UPDATE Curcanul toxic de la ferma Codlea Braşov l-a demis pe şeful Autorităţii pentru Siguranţa Alimentelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carnea de curcan infestată ce a fost găsită în Germania ar fi plecat din România    FOTO Reuters
Carnea de curcan infestată ce a fost găsită în Germania ar fi plecat din România    FOTO Reuters

România este implicată din nou într-un scandal care vizează calitatea alimentelor pe care le exportă. Germania a notificat miercuri ţara noastră prin Sistemul Rapid de Alertă după ce a găsit în magazinele nemţeşti carne de curcan românească ce pre­zenta reziduuri de antibiotic. De altfel, întreaga cantitate de carne suspectată că ar fi infestată a fost retrasă imediat de pe piaţă.

Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a demarat imediat o anchetă pentru a verifica acuzaţiile pe care le aduc germanii fermei româneşti Codlea Braşov, singurul exportator de carne de curcan din România. 

Vicepreşedintele ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu, a explicat că momentan nu există informaţii despre cantitatea de antibiotic găsită în carne, dar că inspectorii sanitar-veterinari vor preleva probe din carnea de la ferma suspectată,  rezultatele analizelor urmând să fie gata în maximum şapte zile. 

Identificăm lotul care a fost depistat şi în Germania, pentru că trebuie să vedem dacă acuzaţiile se verifică. Tratamentul cu antibiotice se administrează păsărilor doar dacă există vreo suspiciune de boală contagioasă în fermă, iar legislaţia românească prevede limite pentru antibioticele date păsărilor“, a explicat Mănăstireanu.

Scandal cu demisii la vârf

La câteva ore de la izbucnirea acestui nou scandal, preşedintele Autorităţii pentru Siguranţa Alimentelor, Mihai Ţurcanu, a demisionat. Nu însă înainte ca premierul Victor Ponta să anunţe, în şedinţa de Guvern, intenţia de a schimba întregul manangement al Autorităţii, acuzând o deficienţă de comunicare publică la nivelul conducerii instituţiei. 

„Riscăm să cădem într-o panică naţională şi europeană şi să constatăm că nimic nu mai putem consuma. E vorba de mesajul dat către populaţie şi interesul economic legat de producători. Din acest motiv, vom lua astăzi măsuri de reorganizare a Autorităţii Sanitar Veterinare“, a spus Ponta. Ceea ce s-a şi întâmplat. 

Sindicatele din Industria Alimentară acuză 

Şi Federaţia Sindicatelor din Industria Alimentară, prin vocea preşedintelui Dragoş Frumosu, consideră că Autoritatea pentru Siguranţa Alimentelor ar trebui să îşi asume întreaga vină pentru scandalul iscat în jurul cărnii de curcan din Germania, acuzând ANSVSA că s-ar fi grăbit cu declaraţiile fără să poată denunţa vinovatul.

„Declaraţiile Autorităţii Sanitar Veterinare sunt fie un atentat la adresa industriei alimentare româneşti, fie o părere personală sau agrearea unei stări de panică deosebită asupra consumatorilor“, a clamat Frumosu. 

Frumosu consideră că scandalul cărnii de curcan, ca şi cel al cărnii de cal, este „un praf în ochi sau o mizerie aruncată asupra României“.

Drumul cărnii

Şi reprezentanţii Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) consideră nefondate acuzaţiile germanilor la adresa calităţii cărnii de curcan din România având în vedere că înainte de a ajunge în rafturile magazinelor nemţeşti aceasta a fost vândută unui intermediar.

Carnea a ajuns apoi la un procesator care prelucrează acest produs şi de la alţi furnizori. Probele prelevate provin, deci, de la carnea procesată la şapte luni de la export. „După şapte luni să spui că aia din raft e carne de curcan din România mi se pare cam dubios“, susţin reprezentanţii UCPR.

Carnea cu antibiotic poate provoca alergii

Şeful catedrei de Farmacologie al UMF Bucureşti, Ion Fulga, a explicat că nu e necesar să intrăm în  panică din cauza acuzaţiei pe care ne-o aduce Germania, întrucât e vorba de cantităţi foarte mici de antibiotic al cărui singur efect ar putea să fie declanşarea unei alergii. „Sigur, pe termen lung, consumul unor astfel de cărnuri poate dăuna în sensul scăderii rezistenţei la microbi şi a altor reacţii. În esenţă, însă, carnea nu putea genera decât nişte reacţii alergice“, a explicat profesorul Fulga. 

Şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat asupra dezvoltării unei rezistenţe la antibiotice prin consumul de carne sau produse lactate de la animale care au fost tratate cu astfel de medicamente. Specialiştii organizaţiei consideră că acesta este unul dintre motivele pentru care rezistenţa la antibiotice ia amploare la nivel mondial. Ei cred că, în câţiva ani, se vor epuiza toate posibilităţile de tratament al infecţiilor bacteriene. ;

Scandalurile alimentare care au zguduit România 

Începând cu luna februarie, scandalurile alimentare se ţin scai de România. Totul a pornit pe 8 februarie când autorităţile britanice au descoperit în magazine lasagna preparată cu carne de cal, dar care era etichetată drept carne de vită. Firma franceză Spanghero, care livra carnea tocată pentru produsul finit lasagna, a anunţat că a fost înşelată de abatoarele din România de unde ar fi achiziţionat carnea de vită. 

Anchetele autorităţilor au arătat însă că România nu a încălcat legislaţia şi că adevăratul vinovat pentru etichetarea greşită era chiar firma franceză Spanghero.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a evitat să aibă o reacţie vehementă la adresa autorităţilor care au acuzat pe nedrept România în acest scandal.

„În Marea Britanie, imediat după ce a izbucnit scandalul, s-au găsit două abatoare care aveau astfel de practici. S-au închis abatoarele şi punct. În Franţa s-a găsit o unitate care schimba eticheta. S-a închis unitatea respectivă doar pe zona de carne, dar acestea funcţionează în continuare.

În România s-a spus că trebuie să închidem graniţele, dar eu cred că trebuie să fim puţin precauţi. Vorbim de economia naţională“, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la acea vreme.

Câteva zile mai târziu, a fost găsită carne congelată de cal care era etichetată drept „vrăbioară de vită” şi într-un depozit din Ilfov. În urma verificărilor, s-a aflat că acea carne provenea de la o firmă din Blaj, judeţul Alba. Carnea de la depozitul din Ilfov a fost confiscată, iar activitatea firmei a fost suspendată. Carnea a ajuns însă la şapte restaurante şi fast-fooduri din Capitală înainte să poată interveni autorităţile.

În urma acestor scandaluri, la începutul lunii martie au fost efectuate controale şi în domeniul prelucrării laptelui. Inspectorii sanitar-veterinari au descoperit astfel peste 80 de tone de lapte contaminat cu aflatoxină, o substanţă care se găseşte în toate produsele lactate, dar care în cantităţi mari devine cancerigenă. 

FOTO Reuters

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite