Ministerul Apărării: 18 militari au avut observaţii privind unele aspecte tehnice ale selecţiei pentru Afganistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Militarii care vor să plece în Afganistan trebuie să treacă de o selecţie FOTO Arhivă
Militarii care vor să plece în Afganistan trebuie să treacă de o selecţie FOTO Arhivă

Corpul de control şi Direcţia de prevenire a corupţiei din MApN au făcut verificări privind selecţia militarilor care pleacă în Afganistan, în urma cărora, din cei peste 850 de militari chestionaţi, niciunul nu a recunoscut că i-ar fi fost cerute foloase necuvenite. În schimb, 18 militari au avut observaţii cu privire la unele aspecte tehnice ale selecţiei.

„Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a dispus efectuarea unor verificări amănunţite ale Corpului de control şi inspecţie şi Direcţiei de prevenire şi investigare a corupţiei şi fraudelor din MApN. Controlul a constat în verificarea unor posibile nereguli în organizarea şi desfăşurarea selecţiei militarilor pentru încadrarea detaşamentelor ce vor fi dislocate în teatrul de Operaţii din Afganistan în perioada următoare”, se arată într-un comunicat emis miercuri de minister.

În urma cercetărilor, din totalul celor peste 850 de militari chestionaţi, niciun militar nu a afirmat ca i-ar fi fost solicitate sau că a oferit foloase necuvenite, sub formă de sume băneşti sau diverse cadouri ori avantaje, precizează sursa citată.

De asemenea, în comunicatul MApN se menţionează că 18 militari au formulat observaţii şi sesizări privind unele aspecte tehnice ale derulării selecţiei. 

„Fiecare din aceste cazuri a fost analizat punctual, a fost soluţionat şi comunicat celor interesaţi, neinfluenţând, însă, rezultatele procesului de selecţie deja încheiat”, adaugă sursa citată.

„În urma concluziilor rezultate, ministrul Apărării Naţionale a dispus ca, pe viitor, în procesul de selecţie să fie prezent şi un reprezentant al Statului Major General. Totodată, ministrul Duşa a luat în calcul şi unele măsuri de îmbunătăţire a comunicării dintre diferite eşaloane şi comisiile de selecţie, pe de o parte, şi militarii participanţi la selecţie, pe de altă parte, în sensul unei mai bune explicări a criteriilor, baremelor şi standardelor de selecţie”, se mai arată în comunicat.

Pe 22 august, ministrul Apărării, Mircea Duşa, a spus că a trimis Corpul de Control la Craiova pentru a face verificări la Batalionul „Scorpionii Roşii”, întrucât există suspiciuni privind modul în care a fost făcută selecţia militarilor pentru misiuni în Afganistan.

Duşa a precizat atunci, la Craiova, că există mai multe sesizări cu privire la faptul că selecţia militarilor de la Batalionul 26 Infanterie „Scorpionii Roşii” nu ar fi „decurs normal”, astfel că a decis să trimită acolo Corpul de Control al Statului Major al Forţelor Terestre pentru a face verificări.

„Am unele sesizări, sunt şapte sesizări, că nu fiecare concurs, nu fiecare selecţie, pentru că acolo se face o selecţie, ar fi decurs normal. La selecţiile care s-au făcut pentru completarea posturilor batalionului care pleacă în Afganistan nu s-ar fi respectat ordinul ministrului cu privire la criteriile de selecţie. Am dispus Statului Major al Forţelor Terestre un control, este în curs de desfăşurare. Dacă voi constata că nu s-a respectat ordinul ministrului privind metodologia de selecţie a militarilor, desigur că voi lua şi măsurile prevăzute de lege”, menţiona atunci Duşa. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite