Afaceri în numele tatălui. Cum îşi ascunde regimul opresiv din Azerbaidjan banii în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Familia prezidenţială din Azerbaidjan, implicată în uriaşe scheme de corupţie şi acuzată de încălcări grave ale drepturilor omului, derulează în România afaceri de milioane de euro sub paravanul unei fundaţii înfiinţate în onoarea fostului lider azer Heydar Aliev, tatăl actualului preşedinte, Ilham Aliev.

Sub acoperirea fundaţiei Heydar Aliev, condusă de prima doamnă a Azerbaidjanului, familia şi apropiaţii preşedintelui Ilham Aliev au desfăşurat la Bucureşti tranzacţii clientelare în valoare de milioane de euro, arată jurnaliştii Rise Project.

Fundaţia are sediul într-o vilă din centrul Bucureştiului, clădire păzită în permanenţă de Jandarmeria Română. Serviciile de pază sunt asigurate de statul român pentru că, susţine Jandarmeria, în vila situată pe strada Popa Soare, nr. 39, funcţionează un „obiectiv diplomatic”, mai exact o „reprezentanţă economică azeră”. Ministerul Afacerilor Externe contrazice Jandarmeria, transmitând că nici Fundaţia Heydar Aliev şi nici clădirea nu au statut de obiectiv diplomatic. 

În realitate, casa este deţinută de o firmă privată din Bucureşti, în care e implicată, printr-o firmă offshore, familia preşedintelui azer. La rândul ei, firma privată a pus întreaga clădire, de peste 600 de metri pătraţi, la dispoziţia fundaţiei Heydar Aliyev, scriu platforma de investigaţii Rise Project. 

Membrii familiei Aliyev – Ilham (şeful statului),  Mehriban (prima doamnă) şi cei trei copii, Heydar jr., Arzu şi Leyla – s-au implicat în ultimii ani în operaţiuni financiare secrete pe mai multe continente. Folosindu-se de companii offshore şi de interpuşi, familia prezidenţială a preluat bucăţi importante din economia naţională – mine de aur, companii de telecomunicaţii şi bănci – dar şi proprietăţi de lux în mai multe state europene.

Fundaţia Heydar Aliyev susţine că are la Bucureşti parteneriate oficiale cu mai multe ministere, inclusiv cu Ministerul Afacerilor Externe.

Externele spun însă că nu au încheiat niciun parteneriat cu fundaţia azeră: “De-a lungul timpului, potrivit statutului, fundaţia a organizat o serie de evenimente şi acţiuni la care au fost invitaţi şi reprezentanţi ai ministerului. Nu există un acord de cooperare formal între minister şi fundaţia respectivă”.

În schimb, ONG-ul azer are legături strânse cu Fundaţia Nicolae Titulescu, condusă de Adrian Năstase, mentorul politic al premierului Victor Ponta, potrivit rapoartelor oficiale ale celor două organizaţii. În iunie, Victor Ponta a fost unul dintre cei doi lideri din UE care au participat la Jocurile Europene organizate în Azerbaidjan. Celălalt a fost premierul bulgar, Boiko Borisov. Toţi ceilalţi lideri din UE au decis să boicoteze evenimentul din cauza încălcării drepturilor omului de către regimul Aliev.  

image

Jurnaliştii azeri care au dezvăluit afacerile familiei prezidenţiale au avut de suferit. Au fost mai întâi ţinta unor campanii de discreditare, iar apoi au fost întemniţaţi pe baza unor acuzaţii dintre cele mai bizare. 

Ieri, jurnalista Khadija Ismailova, care a dezvăluit o mare parte din afacerile ascunse ale familiei Aliev, a fost condamnată la şapte ani şi jumătate de închisoare în urma unui proces-expres. Acuzaţiile care i s-au adus, de la evaziune fiscală la incitare la sinucidere, au fost catalogate de organizaţiile pentru drepturile omului drept nimic altceva decât represalii pentru investigaţiile sale. 

Investigaţia completă realizată de Rise Project şi dedicată jurnalistei Khadija Ismailova poate fi citită aici.

[<a href="//storify.com/elenadumitru/arestarea-khadijei-ismailova" target="_blank">View the story "Arestarea Khadijei Ismailova" on Storify</a>]

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite