Alexander Adamescu, bun de extrădat. Fiul fostului magnat Astra a pierdut definitiv procesul din Marea Britanie prin care se opunea predării

Alexander Adamescu, bun de extrădat. Fiul fostului magnat Astra a pierdut definitiv procesul din Marea Britanie prin care se opunea predării

Alexander Adamescu. Imagine: captură video

Alexander Adamescu, fiul fostului om de afaceri Dan Adamescu, a pierdut definitiv procesul de extrădare din Marea Britanie, potrivit portalului instanţei supreme din Regatul Unit. Adamescu Jr. poate fi extrădat în România, unde procurorii DNA îl acuză de dare de mită, într-un dosar disjuns din cel în care a fost condamnat tatăl său.

Ştiri pe aceeaşi temă

Curtea Supremă a Regatului Unit a menţinut decizia instanţei inferioare, din aprilie 2018, potrivit căreia Alexander Adamescu poate fi extrădat în România, unde este acuzat de dare de mită, transmite Digi24.
 
În 26 mai 2016, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din România a decis definitiv arestarea preventivă în lipsă a lui Alexander Adamescu, în dosarul în care este acuzat că, împreună cu tatăl său, omul de afaceri Dan Adamescu (decedat între timp), a dat mită 15.000 de euro şi 23.000 de lei judecătorilor Ion Stanciu şi Elena Rovenţa, de la Tribunalul Bucureşti, pentru soluţii favorabile în dosare de insolvenţă.
 
Adamescu Jr. a încercat să scape de extrădarea în România sub pretextul că îi sunt încălcate drepturile şi că este victima unui proces politic.
 
În cursul apelului de la Curtea Supremă din Regatul Unit avocaţii lui Adamescu Jr. au adus un volum mare de probe noi în sprijinul clientului lor, dar şi mărturiile a doi condmanaţi care au vorbit despre condiţiile din închisorile româneşti. De asemenea, avocaţii au susţinut, în sprijinul clientului lor, că Alexander Adamescu suferă de „tulburare din spectrul autist”, afecţiune care nu poate fi îngrijită în regim de detenţie în România.
 
Mai mult, în aceeaşi direcţie au fost prezentate mărturiile mai multor medici psihiatri, care au spus că l-au consultat pe Adamescu Jr. şi că încarcerarea acestuia ar accentua starea lui de depresie şi ar creşte inclusiv riscul de sinucidere.
 
După audierea tuturor părţilor, instanţa supremă din Marea Britanie a stabilit că decizia instanţei inferioare, de extrădare a lui Alexander Adamescu, este corectă. De asemenea, a respins toate probele noi aduse de avocaţi ca fiind inadmisibile. Apelul lui Adamescu Jr.împotriva sentinţei de extrădare a fost respins.
 

Adamescu Jr. acuzat de dare de mită

 
Dosarul în care procurorii au cerut arestarea preventivă în lipsă a lui Alexander Adamescu s-a constituit în urma disjungerii din dosarul în care au fost trimişi în judecată Dan Adamescu, judecătorii Ion Stanciu, Elena Rovenţa, Mircea Moldovan şi Sorin Viziru, de la Tribunalul Bucureşti, şi mai mulţi practicieni în insolvenţă, pentru fapte de corupţie legate de intervenţii în cauze de insolvenţă. 
 
Omul de afaceri Dan Adamescu a fost condamnat definitiv, de instanţa supremă, la patru ani şi patru luni de închisoare cu executare, în dosarul în care a fost acuzat că a plătit doi dintre cei patru judecători de la Tribunalul Bucureşti pentru a obţine decizii favorabile firmelor sale.
 
În ordonanţa procurorilor se arată că „în cursul lunilor iunie şi decembrie 2013, inculpatul Adamescu Bogdan Alexander, împreună cu tatăl său au remis, prin intermediari, sumele de 15.000 euro respectiv 23.000 lei magistraţilor Stanciu Ion şi Rovenţa Elena, judecători la Tribunalul Bucureşti - Secţia VII Civilă pentru ca în schimb, aceştia să dispună, în dosare privind procedura insolvenţei, soluţii favorabile unora dintre societăţile la care acţionar era Adamescu Grigore Dan”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările