Alegeri parlamentare 2012. Votul la Firea şi Pandele: ploaie, vânt şi păruieli

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alegătorii din Voluntari au făcut slalom printre bălţi pentru a merge la vot. FOTO Marian Iliescu
Alegătorii din Voluntari au făcut slalom printre bălţi pentru a merge la vot. FOTO Marian Iliescu

În Voluntari a candidat pentru Senatul României jurnalista Gabriela Vrânceanu Firea, soţia primarului localităţii Ilfovene. În ziua alegerilor străzile din Voluntari erau pustii. Vremea rea i-a ţinut pe oameni departe de secţiile de votare. Cei care, totuşi, s-au încumetat să iasă din casă au făcut-o fie la costum, fie în capot. Mai spre seară, s-a lăsat chiar cu păruieli, evident, din cauza opţiunilor electorale.

Chiar dacă legea spune că pe o rază de 100 de metri în jurul secţiilor de votare afişele şi bannerele electorale sunt interzise, în Voluntari, peste drum de secţia de votare numărul 84 era parcat un miniautocar „îmbrăcat“ cu autocolantele USL-ului, în prim-plan: Radu Stroe şi Gabriela Vrânceanu Firea.

Pe uşa unui butic din apropierea aceleiaşi secţii de votare, pentru a-şi arăta simpatia faţă de primarul Florentin Pandele, proprietarul a păstrat vechiul afiş din campania alegerilor locale sub care l-a adăugat pe cel al Gabrielei Vrânceanu Firea, soţia edilului.

Pe străzi, mai mulţi câini decât alegători

În staţia de maxi-taxi, doi bătrâni zgribuliţi de frig şi bătuţi de ploaie aşteaptă microbuzul spre Afumaţi.  Foşti locuitori în Voluntari, ei au venit la vot cu gândul că vor obţine un trai mai bun şi o pensie mai mare. „Ce să facem, am ignorat ploaia şi am venit la vot. Poate o să se schimbe ceva şi o să fie mai bine. Nu am putut vota în Afumaţi pentru că am locuit aici, iar buletinele noastre sunt făcute pe Voluntari”, explică nea Nelu, în vârstă de 64 de ani.

Vremea urâtă şi ploioasă i-a descurajat pe locuitorii din Voluntari să iasă la vot, astfel că  jurul prânzului pe străzile din Voluntari erau mai mulţi câini decât oameni. 

În timp ce bătrânii ies mândri din secţia de votare, îmrbăcaţi la costum şi cravată, două tinere în capot fac slalom printre bălţile ce acoperă trotuarele. „Am ieşit până la magazin să ne luam ceva de ronţăială, şi dacă tot am ieşit din casă, ne-am gândit să dăm şi  o fugă până la secţia de votare”, explică una dintre fete.

În afară de USL, singurul partid care a reuşit să-şi pună un banner pe străzile din Voluntari a fost cel al lui Dan Diaconescu. Bannerul a fost întins pe acoperişul unei case. În rest, pe toate gardurile şi pe toţi stâlpii au fost înşirate afişe şi bannere ale USL-ului.

Locuitorii oraşului s-au declarat USL-işti convinşi, cei mai mulţi susţin tare şi răspicat că sunt mândri de realizările primarului lor şi au încredere în Gabriela Vrânceanu Firea care candidează din partea USL Ilfov în Colegiul 1 pentru un loc de în Senat.

Păruială lângă secţia de votare

La secţia de votare numărul 80 ceva mai multă agitaţie. Un domn nelămurit de prezenţa jurnaliştilor care fotografiau bannerele şi afişele lipite în apropierea secţiei se apropie şi le cere explicaţii. „Da’ de unde sunteţi voi? Iar aţi venit să scrieţi de rău despre Voluntari? Trebuia să veniţi când nu aveam nici trotuare, nu acum când este asfaltat şi când s-au făcut atâtea”.

Spre seară, la aceeaşi secţie spiritele s-au încins. Din cauza divergenţelor politice, două femei s-au îmbrâncit şi s-au păruit la câţiva paşi de locul unde au votat. Una dintre femei, în vârstă de 72 de ani a avut nevoie de îngrijiri medicale. „Din cauza nervilor, în urma îmbrâncelilor şi a păruielilor, a suferit un puseu de tensiune şi i s-a făcut rău. Totodată, doamna prezenta la nivelul feţei mai multe zgârieturi care au solicitat îngrijiri medicale“, a declarat, Alis Grasu, manager general ambulanţa Bucureşti-Ilfov.

Însă nu toţi locuitorii din Voluntari au o părere bună despre candidatura Gabrielei Vrânceanu Firea. Lângă un magazin mixt, mai mulţi tineri împărţeau un bidon de bere în timp ce o înjurau şi făceau glume deocheate pe seama soţiei primarului din Voluntari.

Chiar dacă tinerii nu au o impresie bună despre Gabriela Firea, o bătrânică ne-a povestit că are încredere în ea şi că a votat-o cu gândul că va termina catedrala începută de Pandele. „Eu o iubesc pe Gabi şi îmi doresc să termine catedrala şi să ne mărească şi nouă pensiile”, povesteşte bătrânica.

Bannere lăsate în bătaia vântului

În Bucureşti bannere peste bannere. În faţa şcolii 39 din Colentina care a fost transformată în secţiei de votare bannerul USL  trona fix în faţa intrării. Cu toate că au încălcat legea, reprezentanţii secţiei au sărit ca arşi atunci când am dorit să fotografiem bannerului. „Nu aveţi voie să faceţi poze în apropierea secţiei de vot. Mai întâi trebuie să discutaţi cu şeful secţiei de vot”.

În secţia de votare, gardianul se adresa plictisit: „Ce doriţi? Şi pe cine căutaţi?”. În mai puţin de un minut apare şi şeful secţiei, un tânăr până în 30 de ani cu cercel în sprânceană şi un mic tatuaj pe încheietură, care ne roagă să fotografiem doar în afara secţiei de vot.

„Am venit să votez pentru că vreau ca noi, tinerii, să avem un viitor mai bun. Nu să terminăm facultatea şi să lucrăm ca vânzătoare la alimentară”, explică Alina, studentă la Litere.

Aceeaşi problemă şi în Sectorul 2, la secţia de votare de la Colegiul Naţional „Iulia Haşdeu”. În faţa colegiului, la doar 30 de metri de intrarea în secţie este pun un banner cu „Votaţi PRM”, iar dedesubt altul cu Anca Boagiu.

Vizavi, alte trei bannere smulse de vântul puternic. Un banner PRM a fost înfăşurat de trecători, în timp ce un alt banner al celor de la PP-DD este întors de vânt cu sigla în jos.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite