Alexandra Furnea, supravieţuitoare de la Colectiv, despre incendiul de la Piatra Neamţ: „Uitaţi-vă bine la imagini! Să ne fie ruşine!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alexandra Furnea, una dintre supravieţuitoarele de la Colectiv, este îngrozită de ceea ce s-a întâmplat sâmbătă seara la Spitalul Judeţean de la Piatra Neamţ. Ea rememoreaază pe pagina sa de socializare amintiri pe care le-ar fi vrut uitate.

Redăm mai jos întreaga postare:

E trecut de 1 noaptea şi singurul crâmpei de lumină din cameră este ecranul mobilului, care a rămas blocat pe fotografia de mai jos. Duhoarea veche, aceea care mi-a străpuns fiinţa în cenuşa din containerul Colectiv, mi s-a întors în nări, confecţionată de creierul meu din bestiarul de amintiri rămas în mine după  30 octombrie 2015. E amară şi volatilă, ca de plastic încins stropit cu chimicale. 

Aşa miroase şi patul acesta care, pentru cineva, mamă, tată, soţ, soţie, frate, soră, copil, în loc să fie cuib de vindecare, a devenit coşciug incandescent. Dar ce mă îngrozeşte nu e miasma chinuitoare care îmi frige, din închipuire, plămânii, ci pata de sânge de pe bucata de aşternut, care a rămas neatinsă de foc. Dovada incontestabilă că pe salteaua aceea a ars de viu un om. A ars până când din el nu a mai rămas decât atât: un semn mânjit al durerii ultime - o durere necuprinsă, de nedescris. Intubat, imobilizat, neputincios, nu a izbutit nici măcar să ţipe după ajutor, dar sunt convinsă că a simţit flăcările, aşa cum le-am simţit şi eu. Le-a simţit şi s-a temut, aşa bolnav şi sedat, şi s-a rugat la Dumnezeu să nu fie aievea. Degeaba. 

Uitaţi-va bine la imagini. Învăţaţi-le pe de rost. Priviţi-le până când sângeraţi în interior aşa cum au sângerat morţii din noaptea aceasta în timp ce erau devoraţi de vâlvătăi, cum sângerează supravieţuitorii în ţara lui "avem tot ce ne trebuie". Tot corupţia i-a incendiat şi pe ei. Scrutaţi temeinic fotografiile şi adormiţi cu ele in gând pentru că aceasta este, de fapt, România adevărată. V-aş zice să mergeţi apoi să votaţi aşa, copleşiţi de coşmaruri, terifiaţi că următorii veţi fi voi, dar realitatea este că nu mai cred în nimeni şi în nimic în seara aceasta. Doare prea tare speranţa în ţara care tot arde de treizeci de ani încoace, fără să o poată stinge cineva. 

Somez autorităţile statului român să facă acum ceea ce nu au făcut pentru noi: să transfere răniţii arşi grav în centre civilizate din Europa, să nu se ascundă după minciuni autosuficiente, să nu invoce lipsa protocoalelor ca să justifice o crimă. Să ajute, nu să înşele. Să dea o şansă, nu să condamne la moarte. Să arate că au învăţat ceva după Colectiv. Dumnezeu să-i odihnească pe cei ucişi de România, şi să le dea forţă supravieţuitorilor. Ruşine să ne fie... 

xxx

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite