Alegeri parlamentare 2020. Incidente minore în timpul votului. 188 de sesizări cu privire la posibile fapte penale, din care 57 nu s-au confirmat - MAI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcel Vela, seful MAI.Imagine: gov.ro
Marcel Vela, seful MAI.Imagine: gov.ro

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog, a anunţat că, până duminică la ora 18.00, au fost înregistrate 188 de sesizări privind contravenţii sau infracţiuni electorale, iar până în prezent 57 nu s-au confirmat. La o secţie din judeţul Alba, preşedintele biroului electoral a fost înlocuit întrucât a fost confirmat cu COVID-19, iar secţia a fost dezinfectată.

UPDATE ora 18.00: „De la începerea procesului de votare până în acest moment au fost înregistrate 188 de sesizări cu privire la contravenţii sau infracţiuni electorale. În urma verificărilor efectuate până la această oră, 57 de sesizări nu s-au confirmat. Au fost sesizate 26 de infracţiuni care au legătură cu procesul electoral. De asemenea, au fost aplicate 33 de amenzi în valoare de peste 120 de mii de lei şi 24 de avertismente scrise”, a declarat Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al MAI.

Iată incidentele întegistrate până la ora 18.00: 

  • Într-o localitate din Vaslui, poliţiştii fac cercetări după ce au fost sesizaţi prin 112 că reprezentanţii unui partid politic transportă alegători la secţia de votare. 
  • Poliţiştii din Buzău fac cercetări cu privire la un bărbat care, după ce a votat la o secţie din municipiul Buzău, a încercat să voteze încă o dată, la o altă secţie.  
  • Poliţiştii din judeţul Giurgiu au aplicat o sancţiune contravenţională în valoare de 2.000 de lei pentru continuarea campaniei electorale.
  • La o secţie de votare din Cluj-Napoca, un cetăţean a votat, deşi nu avea acest drept. În acest caz, se fac cercetări pentru săvârşirea infracţiunii de fraudă la vot. „Sunt în cercetare, de asemenea, mai multe sesizări de la cetăţeni care susţin că nu au fost lăsaţi să voteze deşi aveau acest drept”, a mai spus Dajbog.
  • Poliţia Municipiului Drobeta Turnu-Severin a fost sesizată de vicepreşedintele unei secţii de votare despre faptul că un cetăţean ar avea asupra sa mai multe buletine de vot. În urma verificărilor, la acel alegător au fost găsite 3 buletine de vot, care au fost înmânate din greşeală de un membru al secţiei de votare. Drept urmare, unul dintre buletinele de vot a fost anulat de comisie.
  • În Argeş, un bărbat a fost amendat cu 600 de lei după ce şi-a fotografiat buletinul de vot şi l-a diseminat pe un grup privat. 
  • La o secţie din Roman, membrii comisiei au sesizat jandarmul care asigura ordinea cu privire la faptul că la un bar din apropierea secţiei se comercializează băuturi alcoolice. În urma verificărilor, s-a constatat că aspectele sesizate se confirmă, barmanul fiind sancţionat contravenţional.
  • La o secţie de votare din judeţul Olt, procesul de vot a fost întrerupt pentru 20 de minute după ce s-a sesizat faptul că lipseşte o ştampilă de vot. 
  • La o secţie de votare din Alba, s-a dispus înlocuirea preşedintelui biroului electoral după ce acesta a primit rezultat pozitiv la testul de COVID-19. Pentru protejarea alegătorilor şi a celorlalţi participanţi la procesul electoral, s-a dezinfectat secţia de votare. Procesul de vot nu a fost afectat, a precizat Dajbog.

UPDATE 12.00: Oficialul MAI a trecut în revistă incidentele înregistrate duminică dimineaţă, la câteva ore de la începerea procesului electoral. „Au fost înregistrate 29 de sesizări referitoare la posibile fapte care au legătură cu procesul electoral. Ca urmare a verificărilor efectuate până la acest moment, 10 sesizări nu se confirmă. Până la această oră, au fost aplicate 6 sancţiuni contravenţionale dintre care amenzi în valoare de 15.000 de lei şi 2 avertismente scrise.  Au fost sesizate şi 5 fapte de natură penală”, a anunţat, duminică, Monica Dajbog.

Aceasta a prezentat şi câteva exemple pe care le prezentăm integral:

  • În Dâmboviţa a fost înregistrată o sesizare cu privire la o posibilă infracţiune de corupere a alegătorilor cu alimente. Se fac verificări.
  • În judeţul Maramureş, poliţiştii cercetează un bărbat care s-a prezentat pentru a vota, deşi şi-a pierdut cetăţenia română în urmă cu 25 de ani şi nu mai avea drept de vot.
  • Poliţiştii din judeţul Brăila au fost sesizaţi de către primarul unei localităţi cu privire la faptul că un bărbat ar transporta persoane într-o altă localitate pentru a vota pe listele suplimentare, oferindu-le bani în acest sens. În cauză a fost întocmit dosar penal şi se continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunii de corupere a alegătorilor.
  • Într-o secţie de votare dintr-o comună din judeţul Giurgiu, în urma unui apel la numărul unic de urgenţă 112, a fost sesizat faptul că în secţia respectivă votează câte 3 persoane în acelaşi timp, în aceeaşi cabină de vot. Poliţiştii efectuează verificări cu privire la cele semnalate.
  • Vicepreşedintele unei secţii de votare, de pe raza municipiului Drobeta Turnu-Severin, a sesizat faptul că, în faţa locaţiei de votare s-ar afla 50 de cetăţeni care ar fi fost plătiţi, de anumite formaţiuni politice, să îşi exercite dreptul la vot. Se efectuează verificări.
  • Poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dâmboviţa au aplicat o sancţiune contravenţională în valoare de 4.500 de lei pentru continuarea propagandei electorale, de către un candidat la alegeri.
  • Poliţiştii argeşeni au fost sesizaţi prin 112 despre faptul că un viceprimar transportă, cu autoturismul, oameni la vot. La faţa locului au constatat însă că cele semnalate nu se confirmă, întrucât cel în cauză transporta 2 persoane, care îi erau şi rude, cu dificultăţi locomotorii, la solicitarea acestora, fără a le influenţa opţiunea de vot.
  • În municipiul Bucureşti, mai mulţi cetăţeni au reclamat că în apropierea localului de vot este parcat un autoturism care are afişată sigla unui partid politic. A fost trimisă grupa operativă la faţa locului, pentru efectuarea de verificări.

Ministerul Afacerilor Interne a transmis că procesul electoral de duminică a început fără probleme deosebite în întreaga ţară. Au fost sesizate câteva incidente, dar care nu au afectat desfăşurarea votului.

„În municipiul Bucureşti un bărbat a fost amendat cu 2.000 de lei pentru apelarea abuzivă a numărului unic de urgenţă  după ce a sunat la 112 pentru a reclama faptul că o altă persoană nu purta mască de protecţie. De fapt, în urma verificărilor, s-a constatat că aspectele reclamate nu se confirmă”, a anunţat, duminică, purtătorul de cuvânt al MAI, Monca Dajbog.

Potrivit acesteia, tot la nivelul Capitalei, 3 membri ai birourilor electorale de la secţii diferite au avut nevoie de îngrijiri medicale: doi pentru lipotimii şi al treilea pentru că s-a tăiat cu un cutter la mână. Persoanele sunt conştiente şi au fost asistate medical la faţa locului.

Atribuţiile preşedintelui secţiei de votare au fost extinse 

La o secţie de votare din municipiul Brăila, o persoană a reclamat faptul că a primit un buletin care avea aplicată ştampila de vot. La faţa locului s-a deplasat echipa de cercetare pentru efectuarea de verificări.

„Ministrul afacerilor interne, Ion Marcel Vela, a solicitat angajaţilor angrenaţi în misiunile de astăzi să acţioneze cu profesionalism şi celeritate şi să acorde maximă atenţie rezolvării sesizărilor privind posibile incidente electorale. Ministrul afacerilor interne a subliniat necesitatea tratării cu echidistanţă a tuturor sesizărilor privind săvârşirea unor contravenţii sau infracţiuni electorale indiferent de calitatea persoanelor care fac sesizarea sau care sunt vizate de aceasta. Conform legii, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare are obligaţia să ia toate măsurile pentru a sigura corectitudinea operaţiunilor de votare şi pentru ca alegerile să decurgă în bune condiţii”, a mai transmis Dajbog.

Potrivit acesteia, în ceea ce priveşte menţinerea ordinii, atribuţiile preşedintelui secţiei de vot se întind şi în afara localului de vot, precum şi pe străzi şi în pieţe publice, până la o distanţă de 50 m.

„În afară de membrii biroului electoral al secţiei de votare, de candidaţi, şi de celelalte persoane prevăzute de reglementările legale, nicio altă persoană nu poate staţiona în locurile publice din zona de votare sau în localul de vot mai mult decât timpul necesar pentru votare. Persoanele care refuză să se conformeze dispoziţiilor preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot şi în împrejurimi poate primi o amendă cuprinsă între 1.500 şi 4.500 de lei”, a mai precizat Dajbog.

Aceasta a explicat că sfătuirea alegătorilor la sediul secţiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral se sancţionează cu amendă cuprinsă între 4.500 şi 10.000 de lei. Cu aceeaşi amendă se sancţionează continuarea propagandei electorale.

„Precizez că Biroul Electoral Central a emis o Decizie prin care a interzis comercializarea şi consumul de băuturi alcoolice în zona de protecţie a secţiei de votare, respectiv în limita celor 50 de metri”, a mai explicat purtătrul de cuvânt al MAI.

Pot să voteze şi cei 634 de tineri care împlinesc 18 ani duminică 

Au drept de vot cetăţenii români care au peste 18 ani, inclusiv cei 634 care împlinesc chiar astăzi această vârstă. 

Pentru a veni în sprijinul cetăţenilor, Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul MAI a recomandat serviciilor teritoriale de evidenţă a persoanelor să-şi adapteze şi să-şi extindă programul de lucru astfel încât să rezolve în mod operativ solicitările privind eliberarea documentelor de identitate.

„Pentru ziua de astăzi recomandarea DEPABD a fost să se asigure program de lucru cu publicul în intervalul 7.00 – 21.00. Pentru a cunoaşte programul exact al serviciului local de evidenţă a persoanelor de la locul de domiciliu sau reşedinţă, rugăm cetăţenii să consulte paginile de internet ale serviciilor respective. Vă reamintesc că potrivit Deciziei Biroului Electoral Central, alegătorul care deţine un act de identitate al cărui termen de valabilitate a expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie 2020, poate totuşi să îşi exercite dreptul de vot în baza acestuia”, a mai explicat Dajbog.

Alegătorii şi toate celelalte persoane implicate în procesul electoral trebuie să respecte măsurile speciale de protecţie stabilite în contextul pandemiei de COVID-19, astfel încât să fie evitată răspândirea virusului SARS-CoV-2.

Accesul alegătorilor în sediul secţiei de votare se va face eşalonat, spre a evita aglomerările. Alegătorii sunt obligaţi să poarte masca de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, şi să îşi dezinfecteze mâinile la intrarea în sediul secţiei de votare şi la ieşire.

De asemenea, se va evita contactul fizic cu membrii biroului electoral al secţiei de votare şi atingerea aceloraşi obiecte sau materiale.

Persoanele care prezintă un risc crescut de a dezvolta o formă gravă de COVID-19 - de exemplu au vârsta peste 65 de ani, au diabet zaharat sau alte boli cronice ori au imunitate deficitară - pot solicita acces prioritar în localul de vot.

Cum pedepseşte legea infracţiunile electorale

Împiedicarea unei persoane să voteze se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Persoana care votează  fără a avea acest drept, votează de două sau mai multe ori sau prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează utilizarea unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals.

Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi

Şi tentativa la infracţiunile electorale se pedepseşte.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite