Agentul de la Poarta Albă atacat de puşcăriaşi a fost salvat de alţi deţinuţi. În aceeaşi închisoare, o altă angajată era să fie violată anul trecut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criza de personal din penitenciare are consecinţe nefaste. Un agent a fost agresat, marţi, la Penitenciarul Poarta Albă după ce a încercat să aplaneze un scandal între deţinuti. Gardianul a fost salvat din mâinile agresorilor de către alţi deţinuţi. Anul trecut, în acelaşi penitenciar, o angajată a fost sechestrată de doi deţinuţi care au vrut să o violeze.

La Jilava un paznic păzeşte 300 de deţinuţi, iar la Poarta Albă, peste 400. Iar exemplele pot continua. Deficitul de personal în sistemul penitenciar depăşeşte 8.000 de posturi. Este motivul pentru care gardienii se consideră adevăraţii prizonieri ai penitenciarelor.

Agentul Viorel Băcanu, unic supraveghetor pe secţia E5 de la Penitenciarul Poarta Albă, a ajuns să fie atacat tocmai pentru că păzea nu mai puţin de 420 de deţinuţi în regim semideschis. A fost bătut după ce a încercat să aplaneze un scandal între aceştia. Salvarea sa a venit de la alţi deţinuţi, care l-au scos din mâinile agresorilor.

Şi mai grav este că agentul avertizase în scris, încă din luna august, că nu poate gestiona singur peste atâţia deţinuţi, dar conducerea Penitenciarul Poarta Albă a ignorat averismentul. Ba mai mult, l-ar fi constrâns să se întoarcă la lucru.

„A fost băgat în şedinţă, a fost ameninţat să se întoarcă la muncă pentru că altfel o să o păţească. Şi omul s-a întors la lucru“, a declarat, pentru „Adevărul“,Sorin Dumitraşcu , preşedintele Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP).

Salvarea agentului agresat a venit din partea altor deţinuţi. „Unul la 400, nu poţi să faci nimic. Gardienii nici nu intră înarmaţi, pentru că pot fi foarte uşor dezarmaţi de deţinuţi. După ce agentul a fost atacat, alţi deţinuţi i-au sărit în ajutor şi l-au scos de acolo. Dacă nu ar fi intervenit, nu ştiu cum s-ar fi putut sfârşi“, a spus Sorin Dumitraşcu.  

Deficitul de personal în sistemul penitenciar a ajuns la 8.000 de posturi. „Avem o problemă majoră, suntem cu vreo 8.000 de posturi mai puţin. Ar trebui să fim cam 20.000, dar nu suntem nici 12.000. Tocmai din acest motiv am făcut peste un milion de ore suplimentare. Din punct de vedere al siguranţei, dotările sunt din anii 70“, a afirmat Sorin Dumitraşcu.

Dosar penal

Deţinuţii implicaţi în agresiune au fost identificaţi cu ajutorul camerelor de supraveghere, actele de violenţă fiind favorizate de faptul că aceştia circulă liber în interiorul secţiei de deţinere.

„Au fost declanşate verificări, din datele iniţiale reieşind că agentul a fost atacat prin surprindere cu un obiect contondent, nefiind exclusă posibilitatea ca altercaţia dintre deţinuţi să fie de fapt o stratagemă. Agentul, supraveghează de unul singur această masă de 3 - 400 de deţinuţi, fiind ajutat de un alt coleg care, însă, are în responsabilitate curţile de plimbare, în contextul în care monitorizarea camerelor video este intermitentă, din lipsă de personal“, spun reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

Regim semideschis şi pentru deţinuţii periculoşi

Agentul Viorel Băcanu avea experienţă, dar din cauza numărului foarte mare de deţinuţi pe care îi supraveghea nu a putut să prevină incidentul.

„Agentul nu este un supraveghetor tânăr. Face munca asta de ani de zile, cunoaşte gândirea deţinuţilor, ştie cum să vorbească cu ei. Principala lui arma este comunicarea, modul de a vorbi cu ei. Nu este o chestiune simplă“, afirmă Sorin Dumitraşcu.

Mai mult, printre deţinuţii aflaţi în regim semideschis se numără şi unii periculoşi, condamnaţi pentru infracţiuni foarte grave, precum omor sau tâlhărie.

„S-a început urmărirea penală în acest caz, dar şi o acţiune disciplinară. Deţinuţii pe care îi supraveghea agentul nu erau numai din cei cu pedepse uşoare. Având în vedere că sistemul este progresiv şi regresiv, şi condamnaţii pentru omor ajung la un moment dat în sistem semideschis. Pentru că, după legea românească, nu te poţi libera decât din sistemul semideschis sau deschis. Spre sfârşitul pedepsei, chiar şi deţinuţii periculoşi ajung în regim semideschis“, a explicat liderul de sindicat.

Deţinuţii care au vrut să violeze o angajată de la Poarta Albă, puşi în libertate

Grav este că, anul trecut, la Penitenciarul Poarta Albă s-a înregistrat un incident similar. În octombrie 2016, o angajată a Penitenciarului Poarta Albă a fost sechestrată de doi deţinuţi care au vrut să o violeze. Cei doi erau din aceeaşi secţie E5 unde s-a întâmplat agresiunea căreia i-a căzut victimă agentul Viorel Băcanu.

Revoltător este că deţinuţii care au atacat-o pe femeie au fost puşi deja în libertate.

„S-a deschis şi atunci dosar penal, dar deţinuţii în cauză au fost liberaţi recent în baza recursului compensatoriu“, a spus Sorin Dumitraşcu.

Agresiunea s-a întâmplat pe 13 octombrie 2016, în Penitenciarul Poarta Albă, în clubul de activităţi educaţionale. Angajata se afla aici, împreună cu doi deţinuţi aflaţi în regim semideschis, pentru că îşi ispăşiseră o parte din pedeapsă şi avuseseră o bună purtare care le dăduse dreptul la această îmblânzire a regimului de detenţie.

Numai că la un moment dat, cei doi deţinuţi au devenit violenţi atacând-o pe femeie şi obligând-o să intre în toaleta clubului. Aici, timp de 10 minute a urmat coşmarul. Coşmarul despre care Administraţia Naţională a Penitenciarelor spune că s-a încheiat doar cu traumele psihice ale femeii.

Acţionând cu tact şi profesionalism, lucrătoarea i-a convins pe cei doi deţinuţi să renunţe la intenţie după aproximativ 10 minute.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite