Agent Green: Uciderea ursului Arthur din aria protejată Natura 2000 Oituz-Ojdula, ilegală, în plin infringement al Comisiei Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ursul Arthur care habita în situl Natura 2000 Oituz-Ojdula a fost împuşcat la Ojdula la 13 martie 2021 Foto: Arhivă
Ursul Arthur care habita în situl Natura 2000 Oituz-Ojdula a fost împuşcat la Ojdula la 13 martie 2021 Foto: Arhivă

Uciderea ursului Arthur care habita în aria naturală protejată Natura 2000 Oituz-Ojdula s-a făcut ilegal, în plin proces de infringement al Comisiei Europene, transmite, luni, Organizaţia Agent Green. Totodată, asociaţia acuză Ministerul Mediului că susţine în continuare vânătoarea de trofee, motiv pentru care va depune o nouă plângere la CE.

„Agent Green atrage atenţia că uciderea animalelor sălbatice şi exploatările forestiere din aria protejată Natura 2000 Oituz-Ojdula ROSCI0130 sunt activităţi ilegale de vreme ce acest sit nu avea un plan de management aprobat la data împuşcării ursului Arthur de către prinţul Emanuel von und zu Liechtenstein, potrivit unui comunicat al Organizaţiei.

Agent Green anunţă că va depune o nouă plângere la Comisia Europeană pentru proasta gestionare a populaţiilor de urs, lup şi râs dacă Ministerul Mediului nu va lua următoarele măsuri până la 31 mai:

  • Deblocarea fondurilor pentru garduri electrice şi pentru despăgubiri cuvenite gospodarilor care implementau măsuri de protecţie şi care totuşi au suferit pagube
  • Demararea unui program educaţional naţional pentru coexistenţa şi coadaptarea om-urs
  • Demararea recensământului asupra populaţiei de urs prin metode ştiinţifice care include proble de ADN Toate ariile natura 2000 să aibă planuri de management aprobate
  • Tăierile în parcurile naţionale să fie interzise (1,3 % din suprafaţa ţării): https://www.agentgreen.ro/parcuri-nationale/
  • Ultimele păduri primare şi seculare (2,5% din suprafaţa ţării) să fie strict protejate pornind de la inventarul forestier PRIMOFARO.

Ministerul Mediului este în infringement la CE

Organizaţia reaminteşte că Ministerul Mediului este în infringement la Comisia Europeană pentru tăierile abuzive din ariile protejate Natura 2000 şi pentru că ”nu a desemnat până în prezent arii speciale de conservare şi nu a stabilit, în general şi în mod sistematic, obiective şi măsuri de conservare detaliate specifice fiecărui sit”

”Activitatea de vânătoare, ca şi cea de exploatări forestiere, sau orice alte activităţi care nu au legătură cu gestionarea Site-ului Natura 2000, pot fi realizate numai dacă acestea se desfăşoară în conformitate cu Directiva habitate, adică, dacă trec printr-o procedură de evaluare adecvată şi unde este cazul şi printr-o procedură de evaluare strategică de mediu sau de evaluare a impactului asupra mediului. În acest caz, pentru Site-ul Natura 2000 Oituz Ojdula nu există obiective de conservare a ariei protejate sau a speciei de urs, aceasta neavând plan de management. Prin urmare, împuşcarea urşilor şi exploatarea forestieră care are ca efect diminuarea habitatului de urs, sunt activităţi care încalcă legislaţia europeană în aceste condiţii ”, atrage atenţia Cătălina Rădulescu, avocatul Agent Green.

Potrvit sursei citate, ursul care habita în situl Natura 2000 Oituz-Ojdula a fost împuşcat la Ojdula la 13 martie 2021. Ori Ministerul Mediului, la 19 martie 2021 abia publica draftul de plan de management al acestei arii protejate spre dezbatere publică.

Comisia Europeană a solicitat în iulie 2020 României să transpună integral în legislaţia naţională Directiva 92/43/CEE privind conservarea habitatelor naturale şi a speciilor de faună şi floră sălbatică. Această directivă contribuie la protejarea biodiversităţii în Uniunea Europeană. Transpunerea şi aplicarea incorectă a dispoziţiilor directivei poate compromite obiectivele acesteia de conservare.

În temeiul acestei directive, România avea obligaţia de a propune situri UE de importanţă comunitară (SIC), care să fie apoi adăugate pe listele biogeografice ale UE în termen de şase ani de la includerea pe listă (adică în 2013) şi să stabilească obiective şi măsuri de conservare pentru a menţine sau a readuce speciile şi habitatele protejate la un stadiu corespunzător de conservare, desemnând respectivele SIC drept arii speciale de conservare (ASC).

Organizaţia atrage atenţia că aceste cerinţe sunt esenţiale pentru protecţia biodiversităţii în întreaga UE, iar România nu a desemnat până în prezent arii speciale de conservare şi nu a stabilit, în general şi în mod sistematic, obiective şi măsuri de conservare detaliate specifice fiecărui sit.

Printre alte probleme, legislaţia României nu menţionează în mod explicit că măsurile de conservare incluse în planurile de gestionare trebuie să ţină seama de necesităţile ecologice ale tipurilor de habitate naturale şi ale speciilor prezente pe teritoriul respectivelor situri.

Acest lucru are un impact direct asupra calităţii planurilor de management, având în vedere că s-ar putea ca acestea să nu conţină măsurile necesare protejării respectivelor tipuri de habitate şi specii.

De asemenea, legislaţia naţională limitează domeniul de aplicare al principalelor dispoziţii ale directivei la activităţile desfăşurate în cadrul siturilor Natura 2000. Astfel sunt excluse toate celelalte cauze posibile de deteriorare sau de perturbare provenite din afara siturilor.

„Ministerul Mediului susţine în continuare vânătoarea de trofee”

În ceea ce priveşte vânătoarea de trofee, ministerul mediului nu a luat încă nicio măsură concretă pentru a pune capăt acestui fenomen barbar.

”Deocamdată, ministrul dă asigurări că împuşcarea urşilor problemă va fi făcută doar de vânători din asociaţiile din România. Asta va face în continuare jocul vânătorilor de trofee, întrucât măsura nu împiedică uciderea prin împuşcare şi nu previne ca un vânător străin sau autohton să devină membru în asociaţie”, a încheiat Rădulescu. 

Agent Green cere Ministerului Mediului să scoată vânătoarea de trofee în afara legii prin interzicerea împuşcării animalelor strict protejate şi aplicarea măsurii letale doar de către un medic veterinar prin tranchilizare urmată de eutanasie.

La aplicarea măsurii trebuie să fie prezent de asemenea un comisar de mediu şi un jandarm. Pentru a pune capac vânătorii de trofee, toate animalele sălbatice strict protejate pentru care s-a aplicat măsura letală vor trebui incinerate, după ce se vor fi prelevat probe de ADN.

Potrivit sursei citatate, peste 74.000 de persoane au semnat în ultimele 6 zile petiţia care susţine aceste schimbări legislative

„Ministerul Mediului  se face vinovat de conflictul în creştere dintre om-urs”

Totodată, Agent Green acuză Ministerul Mediului că se face vinovat de accentuarea conflictului om-urs deoarece nu a abordat niciodată cauzele acestei situaţii ci doar efectele acestei probleme şi mai ales prin împuşcare. Principalele cauze ale conflictului om-urs nu sunt legate de numărul mare de urşi, aşa cum susţine ministrul şi industria vânătorii, ci cu degradarea habitatelor, schimbările climatice şi cu persecuţia oamenilor dusă la extrem de agitatori ai acestei industrii barbare.

Ministerul blochează în continuare fondurile care se cuvin gospodarilor păgubiţi, precum şi cele destinate montării de garduri electrice. Deşi 23% din suprafaţa României este acoperită cu arii protejate pe hârtie, doar aproximativ 1% din suprafaţa ţării este cu adevărat strict protejată şi asta mai ales în zonele cu goluri montane. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite