Agonia unei gloabe cu zurgălăi penali

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
victor ponta la dna foto mediafax

Urmează zile, săptămâni, poate chiar câteva luni de agonie pentru Victor Ponta. Acum, după o şedinţă cu aliaţii, crede că mai poate rămâne premier. Zilele îi sunt însă numărate.

Cei care îl susţin acum pe Victor Ponta sunt ca pariorii de la cursele cu cai. Observă că gloaba lor şchioapătă bine dar, pentru că nu au cum să schimbe pariul după ce cursa a început, strigă din inerţie încurajări stinse. Se mint singuri că în această cursă calul lor mai are o şansă. Însă mârţoaga nu mai aleargă. Şchioapătă şi în urma sa se aud zurgălăii penali.

Îndată ce vor vedea o alternativă cât de mică, o ieşire din situaţie, actualii aliaţi se vor lepăda în doi timpi şi trei mişcări de calul răpciugos pe care şi-au pus toţi banii.

De vineri, când a ieşit din sediul DNA, Victor Ponta e o gloabă şchioapă iar aliaţii săi caută ieşirea dintr-o situaţie imposibilă. Asociaţi cu actualul premier ei vor pierde tot. Şi frâiele puterii, destul de repede, dar şi viitoarele alegeri la un scor care îi va scoate pe toţi în afara politicii.

De altfel nu doar aliaţii caută o ieşire ci şi PSD-ul. Dacă nu înţelege repede că acum mizează pe un cal mort şi îngropat penal, PSD-ul poate să dispară la următoarele alegeri. Sigur că Victor Ponta a avut grijă să nu crească nici un alt lider în jurul său, să-i extermine pe cei care ar fi avut o astfel de şansă, dar oricine este azi mai bun în fruntea acestui partid decât "suspectul" Ponta. Pentru el urmează zile întregi de agonie cu final cunoscut: renunţarea la toate funcţiile şi trimiterea în judecată.

Acum crede că poate lupta. Primeşte asigurări din partid, ceva combustibil de la unele televiziuni şi de la aliaţi, plus încurajări din familie. Însă presunile vor fi enorme. Va trebui să răspundă procurorilor, votanţilor nervoşi, liderilor europeni, ambasadelor, jurnaliştilor etc. 

De Guvern nu se va mai putea ocupa, partidul o va lua la vale şi va rămâne, foarte repede, singur împotriva tuturor. Moment în care va pierde tot şi nici măcar cu demnitate. Va fi perceput drept cel care, ca să-şi scape pielea, a ars totul în jurul său. Însă şi mai rău decât ce îşi face sieşi va fi răul pe care îl va face României.

Dacă Victor Ponta nu renunţă acum agonia sa va fi imensă, îl va măcina fizic şi psihic şi, într-un final, tot la demisie va ajunge. Şi, dacă procurorii îi vor convinge pe judecători, la o condamnare cu zgomot.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite