„Afacerea Kozlovska“, o manevră cu parfum de KGB a lui Vladimir Plahotniuc împotriva tandemului Năstase-Sandu?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Năstase, Maia Sandu şi Ludmila Kozlovska la o reuniune a Open Dialog. Sursa Foto:ZiarulNaţional.md
Andrei Năstase, Maia Sandu şi Ludmila Kozlovska la o reuniune a Open Dialog. Sursa Foto:ZiarulNaţional.md

În plan intern, regimul oligarhic a pus în scenă “afacerea Kozlovska” care are rolul de a fragmenta tot mai mult eşichierul partidelor de centru-dreapta şi implicit de a lovi în tandemul Andrei Năstase-Maia Sandu.

Prin asocierea acestora cu fundaţia patronată de Kozlovska, Plahotniuc îi va scoate din jocul electoral din această iarnă şi totodată i-ar putea acuză de “înaltă trădare” dacă va dovedi că ar fi beneficiat de finanţări ilegale prin intermediul acesteia şi va proba legăturile cu FSB. Rezoluţia adoptată miercuri de plenul comunitar despre situaţia R.Moldova a îngheţat cel puţin pentru moment “drumul european al R.Moldova” şi totodată a reconfirmat eşecul guvernării “oamenilor lui Plahotniuc”, întrucât oficialii europeni nu au intrat în capcana balansului Chişinăului, între Bruxelles şi Kremlin.

Surse politice de la Chişinău au declarat pentru Jurnaliştii.ro, că raportul comisiei de anchetă în cazul Kozlovska ar reprezenta o răzbunare perfidă a lui Vladimir Plahotniuc împotriva lui Andrei Năstase care a crescut simţitor în sondaje, după manevra pe care i-a făcut-o la alegerile din vară când le-a câştigat democratic şi nu a fost validat.

“Năstase plăteşte preţul orgoliului său nemăsurat care nu a înţeles nimic din lecţia pe care Plahotniuc i-a dat-o în vară. Din păcate o va trage şi pe Maia Sandu întrucât Ludmila Kozlovska a fost dovedită drept agentă de influenţă a FSB-ului, iar fundaţia acesteia este un doar un paravan al Kremlinului în războiul hibrid pe care Kremlinul îl desfăşoară în Ţările Baltice, Polonia, Ucraina şi Moldova. Cel mai probabil, în zilele următoare va ieşi la înaintare şi SIS-ul pentru a-I îngropa definitiv”, au declarat pentru Jurnaliştii.ro, surse politice de la Chişinău.

În momentul de faţă, preşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr (PPDA), Andrei Năstase, şi şeful statului moldovean, Igor Dodon, se află în topul politicienilor care se bucură de cea mai mare încredere din partea populaţiei, potrivit unui sondaj realizat de Institutul Republican Internaţional. De asemenea, studiul sociologic mai relevă următorul aspect: “PPDA (Platforma Demnitate şi Adevăr) - PAS (Partidul Acţiune şi Solidaritate) ar obţine 24 % din voturi, iar PSRM (Partidul Socialiştilor din R.Moldova) 32% dacă duminică ar avea loc alegeri”.

Ori dacă privim din această perspectivă acţiunea lui Plahotniuc împotriva tandemului Andrei Năstase –Maia Sandu ar fi o manevră disperată de a menţine clivajele existente între forţele de centru dreapta de la Chişinău astfel încât acestea să nu apuce să se unească şi să strice înţelegerea dintre PDM  şi PSRM.

Pe de altă parte, chiar şi cu o poziţie oficială a SIS-ului în cazul Kozlovska-Maia Sandu-Andrei Năstase care să confirme raportul prezentat de Andrian Candu la Chişinău nu ştiu cât de relevantă ar mai fi în contextul în care această instituţie este controlată de Vladimir Plahotniuc şi nu mai este independentă. (despre SIS şi Plahotniuc, citiţi aici).

Câtă credibilitate ar putea să mai aibă SIS-ul dacă ar ieşi public cu informaţii despre această afacere cu un iz evident de KGB (FSB) în contextul în care principala instituţiei de informaţii a statului moldovean s-a făcut poliţie politică când a acţionat sub coordonarea serviciilor secrete turce în cazul profesorilor gulenişti de la liceul particular Orizont?

Nu sunt un fan al tandemului Năstase-Sandu însă mai multe chestiuni din raportul prezentat de Andrian Candu în plenul moldovean nu se leagă şi a îmbrăcat aura unei acţiuni de tipul maskirovka.

 În momentul de faţă, în presa de la Chişinău nu a apărut nicio informaţie din partea “secretă” a raportului Comisiei de anchetă în cazul Kozlovska întrucât preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a solicitat deputaţilor să ia lacunoştinţă de raport şi  totodată să returneze Secretariatului la sfârşitul şedinţei partea secretă. De asemenea, el a menţionat că deputaţilor nu li se va permite să copieze partea confidenţială a raportului.

Surse politice de la Chişinău ne-au mai precizat că raportul prezentat de Andrian Candu nu ar fi fost avizat şi verificat de SIS, ci este doar o compilaţie de date şi cifre care vor trebui să fie verificate de Procuratura Generală a R. Moldova întrucât s-ar putea lăsa cu ani grei de temniţă pentru Maia Sandu şi Andrei Năstase.

[quote pull="center"]“După cum ştiţi, Vlad Filat a participat la furtul miliardului şi a fost eliminat de oamenii lui Plahotniuc în urmă cu trei ani. Vă spun că nu este fericit în puşcărie cum nu or să fie nici Năstase şi Maia Sandu, dacă nu vor cere în apărarea lor o anchetă internaţională.  Partea secretă a raportului nu este convingătoare. Vom vedea”, au adăugat surse politice de la Chişinău, pentru Jurnaliştii.ro.[/quote]

Pe de altă parte, deputatul PDM Sergiu Sârbu a declarat, că acţiunea subversivă a Fundaţiei Open Dialog împotriva Republicii Moldova, în care au fost atraşi Maia Sandu şi Andrei Năstase este una fără precedent în istoria Republicii Moldova.

”Un astfel de atac nu cred că a mai existat în scurta istorie a ţării noastre. După ziua de azi, nimic nu va mai fi la fel. O lecţie dură am avut de învăţat. Am ajuns să aflam despre noile intervenţii de tip softpower, folosite de servicii secrete în războiul hibrid împotriva Republicii Moldova. Am aflat că sunt ONG-uri, cum este Open Dialog, care lucrează sa submineze imaginea unei ţări. Am aflat despre finanţarea acestei fundaţii cu milioane de euro din Laundromat şi din frauda bancară din Republica Moldova. Regretăm că unii actori politici locali, jurnalişti luaţi de valul luptei politice interne s-au lăsat atraşi în această mizerie”, a subliniat Sergiu Sîrbu.

Potrivit acestuia, acţiunile cad sub incidenţa Codului Penal, la capitolul ”Trădare de Patrie”.

”Au fost sfidate nu doar normele legale de finanţare a partidelor, dar s-a ajuns la acţiuni de trădare de patrie. Nu ne miră atacurile colegilor din opoziţie în privinţa acestui raport. Unii au declarat că nu l-au citit, probabil că li s-a înnegrit în faţa ochilor de ceea este scris acolo. Poate speră că vor trece filtrul de integritate la acele partide. Pare ca acel filtru nu va fi trecut nici de liderii acelui partid care l-au iniţiat”, a adăugat deputatul PDM.

În schimb, preşedintele Parlamentului R.Moldova, Andrian Candu a declarat, că serviciile secrete ruse au folosit Fundaţia Open Dialog împotriva Ţărilor Baltice, Polonia, Ucraina şi Moldova.

„Lucrurile sunt destul de grave, deoarece, mă refer la cele constatate de comisie, această fundaţie înregistrată în Polonia, dar care are ca fondatori cetăţeni inclusiv a Federaţiei Ruse, îşi are sursele de finanţare din tranzacţii cu Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse, livrare de echipamente militare în statele implicate în conflicte regionale, plăţi din zone off-shore cu traseu şi provenienţă dubioasă cunoscută, schema de spălare de bani la care ne-am referit când vorbim de laundromatul rusesc şi chiar sunt surse de finanţare din frauda bancară produsă în Republica Moldova. Din informaţiile furnizate de comisie, s-a constatat că această fundaţie este un vehicul şi o schemă folosită de Serviciile Secrete ale Federaţiei Ruse, de FSB, împotriva statelor cum sunt: ţările baltice, Polonia, Ucraina şi Republica Moldova. Persoanele implicate, inclusiv cele din Crimeea, cetăţeni ruşi, ai Kazahstanului, unii fugari, unii în căutare internaţională, unii cu dosare pierdute, nu sunt altceva decât cei care fac parte din războiul hibrid pornit de Federaţia Rusă împotriva unor state, inclusiv Moldova", a adăugat Andrian Candu.

Citeşte analiza completă pe jurnaliştii.ro.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite