Afaceristul Duluţe a înhăţat cea mai mare plantaţie agrosilvică din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Vaslui, judeţ unde alunecările de teren sunt la ordinea zilei, soluţia pentru prevenirea şi stoparea acestui fenomen stă în mâinile unui potentat local. Constantin Duluţe, mâna dreaptă a

În Vaslui, judeţ unde alunecările de teren sunt la ordinea zilei, soluţia pentru prevenirea şi stoparea acestui fenomen stă în mâinile unui potentat local. Constantin Duluţe, mâna dreaptă a latifundiarului Culiţă Tărâţă, a pus mâna încă de acum patru ani pe o pepinieră agrosilvică în care se creşteau salcâmi. Miza afacerii au fost cele 100 hectare de teren ale plantaţiei, într-o zonă unde metrul pătrat de teren a ajuns între timp la 40 de euro. Preţul plătit în decembrie 2001 de Duluţe a fost de numai 375 milioane de lei, un adevărat chilipir pentru omul de afaceri vasluian. Acum, o armată de autorităţi locale stă la mila acestuia pentru a cumpăra puieţi de salcâmi folosiţi la stoparea alunecărilor de teren.
Încă din 1991, pepiniera aflată în proprietatea firmei de stat IEELIF Vaslui a intrat în vizorul afaceriştilor locali. Ea este desprinsă din patrimoniul firmei de stat şi trecută la un "pui" al acesteia, SC Hidrotehnica SA. Întra timp a fost lăsată în paragină şi scoasă la mezat 10 ani mai târziu, când cumpărător a fost o firmă deţinută de mătuşa lui Duluţe, Anica Nacu, în vârstă de 85 de ani. Bătrâna, care avea atunci o pensie de 1,5 milioane de lei, i-a cedat între timp afacerea nepotului Constantin Duluţe, care joacă acum pe degete autorităţile vasluiene. Hectarele situate pe drumul naţional Bucureşti-Iaşi, la intrarea în Bârlad, valorează la o primă strigare circa 40 milioane de euro. Din acest motiv, interesul afaceristului pentru păstrarea plantaţiei de salcâmi este minim, mult mai rentabilă fiind parcelarea şi apoi valorificarea terenului.
Sute de sate vasluiene pot dispărea de pe hartă
Conform unei statistici întocmite de Consiliul Judeţean Vaslui, 39 de municipii, oraşe şi comune din Vaslui sunt afectate de fenomenul alunecărilor de teren. Lângă această cifră se adună câteva sute de sate în care fenomenul de alunecare este vizibil cu ochiul liber. "Condiţiile geologice şi fizico-geografice situează judeţul Vaslui în categoria judeţelor cu potenţial ridicat de producere a alunecărilor de teren", subliniază respectivul studiu. Singura soluţie pentru stoparea fenomenului ar fi consolidarea terenului prin plantarea de arbori tineri. Monopolul deţinut de Duluţe face însă imposibilă aplicarea imediată a acestei măsuri.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite