Al şaptelea eşec pentru Lia Savonea în înscăunarea Adinei Florea la Secţia Specială

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lia Savonea a înregistrat marţi o nouă înfrîngere în încercarea de a valida numirea Adinei Florea în fruntea Secţiei Speciale. Este cea de-a şaptea încercare eşuată. Adina Florea, respinsă de trei ori de preşedintele Iohannis la şefia DNA, trebuie să aştepte acum o nouă şedinţă de plen a CSM unde să se obţină o majoritate pentru validarea numirii în fruntea SIIJ.

După o şedinţă de şapte ore, din care cinci dedicate doar Secţiei Speciale, votul în plenul CSM a fost la egalitate, 9 „pentru”, 9 ”împotrivă” şi un vot nul.

Urmează ca validarea numirii Adinei Florea să fie resupus dezbaterii plenului până la obţinerea unei majorităţi.

Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a declarat marţi, înaintea plenului CSM unde se discută numirae Adinei Florea la conducerea SIIJ, că acest parceht, aşa cum este reglementat în acest moment, nu poate continua să funcţioneze.

A şaptea încercare de numire a Adinei Florea

Precedenta încercare de validare a Adinei Florea la conducerea Secţiei Speciale a eşuat săptămâna trecută, atunci când, în lipsa a cinci procurori şi a ministrului Justiţiei, nu s-a întrunit cvorumul necesar pentru ca şedinţa să aibă loc. De altfel, mai mulţi membri CSM, procurori şi judecători, au cerut amânarea validării Adinei Florea la şefia Secţiei Speciale şi dezbaterea publică a rolului acestui parchet, în contextul rapoartelor organismelor internaţionale care au cerut desfiinţarea SIIJ.

Plenul CSM are 19 membri. Tabăra Savonea are cel puţin 9 membri după cum s-a dovedit la votul prin care, săptămâna trecută, CSM a propus modificări legislative astfel încât membrii care lipsesc să fie sancţionaţi cu pierderea mandatului. De partea cealalată, ar fi tot 9 membri: procurorii CSM (cu excepţia lui Codruţ Olaru), ministrul Justiţiei şi 3 judecători. 

După fiascoul de săptămâna trecută şi frunstrată de o nouă lipsă de cvorum, Lia Savonea a cerut modificarea legii CSM astfel încât membrilor care lipsesc la şedinţele plenului să le înceteze mandatul de drept. Mai mult, ea a anunţat sesizarea CCR cu privire la acţiunile ministrului Justiţiei, Ana Birchall, pe care a acuzat-o de subminare a autorităţii CSM. În replică, ministrul Birchall, şi-a reiterat criticile la adresa Secţiei Speciale, spunând că un astfel de parchet nu este în beneficiul actului de justiţie. „Orice persoană care este urmărită, cercetată şi face plângere la această Secţie Specială, Secţia are competenţă să reţină tot dosarul. Fie că vorbim de infracţiuni grave, omor, proxeneţi, criminalitate organizaţie, viol, orice alt tip de infracţiune, orice persoană care face o plângere, Secţia specială are competenţa să reţină şi să continue cu acel dosar. Dacă dumneavoastră consideraţi că este în beneficiul Justiţiei o astfel de competenţă, eu, în calitate de ministru al Justiţiei dar şi ca absolvent de Drept nu consider că este normal”, a spus Ana Birchall.

Una din mizele pentru numirea procurorului Adina Florea la şefia SIIJ constă în faptul că doar şeful acestui parchet poate infirma sau confirma actele procedurale ale procurorilor secţiei. În acest moment conducerea interimară a SIIJ este asigurată de fostul procuror DNA, Nicolae Marin.

„Nimeni, până în acest moment, nici măcar unii din membrii Comisiei speciale din Parlament nu au reuşit să mă lămurească şi să-mi demonstreze utilitatea şi funcţionalitatea alineatului 2 al articolului 88, indice 1 prin care citez "Secţia specială rămâne competentă, îşi păstrează competenţa faţă de toate cauzele în care este urmărit sau investigat un magistrat". Cu alte cuvinte, pentru mine este o mare necunoscută şi un mare semn de întrebare de ce Secţia specială trebuie să-şi păstreze competenţa pentru toate dosarele? Vremea şmecheriilor introduse aşa nu ştiu de cine nu ştiu pe unde cred că trebuie să apună şi sper eu că a apus. Deci nimeni şi nu cred că dumneavoastră sau cei care se uită la noi cu bună credinţă pot să înţeleagă de ce într-un dosar trebuie să rămână competentă pentru tot dosarul. Asta am spus mereu şi voi continua să spun tot timpul”, a susţinut Ana Birchall.

Contre în plenul CSM între Birchall şi Lia Savonea

Lia Savonea şi Ana Birchall au avut un schimb de replici, marţi, în şedinţa plenului Consiliului Superior al Magistraturii, pe baza activităţii Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ).

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii a subliniat abuzul presupus de mai mulţi procurori cercetaţi pentru represiune nedreaptă, în timp ce ministrul Justiţiei a acuzat că articolul care prevede ca Secţia de anchetă să preia un întreg dosar în cazul în care cauza este bazată pe o plângere la adresa unui magistrat a fost introdus pe "şustache" în comisia parlamentară. 

Lia Savonea: Mă aventurez să răspund întrebării puse de către doamna ministru. În principal, raţiunea existenţei unor instituţii ca şi complexitate, dar şi indivizibilitatea justifică aceste lucruri, dar cel mai mult protecţia independenţei judecătorilor şi procurorilor este de natură să justifice acest text, pentru că atunci când anchetăm în alte unităţi de parchet fapte presupus comise în care sunt implicaţi magistraţi şi utilizăm metode de investigare diferite, putem să obţinem pe repede înainte anumite declaraţii care să vizeze magistraţii şi, aşa cum s-a văzut, sunt destule dosare în România în care procurorii sunt trimişi în judecată pentru represiune nedreaptă. Doamna ministru al Justiţiei, aş milita pentru o preocupare în zona aceasta. Cum se face că avem procurori trimişi în judecată devoalaţi public de către părţi cu privire la metode şi tehnici demne de alte timpuri. Deci eu cred că preocuparea dumneavoastră ar trebui fie aceasta, cum a fost posibil atâţia ani, în România să se întâmple astfel de lucruri, şi nu să citaţi un text aprocimativ cu privire la care nu aveţi contra-argumente cu referire la ceea ce v-am spus?

Ana Birchall: Doamna preşedintă, cu tot respectul, vă rog să nu daţi lecţii ministrului justiţiei. Ministrul Justiţiei a solicitat fiecărei instituţii în parte propria analiză. După cum cunoaşteţi, ministrul Justiţiei nu poate să intervină într-un dosar şi m-aş fi aşteptat să cunoaşteţi acest lucru. Nimeni nu a susţinut, şi eu am fost prima şi voi continua să susţin, ceea ce vă spun şi acum: dacă un magistrat, şi oricât încercaţi să duceţi discuţia doar către o anumită categorie a magistraţilor, să ştiţi că există la nou, la minister, şi la mine vin foarte multe plângeri şi în ceea ce priveşte activitatea unor magistraţi judecători. Nu sunt eu aici să judec. Dacă o persoană din această ţară a încălcat legea să răspundă conform legii. Dar eu v-am învederat un articol de lege care face foarte multe probleme în practică. Pentru ce trebuie să fie dus tot dosarul la această Secţie? Mie-mi spuneţi că procurorii de la această Secţie specială au competenţa pe care o au procurorii DIICOT? Dacă un traficant de droguri face plângere astăzi la această Secţie, conform acestui articol de lege pe care vi l-am citat şi care a fost introdus aşa, pe şustache în comisia parlamentară, Secţia specială are competenţe asupra întregului dosar. Dacă există un magistrat în acel dosar, atunci să fie investigată numai această parte. De ce să vină tot dosarul la această Secţie?

Lia Savonea: Eram pregătită să vă răspund şi la cea de-a doua dilemă , cum se poate ca DIICOT-ul, o infracţiune de competenţa DIICOT să fie cercetată la Secţia de investigare, dacă ar fi implicat un magistrat. Ei bine, tocmai în baza acestei infracţiuni, pentru că implică aproape întotdeauna un grup infracţional organizat, este un tip de infracţiune în care disjungerea nu este posibilă. Nici nu s-ar putea şi dacă s-ar dori într-un astfel de caz, nu s-ar putea să se judece separat.

Ana Birchall: Deci un violator în serie face mâine plângere la această secţie şi, conform acestui articol, merge tot dosarul aici. Este o problemă practică. Nu mi-aţi răspuns dacă această Secţie, conform articoului citat, are competenţă asupra întregului dosar.

Lia Savonea: Tocmai am răspuns că sunt instituţii care nu permit disjungerea ..

Ana Birchall: Deci răspunsul este da. Am înţeles

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite