Alegerile, supravegheate video ca şi BAC-ul. Analist: Suntem în era tehnologiei, dar la noi încă se numără voturile manual

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul completează pachetul de măsuri antifraudă pentru alegeri. După implementarea softurilor pentru împiedicarea votului multiplu, Ministerul de Interne vrea ca procesul electoral să fie supravegheat audio-video, dar numai după închiderea urnelor. Analiştii afirmă că această măsură va schimba faţa alegerilor, putând avea efect chiar asupra prezenţei la urne.

Fraudele de la alegeri ar putea deveni istorie odată cu implementarea ultimelor măsuri din „pachetul antifraudă“ imaginat de Guvernul actual. Astfel, după ce la alegerile locale din 5 iunie s-a folosit pentru prima oară în România un sistem electronic care depistează automat votul multiplu, la alegerile parlamentare, din 11 decembrie, s-ar putea înregistra o altă premieră: înregistrarea audio-video a procesului electoral ce urmează după închiderea urnelor. În acest sens, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a publicat, recent, un proiect de hotărâre de guvern prin care urmează să modifice legislaţia privind organizarea alegerilor. Astfel, toate activităţile din secţiile de votare, după închiderea urnelor, urmează să fie filmate, sarcina realizării înregistrărilor revenind operatorului de calculator din fiecare secţie de votare.

Terminalele informatice necesare înregistrării video-audio a procedurilor sunt asigurate de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), potrivit proiectului.
Concret, „Operatorul de calculator al biroului electoral al secţiei de vot asigură înregistrarea video-audio neîntreruptă a procedurilor realizate de la încheierea votării şi până la părăsirea localului secţiei de vot de către membrii biroului electoral al secţiei de votare, în scopul asigurării posibilităţii organismelor electorale de a verifica respectarea dispoziţiilor legale“, se arată în proiectul de hotărâre al MAI.

Cum vor fi supravegheate secţiile de votare

Proiectul de act normativ detaliază modul în care secţiile vor fi monitorizate audio-video. Astfel, operatorii de calculator existenţi în fiecare secţie de votare vor fi obligaţi să realizeze înregistrarea dintr-o poziţie fixă, de la o distanţă medie, pe un cadru general. De asemenea, i se interzice operatorului de calculator să realizeze copii ale înregistrării ori să permită accesul altor persoane la înregistrare. Dispoziţiile se aplică şi pentru procedurile de numărare a voturilor prin corespondenţă. Concret, filmările vor acoperi sigilarea/desigilarea urnelor de vot, deschiderea acestora, anularea buletinelor de vot rămase neîntrebuinţate, numărarea voturilor şi întocmirea proceselor-verbale

Procesul electoral, filmat pe tablete

Potrivit reglementărilor care ar urma să intre în vigoare, STS este cel care asigură terminalele informatice necesare înregistrării video-audio. Tot STS ar urma să verifice şi existenţa înregistrării video-audio şi să consemneze aspectele constatate în procesul-verbal de primire a terminalelor informatice. Înregistrările se păstrează trei luni de la data publicării rezultatelor alegerilor în Monitorul Oficial.
„Filmarea se va face pe tablete. Ele vor fi apoi stocate şi puse la dispoziţia Biroului Electoral în situaţiile în care sunt suspiciuni de fraudă“, a explicat ministrul de Interne, Dragoş Tudorache.

O altă noutate privind măsurile tehnice ale organizării alegerilor este că MAI va achiziţiona, potrivit proiectului, nu doar timbrele autocolante, ca până acum, ci şi plicurile din plastic transparent, înseriate, prevăzute cu sistem de sigilare. Tot MAI se va ocupa şi de confecţionarea ştampilelor cu menţiunea „Votat“.

Pachet complet antifraudă

Analiştii susţin că măsurile antifraudă sunt bine-venite, în condiţiile în care în România voturile se numără încă manual.

„Măsura era de dorit, pentru că în continuare planează suspiciuni de fraudă când vorbim de alegeri în România. Şi nu mă refer aici la fraude la nivel mare, ci la cele de la nivelul secţiilor de votare, mai ales din mediul rural, unde de prezenţa sau absenţa reprezentantului unui partid influenţează şi rezultatul votului. Să nu ne amăgim, încă se întâmplă asta în România, partidele care n-au avut reprezentanţi în secţiile de vot cu siguranţă au pierdut nişte voturi. Era o necesitate pentru România, ţinând cont că deşi suntem în era tehnologiei, la noi încă se numără voturile manual. Indiferent de guvernele politice care vor veni, cred că nimeni nu va întoarce această măsură“, a explicat, pentru „Adevărul“, analistul politic Adrian Zăbavă.

Analistul afirmă că politicienii se vor împăca cu această idee, aşa cum au acceptat şi softul care împiedică votul multiplu. „Cred că la nivel central, politicienii vor fi împăcaţi cu aceste măsuri, pentru că ştiau că trebuie să vină şi momentul acesta. La nivel local, probabil unii politicieni vor strâmba din nas. Fraudele din timpul votului au fost într-o oarecare măsură prevenite prin introducerea softurilor care să împiedice votul multiplu, ceea ce s-a văzut la alegerile locale. Acum, să zicem că, împreună cu softurile care împiedică votul multiplu, avem un pachet complet antifraudă. După alegerile parlamentare se va vedea dacă mai este nevoie să mai umblăm pe undeva, dar presupun că măsurile luate până acum reglează spre bine procesul de vot“, a maio spus Adrian Zăbavă. 

Pe cine avantajează filmarea secţiilor de vot

Şi analistul politic Antonio Momoc este optimist că filmarea procesului electoral va schimba faţa alegerilor, deşi asta nu-i va bucura pe toţi politicienii.

„Declarativ, policienii vor primi aceste măsuri cu braţele deschise, dar probabil că în sinea lor mulţi nu se vor bucura, ştiut fiind faptul că la închiderea urnelor se întâmplă tot felul de chestiuni. Softul pentru eliminarea votului multiplu, de pildă, există de mulţi ani în Republica Moldova, iar la noi nu funcţiona pentru că politicienii nu au dorit asta“, a declarat Antonio Momoc.

Potrivit acestuia, de câştigat vor avea atât partidele mici, care nu erau reprezentate în secţiile electorale, cât şi electoratul. Analistul speră că monitorizarea secţiilor de vot îi va aduce la urne pe cei care nu credeau în corectitudinea alegerilor.

Sintagma «e important cine numără voturile, nu cine votează» este cum nu se poate mai adevărată. Pluteşte în mentalul colectiv o percepţie clară despre ce se întâmplă la alegeri. Mulţi suspicionează că se fac tot felul de manevre, ca şi la Bacalaureat, de unde s-ar fi inspirat aceste măsuri – spun unii. Asta a şi fost logica pentru care s-a decis filmarea, pentru a înlătura această percepţie că alegerile se măsluiesc după închiderea urnelor.  Asta va da şi alegătorilor mai multă încredere că alegerile nu mai pot fi fraudate şi ar putea ieşi în număr mult mai mare la vot. (...) În secţiile de vot stau reprezentanţii partidelor parlamentare, plus, prin tragere la sorţi, reprezentanţii partidelor neparlamentare. Vor avea de câştigat şi partidele care nu vor avea oameni în secţiile de vot“, a concluzionat analistul politic.

Calendarul alegerilor parlamentare

Alegerile parlamentare vor avea loc în data de 11 decembrie 2016. Potrivit calendarului electoral stabilit prin Hotărâre de Guvern, campania electorală pentru acest scrutin se va desfăşura în perioada 11 noiembrie – 10 decembrie.
În conformitate cu prevederile acestui act normativ, data de 14 septembrie 2016 a fost ultima zi în care alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării pot depune cererile pentru înscrierea în Registrul electoral cu menţiunea pentru votul prin corespondenţă sau pentru votul în secţia de votare.

Listele electorale pentru votul prin corespondenţă au fost deja tipărite de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) până la 20 septembrie 2016, fiind puse, ulterior, la dispoziţia Companiei Naţionale „Poşta Română” SA.

Localităţile din străinătate în care vor fi înfiinţate secţii de votare, precum şi numărul acestora, au fost comunicate Ministerului Afacerilor Externe (MAE) de către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) până pe data de 11 octombrie 2016, iar până în data de 2 noiembrie AEP va stabili, cu avizul MAE, sediile secţiilor de votare din străinătate din afara misiunilor diplomatice, oficiilor consulare, secţiilor consulare şi institutelor culturale. Suma totală alocată de Guvern pentru buna organizare a alegerilor parlamentare este de 227,7 milioane lei, fondurile necesare fiind prevăzute, pe categorii de cheltuieli, în bugetele Ministerului Afacerilor Interne (MAI), MAE, AEP, Serviciului Român de Telecomunicaţii (STS), Institutului Naţional de Statistică (INS).
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite