„Alături de Beke Istvan”. Susţinătorii presupusului terorist îl apără cu traduceri din Times New Roman

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pagina „Alături de Beke Istvan” are aproape 2.700 de like-uri
Pagina „Alături de Beke Istvan” are aproape 2.700 de like-uri

Susţinătorii lui Beke Istvan Attila, cetăţeanul român arestat pentru 30 de zile pentru infracţiuni legate de terorism, au creat o pagină de Facebook „Alături de Beke Istvan”, unde distribuie mesaje de solidaritate şi împotriva autorităţilor române. Administratorii contului au publicat aici şi un articol-pamflet realizat de TimesNewRoman.ro, tradus în maghiară de portalul alfahir.hu.

Colegii lui Beke Istvan Attila din gruparea Mişcarea Tineretului din cele 64 de Comitate (HVIM) continuă campania de susţinere a presupusului terorist. În timp ce unele conturi ale HVIM au fost înlăturate sau ascunse pe Facebook, o nouă pagină a apărut şi este promovată pe conturile HVIM: „Alături e Beke Istvan”. Cei din spatele paginii care transmite că Beke este „persoană publică” spun că au creat contul pentru că un om nevinovat a fost arestat sub suspiciune de terorism. „Dovezile poliţiei române: artificii!”, scriu aceştia. 

Aceştia distribuie şi un articol-pamflet scris de site-ul TimesNewRoman.ro, tradus în maghiară de portalul alfahir.hu, cu mesajul: „Deja toată lumea s-a convins la Bucureşti. Coşmarul SRI-ului. Sperăm că tot mai mulţi români să realizeze de asemenea modalitatea mizerabilă prin care Internele lor duc mai departe moştenirea lasăta de Ceauşescu...”

Pagina „Alături de Beke Istvan” are deja aproape 2.700 de like-uri. Pe o altă pagină HVIM, susţinătorii presupusului terorist transmit că la mitingul organizat ieri în Secuime în semn de solidaritate cu Beke Istvan au participat mai bine de 2.000 de persoane, însă presa română a manipulat şi a transmis că au fost doar 100 de participanţi. O postare anunţă un nou miting, care va avea loc astăzi, la ora 16.00, şi „va umple complet Piaţa Gabor Aron” din Târgu Secuiesc. 

Mesajele de susţinere pentru Beke Istvan Attila curg pe paginile de Facebook ale grupării extremiste Mişcarea Tinerilor din cele 64 de Comitate (HVIM). Administratorii acestor conturi au schimbat pozele de profil cu o fotografie a presupusului terorist, alături de mesajul folosit în întreaga lume în semn de solidaritate după atacurile de la Charlie Hebdo. 

Membrii HVIM sunt convinşi că Beke, adept al aceleiaşi organizaţii, este nevinovat şi că întreaga operaţiune este o manipulare a Serviciului Român de Informaţii. Ei fac apel la presa şi internauţii din Ungaria să nu creadă sau să distribuie informaţiile prezentate de jurnaliştii şi autorităţile din România. 

„Minciunile SRI şi ale Poliţiei Române sunt dezgustătoare. Ultimele 24 de ore au arătat o formă uimitoare de hărţuire şi calomnie”, spun aceştia. Ei mai susţin că alţi doi membri ai grupării sunt reţinuţi pentru a fi interogaţi ca presupuşi complici ai lui Beke, însă reţinerea lor este „complet ilegală, chiar şi după Constituţia României”. 

Beke Istvan Attila este acuzat de tentativă la infracţiunea de acţiuni împotriva ordinii constituţionale şi nerespectarea regimului materiilor explozive, după ce a fost reţinut în urma unei operaţiuni antitero desfăşurate de DIICOT în colaborare cu SRI. 

Beke a fost reţinut pe 1 Decembrie, având asupra sa un dispozitiv exploziv artizanal pe care ar fi intenţionat să-l detoneze în timpul evenimentelor organizate la Târgu Secuiesc pentru celebrarea Zilei Naţionale a României. 

Arestarea sa a ridicat însă numeroase semne de întrebare, după ce autorităţile au anunţat că-l monitorizau de mai multe luni şi mai ales că, în noaptea dinaintea reţinerii sale, i-au percheziţionat locuinţa, sediile unei firme deţinute de el şi un poligon de airsoft unde petrecea mult timp. Acolo, poliţiştii au descoperit un adevărat arsenal, se arată în referatul DIICOT. 

Bazele formaţiunii Mişcarea de Tineret 64 de Comitate au fost puse de  Toroczkai Laszlo, la Szeged (Ungaria), în 2001. Numele provine de la cele 64 de comitate în care era împărţită Ungaria înainte de Tratatul de la Trianon. În data de 16 mai 2001 a avut loc prezentarea oficială a organizaţiei, care are ca motto: „Credinţă, loialitate, curaj“. 

Mişcarea de Tineret 64 de Comitate nu este organizată juridic în România. În 2008, iniţiatorii mişcării din România (Peter Waum, Lokodi Ferenc, Tokos Szabolcs, Szabo Nandor şi Frafft-Szabo Istvan) au cerut Judecătoriei Odorheiu Secuiesc aprobarea înfiinţării HVIM România, însă ulterior şi-au retras cererea. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite