niciun efort pentru redactarea lucrărilor plătite cu sume enorme din fonduri publice, Mai exact, cele trei lucrări sunt, de fapt, trei broşuri, de maximum 18 pagini fiecare, broşuri al căror conţinut a fost copiat, cu mici modificări, de pe Wikipedia, Google sau de pe diverse site-uri, potrivit unei investigaţii a ziarului Libertatea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite