ALERTĂ! Românii din Diaspora nu se mai pot înscrie decât azi pentru votul la alegerile prezidenţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhivă
FOTO: Arhivă

Românii din străinătate nu se mai pot înscrie la votul electronic pentru alegerile prezidenţiale decât astăzi. Astfel, pentru votul prin corespondenţă erau la prânz, 31.716 de cereri, iar pentru votul în secţii sunt 29.937, potrivit site-ului www.votstrainatate.ro.

Alegătorii care doresc să voteze în străinătate, la alegerile prezidenţiale din noiembrie, se pot înregistra ca alegători în străinătate, prin intermediul unui formular on-line, până cel mai târziu la data de 11 Septembrie 2019, ora 23:59:59, conform sursei citate. Cetăţenii români din diaspora se pot înscrie pe portalul on-line amintit, completând un formular.

Guvernul ar putea adopta, joi, o ordonanţă de urgenţă, pentru extinderea termenului de înscriere la vot al românilor din străinătate, de la 11 la 15 septembrie. Tot până pe 15 septembrie se va prelungi şi termenul de înregistrare ca alegător prin corespondenţă. Potrivit expunerii de motive, ordonanţa de urgenţă vine în contextul evitării repetării incidentelor grave produse la secţiile de votare din străinătate la scrutinele din 26 mai 2019. Un alt scop al actului normativ este acela al constatării că termenul prevăzut în prezent de înscriere la vot al românilor din Diaspora este insuficient.

De altfel, ambasadorul României în Marea Britanie, Dan Mihalache, face apel la Guvern şi la Autoritatea Electorală să aprobe prelungirea termenului de înregistrare a românilor din străinătate, pentru votul prin corespondenţă, precum şi pentru solicitarea înfiinţării secţiilor de votare. „Mă simt dator să fac apel la Guvernul României şi la Autoritatea Electorală Permanentă să aprobe prelungirea termenului de înregistrare a cetăţenilor români din străinătate, atât, pentru votul prin corespondenţă, cât şi pentru solicitarea înfiinţării de secţii de votare. Este adevărat că, în aceste 45 de zile de când a fost demarată procedura de înregistrare, numărul românilor din străinătate este surprinzător de redus. Doar aproximativ 55.000 de români s-au înregistrat”, a declarat Dan Mihalache.

Acesta spune că „se poate observa însă că, în ultimele zile, s-a intensificat ritmul de înregistrare. Se poate observa o creştere a apetitului românilor din străinătate pentru înregistrarea pentru votul prin corespondenţă şi pentru solicitarea înfiinţării de secţii de votare”. De exemplu, în Marea Britanie, în ultimele zile, ritmul de înregistrare a ajuns la peste 800 de persoane pe zi, iar numărul celor care s-au înregistrat pentru votul prin corespondenţă în ultima săptămână este egal cu numărul celor care s-au înscris în primele 35 de zile de când a fost demarată procedura. Românii din Marea Britanie sunt pe primul loc la înregistrare, atât pentru votul prin corespondenţă (7.600), cât şi pentru solicitarea înfiinţării de secţii de votare (5.400), mai arată sursa citată.

Care sunt paşii pentru înscrierea la votul prin corespondenţă

AEP prezintă şi paşii necesari exercitarea votului prin corespondenţă, potrivit unui comunicat de presă al Autorităţii:

„1. Înnregistrarea - completarea formularului online de pe portalul www.votstrainatate.ro cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă. La acest formular trebuie anexată copia scanată sau fotografia actului de identitate şi copia documentului care dovedeşte dreptul de şedere, eliberat de autorităţile străine (vezi Ordinul ministrului afacerilor externe nr. 1627 din 26.08.2019, care abrogă Ordinul nr. 500/2016).

2. Primirea documentelor - Poşta Română transmite alegătorului următoarele documente necesare exercitării votului prin cores¬pondenţă:

• două plicuri exterioare, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;

• două plicuri interioare, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;

• două autocolante cu menţiunea „VOTAT", marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;

• două certificate de alegător, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;

• două buletine de vot prin corespondenţă, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;

• instrucţiuni privind exercitarea dreptului de vot;

• două autocolante cu adresa biroului electoral pentru votul prin corespondenţă din ţară, pe care alegătorul care a optat pentru transmiterea votului prin corespondenţă în ţară îl va aplica pe plicul exterior.

3. Votarea

• Pe buletinul de vot se lipeşte autocolantul cu menţiunea „VOTAT" pe patrulaterul cu candidatul preferat;

• Buletinul de vot astfel marcat se introduce în plicul interior, care nu are niciun semn distinctiv, apoi acesta se sigilează;

• Se completează certificatul de alegător, menţio¬nând data şi semnând olograf;

• Se introduce plicul interior şi certificatul de alegător în plicul exterior, care se sigilează;

În cazul celui de-al doilea tur de scrutin pentru Preşedintele României, înainte de a aplica timbrul autocolant pe patrulaterul ce conţine candidatul pentru care optează, alegătorul se asigură că acesta participă la cel de-al doilea tur de scrutin.

4. Expedierea – Alegătorul cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate are trei variante de expediere a plicului exterior sigilat care conţine votul său:

- îl trimite în ţară, depunând plicul la orice oficiu poştal ori în orice cutie poştală a statului-gazdă;

- îl depune la orice operator de curierat sau îl poate transmite la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular din statul-gazdă, după caz, pe cheltuiala sa;

- îl poate depune personal la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular din ţara-gazdă după caz”.


Termenul limită pentru depunerea candidaturilor la BEC este 22 septembrie, iar pe 12 octombrie va începe campania electorală, care se va desfăşura pe o perioadă de 30 de zile. Conform unei hotărâri de Guvern, românii din străinătate vor putea vota la primul tur al alegerilor prezidenţiale între 8 şi 10 noiembrie, iar la al doilea tur între 22 şi 24 noiembrie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite