Alegeri locale 2016.  Amenzi în valoare de peste 42.000 de lei, pentru ilegalităţi în timpul alegerilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Duminică au loc alegerile locale FOTO Adevărul
Duminică au loc alegerile locale FOTO Adevărul

De la începerea procesului de votare, au fost înregistrate 494 de sesizări cu privire la eventuale ilegalităţi în timpul alegerilor. Au fost aplicate  amenzi în valoare de peste 42.000 de lei. Românii care îşi fotografiază buletinul de vot în timpul exercitării dreptului electoral riscă amenzi cuprinse între 600 şi 1.000 de lei.

UPDATE:  Ministerul Afacerilor Interne (MAI) anunţă că au fost înregistrate 494 de sesizări cu privire la eventuale ilegalităţi în timpul alegerilor, potrivit News.ro. Aproximativ 40 la sută dintre sesizările care au fost verificate au fost infirmate. Cu toate acestea, s-au înregistrat 78 de dosare penale pentru cercetarea unor infracţiuni ce vizează 57 de persoane, la nivel naţional. De asemenea, au fost aplicate 92 de amenzi în valoare de 42.610 de lei.

Majoritatea amenzilor au fost date celor care şi-au fotografiat buletinul de vot, mulţi dintre alegători postând pe Facebook fotografiile.

UPDATE: Până la ora 15.30, au votat 72 de persoane arestate la domiciliu, care au depus cereri pentru a-şi exercita acest drept, a anunţat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog, potrivit agerpres.

UPDATE „Până la această oră, s-au constatat 70 de fapte contravenţionale, pentru care s-au aplicat 21 de avertismente scrise şi amenzi în valoare de 24.600 de lei. Cele mai multe sancţiuni au fost aplicate pentru continuarea propagandei electorale, fotografierea şi filmarea buletinului de vot, consumul şi distribuirea de băuturi alcoolice în zona de protecţie a secţiei de votare, prezenţa mai multor persoane în cabina de vot. De asemenea, se efectuează cercetări referitor la 34 de situaţii privind posibile infracţiuni", a declarat, duminică, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog, potrivit agerpres.


UPDATE: Reprezentanţii MAI au constatat, în urma unei şedinţe operative a Centrului Naţional de Conducere Integrată,  că nu au fost înregistrate evenimente deosebite până la ora 12.30, în contextul alegerilor locale.

„Au fost înregistrate 120 de sesizări cu privire la săvârşirea unor posibile contravenţii sau infracţiuni, în urma verificărilor realizate până în prezent 20 la sută nu au fost confirmate. Toate sesizările primite sunt cercetate cu operativitate de către structurile MAI pentru a confirma sau nu aspectele semnalate. Au fost constatate 20 de fapte contravenţionale, fiind aplicate amenzi în valoare de 11.000 de lei şi 9 avertismente scrise. De asemenea, se efectuează cercetări cu privire la săvârşirea a 10 posibile infracţiuni”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAI.
Potrivit sursei citate, cele mai multe sesizări se referă la continuarea propagandei electorale, fotografierea sau filmarea buletinului de vot şi prezenţa altei persoane în cabina de vot în afara celei care votează.

„Referitor la situaţia din comuna Verneşti, din judeţul Buzău, doresc să precizez că pe perioada suspendării votării nu au existat probleme pe linie de ordine publică”, a mai spus Monica Dajbog.

Incidente au mai avut loc şi în alte judeţe. Astfel, în judeţul Argeş,a fost întocmit un dosar penal pentru violarea confidenţialităţii votului pe numele preşedintelui unei secţii de votare care a intrat în cabina de vot cu un alegător cu dizabilităţi pentru a-l ajuta să voteze.

„Reamintim că, în conformitate cu art. 90 din Legea 115/2015, alegătorul care nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de vot, în scopul de a-l ajuta, un însoţitor ales de el, care nu poate fi din rândul membrilor biroului electoral, al persoanelor acreditate sau al candidaţilor.”, a arătat purtătorul de cuvânt al MAI.

De asemenea, în municipiul Medgidia, din judeţul Constanţa, preşedintele unei secţii de votare a părăsit sediul secţiei de votare cu ştampila de control, motiv pentru care i s-a întocmit dosar penal pentru neglijenţă în serviciu, iar la Bistriţa-Năsăud s-a întocmit dosar penal pe numele unui preşedinte al unei secţii de votare care a votat, deşi nu avea domiciliul pe raza secţiei respective.

În Bucureşti poliţiştii efectuează cercetări specifice după ce un alegător a părăsit secţia de votare cu ştampila de vot, aceasta fiind ulterior înapoiată.

Mai multe persoane şi-au fotografiat buletinele de vot

„Totodată, în mai multe judeţe, printre care Argeş, Bistriţa-Năsăud, Călăraşi, Cluj, Constanţa, au fost înregistrate cazuri de persoane care şi-au fotografiat buletinele de vot în timpul exercitării dreptului de vot. În aceste cazuri, poliţiştii au aplicat sancţiuni contravenţionale cuprinse între 600 şi 1.000 de lei”, a mai spus reprezentantul MAI.

De asemenea, în localitatea Unirea, din judeţul Dolj, o persoană a fost sancţionată cu1.400 de lei pentru că i-a indicat unui cetăţean cu cine să voteze, iar în Râmnicu Vâlcea ofiţerii de poliţie l-au amendat pe proprietarul unei locuinţe care avea afişate pe balcon afişe care îndemnau populaţia să voteze un anumit candidat. În judeţul Vaslui, în localitatea Murgeni, un poliţist de frontieră a observat că un bărbat lipea afişe electorale pe un gard din apropierea secţiei de votare. Bărbatul a fost amendat cu 1.600 lei.

Potrivit MAI, în toate situaţiile sesizate se fac cercetări pentru a stabili cu certitudine existenţa aspectelor semnalate, iar acolo unde acestea se confirmă vor fi aplicate cu fermitate măsurile legale.

Angajaţii Ministerului Afacerilor Interne vor însoţi şi echipele membrilor birourilor electorale ale secţiilor de votare care se deplasează cu urna specială la alegătorii care au depus cerere pentru a vota prin intermediul urnei speciale, în condiţiile legii.

Conform legislaţiei electorale, urna specială este transportată de o echipă formată din cel puţin doi membri ai biroului electoral al secţiei de votare, angajaţii MAI asigurând doar măsurile de protecţie a acestora.
Tot prin intermediul urnei speciale şi respectând aceeaşi procedură votează şi persoanele asupra cărora s-a luat măsura arestului la domiciliu, cele deţinute în baza unui mandat de arestare preventivă şi persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale şi care au domiciliul sau reşedinţa în unitatea administrativ-teritorială, iar în cazul municipiului Bucureşti, în sectorul pe raza căruia se află penitenciarul sau locul de deţinere.

111 deţinuţi au votat până la pranz

„Inspectoratul General al Poliţiei Române asigură măsurile necesare pentru a permite persoanelor aflate în centrele de reţinere şi arest preventiv ale unităţilor de poliţie să-şi exercite dreptul de vot. Dintre cele 138 de persoane din aceste centre care au depus cerere pentru a vota prin intermediul urnei speciale au votat până la această oră 111. Menţionez că 10 dintre persoanele care au depus cerere nu au aveau de fapt să-şi exercite dreptul de vot”, a mai spus Monica Dajbog.

Potrivit acesteia, Codul penal arată că împiedicarea prin orice mijloace a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani. 

„Totodată, persoana care oferă sau dă bani, bunuri ori alte foloase în scopul determinării unui cetăţean să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat poate fi condamnată la pedeapsa cu închisoarea de la şase luni la trei ani şi interzicerea exercitării unor drepturi", a precizat Monica Dajbog, care va susţine mai multe declaraţii de presă în ziua alegerilor locale. 

Mai mult, oficialuil a completat că aceeaşi pedeapsă o riscă şi persoana care votează fără a avea acest drept, introduce în urnă mai multe buletine de vot decât are dreptul, utilizează un act de identitate nul ori fals sau un buletin de vot fals ori votează de două sau de mai multe ori.

Sancţiuni pentru propagandă electorală 

Alte amenzi riscă cei care refuză să se conformeze  dispoziţiilor preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot şi în afara acestuia, până la o distanţă de 500 metri, se pedepseşte cu amendă de la 2.200 la 3.000 de lei.

Pentru continuarea propagandei electorale prin lansarea, afişarea sau distribuirea materialelor electorale de orice tip, precum şi sfătuirea alegătorilor la sediul secţiilor de votare sau în jurul acestora pe o rază de 500 de metri să voteze sau să nu voteze anumite partide politice, alianţe politice, alianţe electorale ori candidaţi se aplică o amendă cuprinsă între 1.400 şi 2.000 de lei", a precizat Dajbog.

Ea a menţionat că misiunile efectivelor MAI vor fi monitorizate şi coordonate de la nivelul Centrului Naţional de Conducere Integrată care funcţionează în sediul Ministerului Afacerilor Interne, care va fi în permanentă legătură cu comandamentele operaţionale similare activate în fiecare judeţ pentru a asigura intervenţia rapidă în situaţiile de încălcare a legii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite