Afacerea „Microsoft”, pe unii îi scapă, pe alţii îi bagă la apă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dinu Pescariu şi Claudiu Florică erau acuzaţi de dare de mită şi cumpărarea de influenţă
Dinu Pescariu şi Claudiu Florică erau acuzaţi de dare de mită şi cumpărarea de influenţă

Procurorii anticorupţie au clasat acuzaţiile de dare de mită şi cumpărare de influenţă aduse fostului tenismen Dinu Pescariu şi omului de afaceri Claudiu Florică, în dosarul "Microsoft" după ce aceştia au denunţat faptele pe care le-au comis.

Aşa reiese din rechizitoriul prin care fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu, primarul Gheorghe Ştefan şi oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru au fost trimişi luni în judecată în celebrul dosar care a zguduit clasa politică. 

Mai exact, în cazul lui Pescariu şi Florică, anchetatorii au hotărât „clasarea cauzei pentru comiterea infracţiunii de dare de mită şi cumpărare de influenţă întrucât faptele au fost denunţate de aceştia”. Măsura a fost luată potrivit noului Cod Penal care spune că „mituitorul/făptuitorul nu se pedepseşte dacă denunţă fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta”.

Denunţul te poate scăpa de pedeapsă

Procurorii încearcă să transmită un mesaj clar, arătând că cei care ajută la aflarea adevărului vor avea, încă de la început, o situaţie procesuală mai avantajoasă decât cei care au o atitudine nesinceră. „Mai mult, tratarea nediferenţiată a tuturor participanţilor la comiterea unei infracţiuni ar reprezenta în realitate un stimulent ca aceştia să încerce să îngreuneze cercetările, cu rezultate inacceptabile pentru eficienţa politicii penale a statului”, arată specialiştii în Drept.

Dosar penal pentru finanţarea PDL

De asemenea, în urma anchetei în dosarul „Microsoft”, procurorii anticorupţie au decis să deschidă un nou dosar penal, disjuns din acesta, privind finanţarea ilegală a Partidului Democrat Liberal (PDL). Concret, „se va dispune disjungerea cauzei în vederea continuării cercetărilor faţă de inculpatul Sandu Gabriel pentru infracţiunea de spălare de bani. Din declaraţiile inculpatului şi documentele depuse de acesta (facturi ce atestă achiziţionarea prin societăţile controlate de materiale electorale aferente campaniilor PDL în perioada 2008-2009) rezultă că beneficiarul final al sumei de bani (2,1 milioane de euro - n.r.) primită de la martorii denunţători (oamenii de afaceri Claudiu Florică şi Dinu Pescariu - n.r.) este Partidul Democrat Liberal. Pentru a se stabili circuitul financiar al sumelor de bani până la beneficiarii finali şi implicarea acestora în săvârşirea faptelor se impune continuarea urmăririi penale", arată procurorii.

Cât îl priveşte pe fostul ministru Sandu, anchetatorii subliniază că există indicii că în 2008 acesta a cerut de la firma Fujitsu Siemens Computers, prin intermediul avocatului Doru Boştină, suma de 1,8 milioane de euro pentru a aproba efectuarea plăţii unui act adiţional, pentru a trece cu vederea deficienţele constatate şi pentru a obţine suplimentarea bugetului.

Gheorghe Ştefan numea directori de instituţii

În rechizitoriu, anchetatorii au depus şi declaraţia unui martor care susţine că primarul din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, în urma câştigării alegerilor din anul 2009, ar fi cerut primirea în coordonare a mai multor companii naţionale printre care Agenţia Fondului de Mediu, Teletrans, Smart, Compania Naţională a Sării, postul de director dezvoltare şi director comercial în Compania Poşta Română, precum şi postul de director al Fabricii de Hârtie şi Timbre din subordinea Poştei Române. Toate acestea, potrivit martorului, pentru ca Ştefan să facă recomandările pentru persoanele ce urmau să ocupe funcţii de conducere în cadrul acestor instituţii.

Partea lui Bittner, 4 milioane de euro 

În „afacerea” Microsoft un personaj important ar fi fost milionarul Alexandru Bittner care avea mare influenţă în Cabinetul Adrian Năstase, mai explică procurorii. El ar fi cerut milioane de dolari ca să deblocheze vânzarea licenţelor către stat, după care a plecat în Statele Unite. De cel puţin 10 ani s-a mutat peste Ocean, susţin apropiaţii acestuia. „Dacă nu-mi daţi 3.800.000 USD nu se va realiza afacerea! Uitaţi de afacere!”, le-ar fi spus acesta celor care îşi doreau realizarea „afacerii Microsoft”.

Acuzaţiile aduse lui Dinu Pescariu şi Claudiu Florică

Fostul tenismen Dinu Pescariu şi Claudiu Florică au fost acuzaţi  de dare de mită şi cumpărarea de influenţă, după ce i-ar fi dat omului de afaceri Dorin Cocoş nouă milioane de euro, pentru a-şi exercita influenţa asupra fostului ministru Gabriel Sandu, dar şi asupra Elenei Udrea şi al lui Vasile Blaga, în scopul de a asigura firmelor susţinute de Florică adjudecarea contractului de licenţiere Microsoft din anul 2009.

Concret, în cursul anului 2008, în contextul finalizării contractului dintre Guvernul României şi Microsoft, Claudiu Florică ar fi apelat la Dinu Pescariu, despre care se ştia că avea o relaţie bună cu Dorin Cocoş pentru a-l susţine în cadrul licitaţiei ce urma a se realiza. 

În perioada respectivă, susţin anchetatorii, ar fi avut loc mai multe întâlniri între Claudiu Florică şi ministrul Comunicaţiilor, Gabriel Sandu, fie la minister, fie în alte locaţii.  La unele dintre aceste întâlniri ar fi participat şi primarul de la Piatra-Neamţ Gheorghe Ştefan, despre care se spunea că ar avea autoritate asupra lui Gabriel Sandu. Astfel, din declaraţia unui martor rezultă mecanismul exact prin care s-a dat mita. 

„Ulterior adjudecării licitaţiei de către firma D.Con.Net., Dorin Cocoş a stabilit modul în care trebuie distribuite sumele transferate către Barringwood Investment Ltd.  Cred că această societate era controlată de Dinu Pescariu. Ştiu că printre beneficiarii acestor sume se regăseau Gabriel Sandu, Gheorghe Ştefan, Dorin Cocoş, Pescariu Dinu, Nicolae Dumitru. (...) Din câte am auzit, Dorin Cocoş a primit aproximativ 8 – 9 milioane euro, iar Gheorghe Ştefan circa 3 milioane de euro. Tot în jur de 3 milioane a primit şi Gabriel Sandu. Cred că în privinţa lui Dinu Pescariu se discuta despre o sumă de circa 3.000.000 euro”, a spus martorul în faţa anchetatorilor.

Claudiu Florică dirijorul megacontractului

„Acest megacontract în jur de 200 milioane de dolari a fost iniţiat, negociat şi controlat de Claudiu Florică în perioada 2001 – 2002, când a avut în acest sens întâlniri directe cu Ecaterina Andronescu, Mihnea Costoiu şi alţi angajaţi ai Ministerului Educaţiei şi Cercetării, factori de decizie privitori la acest proiect. Contractul a fost atribuit prin negociere cu sursă unică, deşi nu exista nici un fel de impediment din punct de vedere tehnic pentru o licitaţie deschisă, respectiva decizie fiind luată de Guvern într-o şedinţă închisă şi nepublică", arătau anchetatorii când au declanşat cercetările în acest dosar.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite