Agenţia Naţională de Integritate, despre proiectul iniţiat de Florin Iordache: „Se instituie un tratament preferenţial şi discriminatoriu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Iordache FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Florin Iordache FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Agenţia Naţionalã de Integritate a transmis, marţi, că nu susţine adoptarea propunerii de lege iniţiate de social-democratul Florin Iordache, întrucât nu corespunde unei decizii a Curţii Constituţionale şi instituie un tratament preferenţial şi discriminatoriu parlamentarilor faţã de celelalte categorii de funcţii publice.

Potrivit ANI, forma propusã nu corespunde Deciziei Curţii Constituţionale nr. 81/2013, iar ”textul din proiectul de lege este de naturã sã excludã, retroactiv, de la aplicarea sancţiunilor pentru conflictul de interese, o singurã categorie de demnitari: parlamentarii pentru care s-a constatat definitiv încãlcarea regimului juridic al conflictelor de interese în perioada 2007-2013”.      

”Prin noua reglementare propusã sunt lipsite de efecte actele emise de Agenţia Naţionalã de Integritate şi hotãrârile definitive şi irevocabile ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie prin anularea sancţiunilor unor persoane care au încãlcat dispoziţiile legale privind integritatea în exercitarea demnitãţilor publice şi se instituie un tratament preferenţial şi discriminatoriu parlamentarilor, faţã de celelalte categorii de funcţii publice prevãzute de Legea nr. 161/2003, în contradicţie cu dispoziţiile Constituţiei României”, au transmis repreentanţii ANI, într-un comunicat de presă.

      

Aceştia anunţă că au transmis, în 27 noiembrie, punctul de vedere, atât Ministerului pentru Relaţia cu Parlamentul, cât şi Ministerului Justiţiei.

Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a votat luni un raport de adoptare unei iniţiative legislative a social-democratului Florin Iordache care prevede că interdicţiile aplicate senatorilor şi deputaţilor pe baza rapoartelor de evaluare întocmite de Agenţia Naţională de Integritate încetează de drept.

”Interdicţiile aplicate deputaţilor şi senatorilor în temeiul art. 25 pe baza rapoartelor de evaluare, întocmite de Agenţia Naţională de Integritate şi care au constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese în perioada 2007 – 2013, până la intrarea în vigoare a legii nr. 219/2013 pentru modificarea şi completarea legii nr. 96/2013 privind statutul deputaţilor şi al senatorilor, încetează de drept”, se arată în iniţiativa legislativă înregistrată la Parlament de Florin Iordache pe 21 noiembrie şi adoptată de comisia juridică.

Propunerea urmează să fie supusă votului Camerei Deputaţilor, cel mai probabil miercuri, iar apoi va fi transmisă Senatului, care este forul decizional în acest caz.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite