Europarlamentare 2019. Incidente la vot. Mama primarului Constanţei a fost prinsă cu cinci buletine de vot

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alegeri europarlamentare 2019 FOTO Inquam Photos Octav Ganea
Alegeri europarlamentare 2019 FOTO Inquam Photos Octav Ganea

Au apărut şi primele incidente la secţiile de votare pentru alegerile europarlamentare 2019 şi referendum pe justiţie. Un preşedinte de secţie de votare din Bistriţa a fost înlocuit, acuzat că a făcut campanie electorală

Preşedintele Biroului Electoral Judeţean Bistriţa-Năsăud, judecătorul Liliana Tertiş, a declarat, duminică dimineaţa, într-un briefing de presă, că BEJ a avut de soluţionat două incidente electorale, informează Mediafax.

Primul vizează înlocuirea unui preşedinte de secţie din oraşul Beclean, împotriva căruia a fost depusă o sesizare din care rezulta că ar fi făcut campanie electorală pentru un partid politic şi ar fi trimis mesaje prin care încuraja lumea să meragă la vot, dar şi să boicoteze referendumul.

O a doua înlocuire a avut loc la secţia de votare din comuna Mărişelu, unde locţiitorul preşedintelui a fost schimbat după ce a ajuns la spital şi nu s-a mai putut prezenta duminică dimineaţa la deschiderea secţiei de vot. „Am înlocuit un locţiitor al preşedeintelui secţiei de vot dar din motive obiective. A fost un caz de forţă majoră - a trebuit să ajungă la spital azi noapte, dar am înlocuit şi un preşedinte de secţie de votare de la Beclean, de la secţia de votare 61”, a declarat judecătorul Liliana Tertiş.

În judeţul Bistriţa-Năsăud sunt organizate 313 secţii de votare, fiind aşteptaţi la urne 262.386 alegători înscrişi în listele electorale permanente.

Persoane transportate cu un autocar primesc bani după ce au votat pe liste suplimentare

Consilierul local Cosmin Giosan din Câmpulung Moldovenesc l-a filmat pe bărbatul care le împărţea bani unor cetăţeni de etnie romă, într-o parcare din comuna Berchişeşti a judeţului Suceava. Consilierul susţine că persoanele care au primit banii au venit cu un autocar la Câmpulung şi au votat pe liste suplimentare.

”M-am dus să votez, am intrat în secţie şi am văzut nişte oameni care aveau un comportament mai ciudat, se vedea pe ei că erau puţin timoraţi, mulţi de etnie romă. Nu erau din zona noastră şi ştiu pentru că la noi comunitatea restrânsă.  Am stat la coadă să intre toţi la vot, am văzut că erau din Păltinoasa, Capu Câmpului. Sunt şi consilier local, am trimis nişte poze cu ei pe un grup al PNL Câmpulung Moldovenesc. Un coleg de-al meu mi-a spus că a observat şi el grupul de 10-15 persoane care s-a urcat într-un autocar. I-am urmărit, nu s-au oprit în alte secţii. S-au oprit la Hanul din Berchişeşti, unde erau mult mai mulţi în parcare. Le-au împărţit nişte bani. Se vedea clar că erau adunaţi pentru a fi duşi la vot”, ne-a relatat Cosmin Giosan.

Consilierul susţine că a sunat la 112 ca să sesizeze Poliţia. Surse din Inspectoratul judeţean de Poliţie Suceava ne-au confirmat că plângerea este înregistrată. Poliţiştii au stabilit deja că persoanele în cauză nu au votat în mai multe localităţi şi continuă cercetările pentru a stabili dacă banii oferiţi erau pentru a-i determina pe respectivii să voteze. 

Persoană care a votat primind bani

Ştampila de control pentru referendum, aplicată greşit

 Alianţa 2020 USR PLUS a sesizat că ştampila de control a fost aplicată greşit pe buletinele de vot pentru referendum în mai multe judeţe, dar şi în unele secţii de votare din Bucureşti, şi cere Biroului Electoral Central dispună măsuri pentru corectarea acestor situaţii şi pentru considerarea ca valide a voturilor deja exprimate.

„Alertă! În secţiile de votare din mai multe judeţe din ţară şi din municipiul Bucureşti buletinelor de vot pentru referendum li s-a aplicat ştampila de control pe prima pagină, faţă de prevederile legale, care dispun să fie pe ultima pagină. Semnalăm că acest lucru poate duce la invalidarea unui număr semnificativ de buletine pentru referendum. Considerăm că eroarea aparţine birourilor electorale judeţene, sau de sector, ori preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de vot. Delegaţii Alianţei 2020 USR PLUS au sesizat deja birourile secţiilor de vot şi birourile electorale judeţene, respectiv, BEC. Cerem cu fermitate Biroului Electoral Central să dispună măsuri pentru corectarea acestor situaţii şi pentru considerarea ca valide a voturilor deja exprimate”, a transmis, duminică, Alianţa 2020 USR PLUS.

Potrivit acestora, în lipsa unei decizii a BEC pentru corectarea situaţiilor semnalate şi a dispunerii unei interpretări unitare este probabilă anularea unui număr semnificativ de buletine de vot, care poate duce la invalidarea referendumului.

Secţia de votare din Băile Felix a rămas fără buletine de vot

Secţia de votare din staţiunea bihoreană Băile Felix a rămas fără buletine de vot pentru alegerile europarlamentare, duminică, la prânz, în timp ce câteva zeci de oameni aşteptau la rând să voteze. Din acest motiv, activitatea secţiei a fost suspendată până când Biroul Electoral Judeţean va trimite buletine suplimentare.

Peste 20 de turişti şi localnici s-au strâns în faţa secţiei, preşedintele secţiei, Călin Marius Pop, susţinând că secţia a fost aglomerată încă de la deschiderea urnelor.

"Am rămas fără buletine de vot pentru alegerile europarlamentare. Mai avem doar pentru referendum. Am anunţat BEJ şi ne-au spus că vor trimite buletine. Nu ştim când", a precizat acesta.

Potrivit datelor Biroului Electoral Central, până la epuizarea buletinelor, în Băile Felix votaseră 458 de persoane, din care 418 pe listele suplimentare, dar fiind că staţiunea e plină cu turişti.

Mama primarului Constanţei, prinsă cu cinci buletine de vot

La secţia de vot numărul 133 din municipiul Constanţa, de pe strada badea Cârţan, o pensionară în vârstă de 70 de ani a fost surprinsă în timp ce încerca să introducă în urne 5 buletine de vot.

Din primele verificări se pare că este vorba despre mama primarului PSD al constanţei, decebal Făgădău.

„Mama e la Poliţie, plânge, a zis că i s-au dat buletinele de vot şi nu a verificat câte a primit. Mama are 70 de ani, era împreună cu tatăl meu şi nu a avut niciodată în intenţie aşa ceva. Sunt convins că această situaţie va fi elucidată imediat. M-a sunat plângând, de la Poliţie. Regretă acest incident în care a fost târâtă fără să vrea doar pentru că poartă numele meu. Sunt convins că situaţia o să se lămurească”, a declarat Decebal Făgădău pentru Info Sud-Est.

Reprezentanţii secţiei de votare au solicitat sprijinul poliţiei. oamenii legii au deschis un dosar penal.

Ştampile de control puse aiurea pe buletinele de vot

O poză postată pe pagina de Facebook de preşedintele USR Iaşi, Filip Havârneanu, arată că pe un buletin de vot pentru referendum ştampila de control este pusă pe prima pagină, nu pe ultima, aşa cum ar trebui. Acesta susţine că din această cauză voturile la referendum exprimate până acum pe un astfel de buletin ar putea fi anulate.

Conform acestuia, buletinele de vot ştampilate greşit ar fi de la secţia de vot 53, Octav Băncilă, municipiul Iaşi, dar şi în secţiile altor oraşe din ţară. Preşedintele USR Iaşi susţine că a înştiinţat deja Biroul Electoral Judeţean Iaşi (BEJ) şi că aceştia i-au cerut preşedintelui secţiei să nu mai împartă acele buletine, însă acesta ar fi continuat să o facă.

„Îi rugăm pe cei de la Biroul Electoral Central sa ia o decizie şi să considere valide buletinele de vot care sunt stampilate pe prima pagina. Am primit sute de telefoane din toată ţara, Arad, Ilfov, Bucureşti, Vrancea şi multe din Iaşi, iar toată lumea mi-a semnalat faptul că şi la ei buletinele de vot sunt ştampilate la fel. Avem nevoie de o decizie cat mai rapida pentru că nu putem schimba in timpul votului atât de multe buletine de vot”,  a spus acesta.

BEJ Alba respinge o sesizare a PSD cu privire la reducerile oferite de Librăria Humanitas tinerilor care votează

Biroul Electoral Judeţean Alba a respins sâmbătă, 25 mai, o sesizare depusă de reprezentanţii PSD care au reclamat faptul că Librăria Humanitas ar face ”campanie injustă” prin aceea că a pus afişe prin care oferă reduceri persoanelor care au votat pentru prima dată.

”Arătăm că Librăria Humanitas, situată pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 Alba Iulia, face campanie electorală injustă, utilizând afişe pe care le dispune pe geamul magazinului cu următorul mesaj: 20% reducere la orice carte cumpărată pentru primul vot din viaţa ta. Dacă ai între 18 şi 20 de ani, pe 25 mai e primul vot din viaţa ta, ai ales să nu stai acasă, librăriile Humanitas îţi oferă 20% reducere la orice carte cumpărată”, a precizat PSD Alba în sesizarea depusă la Biroul Electoral Judeţean.

Sesizarea a fost probată cu două fotografii şi un proces verbal încheiat de un poliţist. În final, BEJ Alba a decis să respingă sesizarea PSD: ”Constatând faptul că obiectul sesizării excede atribuţiilor Biroului Electoral Judeţean (...) respinge sesizarea formulată de către Organizaţia Judeţeană PSD Alba cu privire la efectuarea unei campanii electorale injuste de către Librăria Humanitas”.

PNL Olt acuză că se face turism electoral într-o comună din sudul judeţului 

La Brâncoveni şi Movileni, spune PNL Olt, prin intermediul unui comunicat de presă, preşedinţii şi operatorii de calculator din anumite secţii „nu respectă decizia Biroului Electoral Central, în sensul că nu informează alegătorii despre cele două opţiuni de vot pe care le au. În cazul în care sunt informaţi, unii cetăţeni răspund că aşa li s-a spus, să ia un singur  buletin, fără referendum“, a transmis PNL Olt, printr-un comunicat de presă.

Primarul comunei Urzica (PNL), pe de altă parte, acuză că mai multe microbze cară cetăţeni din afara localităţii şi îi aduc la secţiile din comună.

„Sunt vreo patru-cinci microbuze. Cineva între Urzica şi Vădăstriţa îi aşteaptă, le dă câte un million de lei, au văzut oamenii mei de la Urzica şi am fost acolo“, a declarat primarul Ion Spiridon. Votanţii ar fi lucrători ai unor firme de construcţii din judeţ, potrivit aceleiaşi surse.

Ştampilă de vot dispărută

O ştampilă a dispărut din Secţia de Votere Nr. 28, aflată în incinta Colegiului Naţional Unirea din Focşani. Cu toate acestea, procesul electoral nu a fost suspendat, ci doar a fost încheiat doar un proces verbal în cadrul secţiei cu privire la dispariţia ştampilei.

De altfel, aceast a fost şi recomandarea Biroului Electoral Judeţean.

Membru al comisiei de vot a leşinat

Serviciul de Ambulanţă Prahova a fost solicitat să intervină la una dintre secţiile de vot din Ploieşti. Un membru al comisiei de vot a avut nevoie de îngrijiri medicale.

Un echipaj al Serviciului de Ambulanţă Prahova a fost solcitat să intervină la una dintre secţiile de vot din Ploieşti. Un membru al comisiei de vot a avut nevoide de îngrijiri medicale după ce a acuzat o stare de rău. Acesta se pare că şi-a pierdut conştienţa, a căzut şi s-a lovit la cap. Bărbatul în vârstă de 63 de ani a fost transportat la Spitalul Judeţean. 

Incidentul s-a petrecut la ora 10 dimineaţa, la secţia 133 de la o şcoală situată pe strada Ion Creangă din Ploieşti.

Primar acuzat că a luat un buletin de vot model ca să facă o copie xerox

Primele plângeri la alegerile europarlamentare din 26 mai au fost depuse la Biroul Electoral Judeţean Gorj de către USR chiar de la primele ore ale dimineţii.

La Secţia 19 de votare din municipiul Târgu Jiu ar fi fost depuse mai multe cereri pentru urna mobilă, iar pe unele dintre acestea lipseau CNP-urile solicitanţilor. 

Primarul comunei Plopşoru, Petre Grigorie, este acuzat că ar fi luat buletinul de vot model din secţia de votare pentru a face o copie xerox. În mod ciudat, preşedintele secţiei de votare a fost de acord.

O altă plângere a fost depusă împotriva vicepreşedintelui ALDE Gorj, Robert Filip, care ar fi trimis astăzi mai multe SMS-uri cu îndemnuri privind votarea unei anumite poziţii de pe buletinul de vot.

*** 

Ministerul Afacerilor Interne a sesizat Biroul Electoral Central cu privire la anumite situaţii care ar putea apărea pe parcursul desfăşurării votului şi care impun un mod unitar de consemnare în procesele verbale privind rezultatele votării, respectiv părăsirea localului de vot cu buletinul de vot, lăsarea buletinului de vot în cabina sau neintroducerea de către alegatori în urnele de vot a buletinelor de vot primite.

"Acest tip de acţiuni care constituie încălcări ale legii ar putea afecta cheile de control utilizate pentru înregistrarea proceselor verbale privind rezultatele votării, sens în care Ministerul Afacerilor Interne a solicitat Biroului Electoral Central să analizeze şi să stabilească o procedură unitară de urmat. Prin răspunsul primit în această dimineaţă, Biroul Electoral Central nu a apreciat necesară adoptarea unei circulare în sensul aspectelor sesizate", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), comisar-şef de poliţie Monica Dajbog.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a reiterat aspectele tehnice prevăzute de legislaţia electorală.

Astfel, cetăţenii români pot vota la secţiile de votare la care sunt arondaţi cu domiciliul sau reşedinţa, conform listelor electorale permanente.

Totuşi, cetăţenii care duminică se află într-o altă localitate decât cea în care au domiciliul pot să voteze în localitatea în care se află la orice secţie de votare.

"Pentru a putea vota cetăţenii români trebuie să prezinte un act de identitate valabil. Vă reamintim că pentru a veni în sprijinul cetăţenilor care doresc să voteze, dar nu au acte de identitate valabile, Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, cu sediul în Bucureşti, lucrează şi astăzi cu publicul. În plus, ca urmare a recomandării Direcţiei de profil din cadrul MAI, şi serviciile publice comunitare pentru evidenţa persoanelor din Capitală şi din judeţe eliberează azi documente de identitate, conform programului stabilit la nivel local. Pot vota astăzi cetăţenii români care au 18 ani împliniţi, inclusiv cei 562 de români care au împlinit chiar astăzi această vârstă", a mai declarat Monica Dajbog.

Aceasta a precizat că nu au drept de vot debilii sau alienaţii mintal puşi sub interdicţie şi nici persoanele condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale.

La alegerile europarlamentare, pot vota şi cetăţenii din alt stat al Uniunii Europene care s-au înscris în listele speciale pentru a vota reprezentanţii României în Parlamentul European. Alegătorii din alte state UE nu vor putea vota la referendumul naţional.

Refuzul de a respecta dispoziţiile preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot şi în împrejurimi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 1.500 şi 4.500 de lei.

Tot cu amendă cuprinsă între 1.500 şi 4.500 de lei se pedepseşte sfătuirea alegătorilor la sediul secţiilor de votare cum să voteze sau cum să nu voteze, precum şi continuarea propagandei electorale. Prin continuarea propagandei electorale se înţelege afişarea, lansarea sau distribuirea de materiale electorale de orice tip, precum şi difuzarea de mesaje electorale în format audio, vizual sau mixt pe ecrane digitale amplasate în locuri publice ori private sau prin intermediul unor vehicule special amenajate.

Poliţiştii, jandarmii şi poliţiştii de frontieră vor sancţiona cu amendă de până la 4.500 de lei persoanele care astăzi, în intervalul 7.00-21.00, comercializează sau consumă băuturi alcoolice în spaţiul de protecţie al secţiilor de votare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite