Aleşii şi laptopul, baba şi mitraliera

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce consilierii judeţeni din Dolj au primit laptopuri de 5.500 de lei bucata ca să le folosească la şedinţele lunare, aceştia le-au „uitat“ acasă pe motiv că sunt incomode. Aleşii se scuză acum spunând că notebookurile ar trebui să aibă softuri actualizate. Specialiştii în IT consideră însă că investiţia este mai mult decât suficientă. 

Consiliul Judeţean Dolj a achiziţionat în urmă cu aproape trei ani câte un laptop performant pentru cei 37 de consilieri şi pentru conducerea executivă a instituţiei. Investiţia s-a făcut la cererea aleşilor, care s-au plâns că sunt nevoiţi să care cu braţul dosare de sute de pagini la fiecare şedinţă.

Cel care a venit atunci cu ideea cumpărării de calculatoare portabile a fost Ionel Pană. El le-a spus  şefilor CJ Dolj că e timpul ca şi administraţia judeţeană „să intre în era tehnologiei". Achiziţia celor 37 de laptopuri, făcută prin licitaţie deschisă, a însemnat peste 200.000 de lei, fiind alese sisteme avansate la vremea respectivă.

Un calculator cu o configuraţie asemănătoare costă în prezent în jur de 2.000 de lei. „Laptopul consilierilor face faţă la majoritatea cerinţelor actuale, dar ca procesor Intel au fost lansate pe piaţa de IT seriile I3, I5 şi I7, care sunt mult mai performante. În plus, o licenţă de Windows Vista costă de 10 ori mai puţin acum decât în 2008", a explicat Mădălin Mătăsaru, specialist IT. Chiar şi aşa, un laptop mult mai competitiv costă în prezent cel mult 3.600 de lei, adică mai puţin cu 1.900 de lei decât preţul plătit în urmă cu trei ani de administraţia judeţeană.

Le-au dorit, dar nu le-au folosit

Dacă, în primele şedinţe organizate după achiziţie, consilierii au fost nedespărţiţi de notebook, ulterior, calculatoarele portabile au dispărut cu totul din peisaj. Explicaţiile pentru faptul că laptopurile au trecut la categoria „amintiri" sunt dintre cele mai diverse: fie aparatul a fost uitat într-un birou chiar înaintea şedinţelor de consiliu, fie sunt greu de folosit, fie se dovedesc inutile fără investiţii suplimentare.

„Trebuia să se pregătească soft-ul, să se cumpere carduri care să facă legătura între sistemul CJ şi laptop, pentru că el e, practic, un terminal. S-a tot zis că se va face, dar nu s-a făcut. Deci, nu au dispărut calculatoarele, dar nu au fost aduse la nivelul la care să fie eficiente", a precizat Ionel Pană, iniţiatorul propunerii în 2008.

Alţi consilieri spun că îl poartă negreşit cu ei de fiecare dată când au nevoie. „Eu chiar îl am cu mine, dar nu am intrat cu el în şedinţă. Îl folosesc şi cea mai mare parte a materialelor de şedinţă le primim electronic", a spus consilierul Cosmin Vasile.

Scuze multe şi mărunte

Cum politica se dovedeşte adesea o ocupaţie apăsătoare, aleşii spun că preferă să umble cu un stick pentru a scăpa de povara celor trei kilograme, cât cântăreşte un laptop. „Ne ducem cu stick-urile, încărcăm materialele şi le studiem acasă pentru că laptopurile sunt grele şi incomode. De aceea nu le mai cărăm după noi la şedinţe", a zis şi consilierul Marin Diaconeasa.

Alţii spun că nu-l folosesc de jenă. „Chiar ieri am fost la Consiliul Judeţean pentru că are o problemă la încărcare, cred. Eu am mereu la mine laptopul, dar la şedinţe, dacă văd că sunt singurul care-l are, îl ţin sub masă, nu-l mai scot", a declarat consilierul Fănel Văduva.

Se poate şi mai scump

Nu doar consilierii din Dolj au fost darnici în achiziţiile IT. În septembrie 2006, consilierii locali băimăreni au votat cheltuirea a 203.000 de lei pentru 29 de laptopuri, a 7.000 de lei bucata. Au fost achiziţionate 23 de computere portabile marca Toshiba pentru consilieri plus alte şase pentru directorii din Primărie. Calculatoarele au fost cumpărate după mai multe licitaţii eşuate şi preţul mare de achiziţie a fost motivat prin faptul că fiecare dintre laptopuri era însoţit de geantă, mouse şi licenţa de utilizare pentru Windows XP şi Microsoft Office.

În 2007, Primăria Ploieşti a achiziţionat 45 de laptopuri Fujitsu-Siemens pentru consilieri şi aparatul propriu. Un laptop a fost cumpărat la preţul de 2.000 de euro, iar investiţia a fost evaluată ca fiind amortizată în următorii 15 ani. În preţ este inclusă şi licenţa pentru programele de operare. Spre deosebire de alţi colegi din ţară, consilierii din Ploieşti îşi aduc la şedinţele lunare şi calculatorul portabil.

Administraţia judeţeană din Sibiu a achiziţionat la mijlocul anului trecut 34 de notebookuri pentru consilierii judeţeni. Investiţia făcută a fost de aproximativ 170.000 de lei.

Laptopurile cumpărate prin achiziţie publică au procesoare Core 2 duo, 3Gb DDR2 RAM,  hard disk de 320Gb, placă video cu memorie de 1Gb şi Windows 7 Professional, instalat pe fiecare în parte. Preţul per bucată este de 4.000 de lei. Consilierii judeţeni vin, în general, aproape toţi cu laptopurile la şedinţele ori dinare ale Consiliului.

La Primăria Sibiu, municipalitatea nu a făcut o astfel de investiţie, dar, de la şedinţele din vara anului trecut, consilierii nu mai primesc mapele cu proiectele de hotărâre tipărite pe hârtie, ci în format electronic, fiind la latitudinea fiecăruia dacă le printează personal sau îşi aduce laptopul de acasă.

Configuraţia câştigătoare

Fiecare laptop al doljenilor este echipat cu un procesor Intel Core Duo 2,40GHz, capacitate de stocare de 150 GB, memorie 1GB, DVD+CD RW, sistem wireless, bluetooth, slot de card, memory stick şi licenţe de Windows Vista şi Office 2007. Preţul total: 5.500 de lei.

La al doilea rând de calculatoare portabile

2011: aleşii vin fără materiale la şedinţe, pe motiv că notebookurile primite sunt „depăşite“  Foto: Victor C. Boldîr



Administraţia locală bistriţeană a fost una dintre primele din ţară care a achiziţionat, cu bani din bugetul local, laptopuri pentru consilieri. Deşi au recunoscut că nu era momentul pentru astfel de investiţii, consilierii spun că laptopurile din 2005 sunt de mult ieşite din uz. „Nu-l mai folosesc de un an. Este complet uzat. La şedinţe vin cu laptopul de acasă. Poate nu era momentul pentru astfel de investiţii, dar mulţi consilieri mai folosesc laptopurile vechi", a explicat Gabriel Cordovan. 

Astfel, primăria Bistriţa a cumpărat, în octombrie anul trecut, 26 de laptopuri noi, marca MSI, pentru cei 21 de consilieri locali şi cinci funcţionari din Primărie. Un laptop a costat circa 3.500 de lei, cu tot cu licenţele Windows şi Office. În total, instituţia a plătit circa 90.000 de lei.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Bistriţa, Mihai Ruşti, a precizat că laptopurile folosite de consilieri până în 2010 au fost primite în urmă cu şase ani. „Noi am fost printre primele primării din ţară care au renunţat la suportul pe hârtie a proiectelor de şedinţe şi au ales suportul pe CD. După cinci ani de folosire, laptopurile vechi sunt uzate şi fizic, şi moral şi mai dau rateuri. Am luat nişte echipamente mai performante, care să ţină cel puţin încă cinci ani. Pentru laptopurile din 2010, instituţia a plătit 90.000 de lei", a explicat Ruşti.

Incomode şi depăşite

Şefii Consiliului Judeţean Iaşi au achiziţionat, la sfârşitul anului 2008, laptopuri pentru 36 de aleşi. Laptopurile au fost cumpărate în urma unei cereri de oferte, organizată în septembrie 2008. Calculatoarele sunt marca Asus şi au costat fiecare 2.336 lei, fără TVA. Astfel, pe cele 39 de portabile s-au cheltuit de la bugetul judeţean peste 100.000 de lei. Oficialii judeţeni au decis să facă aceste achiziţii pentru a reduce cheltuielile cu pregătirea mapelor de şedinţă care conţineau zeci de proiecte ce aveau uneori şi peste 100 de pagini.

Teoretic, laptopurile ar trebui folosite de consilieri atât la şedinţele de comisii, cât şi la cele de plen, ordinare şi extraordinare, pentru a analiza mai bine proiectele de hotărâre ce urmează să fie votate. Cu toate acestea, aleşii le folosesc foarte rar în şedinţe.

„Mi-e greu să vin cu laptopul după mine. Mă uit acasă pe proiecte, merg la comisii şi sunt în temă cu ce conţin proiectele. Este greu şi incomod. Eu oricum am votat împotriva achiziţionării lor", spune Narcisa Nedelcu, consilier. Şi vicepreşedintele CJ Iaşi, Constantin Adăscăliţei,  susţine că laptopurile sunt incomode.

„Este mai puţin practic şi de aceea nu vin cu el la şedinţe. Eu oricum îmi fac temele de acasă şi doar dacă este un material prea mare, pe care trebuie
să-l urmăresc cuvânt cu cuvânt îl iau după mine la şedinţe", a precizat Adăscăliţei. Aleşii locali din Botoşani, Neamţ, Suceava şi Vaslui nu au primit laptopuri, achiziţia computerelor portabile nefiind considerată o prioritate.

"Mi-e greu să vin cu laptopul după mine. Mă uit acasă pe proiecte, merg la comisii şi sunt în temă cu ce conţin proiectele. Este greu şi incomod."
Narcisa Nedelcu
consilier judeţean Iaşi


"Nu-l mai folosesc de un an. Este complet uzat. La şedinţe vin cu laptopul de acasă. "
Gabriel Cordovan
consilier local Bistriţa

4.835 de lei este preţul plătit în 2006 pentru fiecare dintre cele 40 de laptopuri HP achiziţionate de Consiliul Judeţean Cluj.

2.000 de lei a costat un laptop cumpărat de administraţia locală din Sebeş, judeţul Alba. În 2007 au fost achiziţionate 19 notebookuri.

5.482 de lei a costat un laptop pentru fiecare dintre consilierii locali din Satu Mare. 25 de aparate au fost achiziţionate. la sfârșitul anului 2005, prin licitaţie.

3.200 de lei a costat un laptop cumpărat de Consiliul Judeţean Satu Mare. Administraţia  a achiziţionat tot în anul 2005, 33 de laptopuri marca ACER.

3.100 de lei costă fiecare laptop cumpărat pentru consilierii judeţului Bacău. Cele 37 de aparate marca Acer au costat în total 114.000 de lei, în 2007.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite