Afacerea Grăjdan. Complotul minuţios pus la cale pentru salvarea lui Adrian Năstase

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Balaban Grăjdan (dreapta) este acuzat de favorizarea infractorului Adrian Năstase FOTO Adevărul
Balaban Grăjdan (dreapta) este acuzat de favorizarea infractorului Adrian Năstase FOTO Adevărul

Planul pentru salvarea lui Adrian Năstase şi eliminarea celor care l-au înfundat în dosarul „Trofeul Calităţii“ a fost extrem de minuţios, după cum rezultă din rechizitoriul lui Adrian Grăjdan, fost şef la ISC

Ne amintim cu toţii de grozăvia făcută de celebrul Adrian Balaban Grăjdan pentru a-l salva pe Adrian Năstase de la închisoare. S-a petrecut anul trecut, pe 22 mai, atunci când, în prima zi după ce a fost numit şef la Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC), Grăjdan a trimis o hârtie la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Documentul, prin care instituţia nega că ar fi fost prejudiciată de Adrian Năstase şi ceilalţi inculpaţi din dosar, avea menirea de a arăta că nu există infracţiune atâta timp cât nu exista o daună. La mai bine de un an de la tentativă, procurorii anticorupţie l-au trimis în judecată pe Balaban Grăjdan sub acuzaţia de favorizarea infractorului. În rechizitoriu, DNA detaliază tot planul lui Grăjdan la şefia ISC. Pe lângă salvarea lui Năstase, Grăjdan mai avea o misiune: aceea de a curăţa instituţia de oamenii care l-au înfundat pe fostul premier.

PONTA L-A PUS PE DIRECŢIE

Pe 7 mai 2012, Victor Ponta a devenit prim-ministrul României. A doua zi, în prima şedinţă de guvern, acesta a dat o ordonanţă de urgenţă prin care trecea ISC din subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale în subordinea Guvernului. A schimbat apoi conducerea, iar pe 18 mai a fost numit în funcţia de şef Balaban Grăjdan.

Totul s-a petrecut cu repeziciune. În aceeaşi zi, el l-a trimis pe Mihai Arghir, fost şef al Serviciului Achiziţii al ISC , să îi confecţioneze o nouă ştampilă. Conform procurorilor, acesta a mers la Monetăria Statului unde a luat legătura cu Dan Păunescu, director de producţie la Monetăria Statului. Cei doi se cunoşteau pentru că Arghir a mai avut comenzi în numele ISC, astfel că a fost nevoie doar de nişte fotocopii după decizia de numire semnată de Ponta şi după Monitorul Oficial, fără însă o comandă din partea Inspectoratului. Grăjdan a motivat graba cu care a cerut o nouă ştampilă prin faptul că “secretarul general al ISC, Bucur Marian, se lăudase că nu o să-i dea ştampila timp de 1 - 2 luni”, se arată în rechizitoriu.

LOVITURA LUI GRĂJDAN

Nu mai era timp de pierdut. A reuşit să îşi confecţioneze repede ştampila, iar pe 23 mai urma termenul procesului în care era judecat fostul premier Adrian Năstase. Misiunea lui Balaban Grăjdan era simplă: salvarea fostului său şef din partid. 

Pe 22 mai s-a trezit devreme şi a pus mâna pe telefon. Nu era nici 6 dimineaţa când l-a sunat pe Adrian Năstase, cu care a purtat o convorbire de 49 de secunde. Apoi, la birou, s-a întâlnit cu un anume Sorin Ioan Mălinescu, pe care l-a recomandat drept „consilier personal”, deşi nu era angajat în ISC.

Sub această titulatură, Mălinescu a contactat-o telefonic pe Mihaela Stoenesu, expert în cadrul Direcţiei Economice Achiziţii Publice din ISC, căreia i-a solicitat să redacteze adresa către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Adresa era cea prin care Balaban Grăjdan susţinea ca ISC nu a suferit niciun prejudiciu în dosarul „Trofeul Calităţii“.

Era vorba despre 70 de milioane de lei. Mihaela Stoenescu susţine că adresa i-a fost dictată după o ciornă scrisă de mână, scris pe care „l-a recunoscut ca fiind al lui Balaban Grăjdan”, conform rechizitoriului. Grăjdan a semnat şi ştampilat adresa către instanţă.

În aceeaşi zi, Grăjdan i-a dat plicul cu adresa Ştefaniei Vasile, jurist ISC, pentru a-l depune a doua zi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, atunci când era termen de judecată în procesul lui Adrian Năstase. Pentru a fi sigur că adresa va ajunge la instanţă, Grăjdan a trimis-o şi prin fax.

CONTRAATACUL PROCURORILOR

Pe 23 mai, instanţa a amânat judecarea dosarului „Trofeul Calităţii“. Pe lângă adresa de la ISC, judecătorii au mai primit de la avocaţii inculpaţilor peste 20 de cereri pentru a sesiza Curtea Constituţională. În plus, au absentat o parte dintre cei judecaţi.

Procurorii DNA au luat la cunoştinţă despre surprinzătoarea adresă venită de la Inspectoratul de Stat în Construcţii. Nu au stat mult pe gânduri, iar seara au descins la sediul ISC pentru percheziţii, în urma cărora au ridicat mai multe documente.

A doua zi, pe 24 mai, Victor Ponta l-a demis din funcţie pe Balaban Grăjdan pe motiv că nu l-a informat pe prim-ministru în legătură cu acea adresă. Pe 24 mai era programată preluarea oficială a funcţiei de şef al ISC, după ce acelaşi Ponta îl numise cu doar şase zile mai devreme.

Pe 25 mai, procurorii l-au chemat la DNA pe Balaban Grăjdan pentru a-i aduce la cunoştinţă faptul că este urmărit penal pentru favorizarea infractorului. Cum a motivat Grăjdan tentativa sa de a-l salva pe Năstase? „La data de 22 mai 2012, am considerat de datoria mea să informez de urgenţă instanţa, în percepţia mea fiind cunoscut că a doua zi ar fi fost pronunţarea în acest dosar. Pentru a sesiza un abuz nu aveam nevoie de avizul direcţiilor de specialitate. (...) După informaţiile mele, a doua zi se pronunţa o sentinţă într-o cauză despre care ştiam că înscrisurile au fost viciate de presiunile susţinute, repetate şi chiar continue ale reprezentanţilor DNA“.

Potrivit presei, Balaban Grăjdan este colonel de armată în rezervă. El a mai fost şef la ISC în 2009, după care a fost consilier la Senat.

Cum a vrut Grăjdan să-l răzbune pe Năstase

Salvarea de la închisoare a fostului său şef de partid nu era singurul plan al lui Balaban Grăjdan. El avea în vedere şi curăţarea Inspectoratului de Stat în Construcţii de oamenii care au contribuit la inculparea lui Adrian Năstase. Primul pe lista lui era Marian Bucur, secretarul general al ISC. Procurorii DNA au interceptat o discuţie telefonică între Sorin Mălinescu, „consilierul personal” al lui Balaban Grăjdan, şi noul şef al ISC, Petru Cost, numit după demiterea lui Grăjdan. Din acea discuţie rezultă că se dorea reorganizarea instituţiei pentru înlăturarea unor persoane care au colaborat cu anchetatorii.

Sorin Mălinescu: Da. Deci funcţia aia va dispare!

Petru Cost: Cum?

Sorin Mălinescu: Deci funcţia va dispare!

Petru Cost: Păi, asta e! Deci trebuie să scot ăă... să scot funcţia de acolo. O...

Sorin Mălinescu: Exact! O scoateţi de acolo, exact! Exact! Aşa. Nu ştiu ce să zic, eu ştiu, dacă vreţi să ne-ntâlnim cumva să vorbim, eu ştiu când...

Petru Cost: Păi! Da,da, da... (neinteligibil)...

Sorin Mălinescu: Sâmbătă poate, când sunteţi mai, mai lejer... să ne-ntâlnim sâmbătă la dumneavoastră, la Bucureşti sau?

Petru Cost: Ăă... da, o să vedem ăă... o să văd cum...

Sorin Mălinescu: Ţinem legătura atunci! Ţinem legătura că şi eu oricum după aia să vedem ăă... cum facem ca să, să... Că văd că idiotu’ acesta nici nu, nu mi-a făcut nici reintegrarea, nici nimic! Şi...

Petru Cost: Păi ăă... asta imediat după ce am schimbat ăă....

Sorin Mălinescu: Da. Da.

Petru Cost: Vă pun la... pe acolo, unde aţi fost la juridic, nu?

Sorin Mălinescu: Da. Da.

Petru Cost: Juridic, personal.

Sorin Mălinescu: Da, da, da, da.

Petru Cost: Păi, da, da, da, da, da, da. Ăă... imediat, post’ acesta vreau să-l scot din...

Sorin Mălinescu: Da, eu nu, eu nu-l ştiam.

Petru Cost: Ăsta de secretar

(...)

Sorin Mălinescu: Pentru că acum aveţi şi dumneavoastră nişte comandamente politice şi ştiam cum...

Petru Cost: Da, da.

Sorin Mălinescu: Vă daţi seama! Eu, eu sunt foarte ... Cum să vă spun, eu sunt foarte preventiv! Şi de asta zi, domn’e, eu mi-am dat cu presupusu’! Vreţi să-l ţineţi sau nu vrei? Că eu nu ştiu acum ce comandamente politice aveţi şi nu pot să...

Petru Cost: Nu, pe cine, pe el?

Sorin Mălinescu: Da, pe Bucur.

Petru Cost: Exclus!

Sorin Mălinescu: Pe Bucur. Bun atunci, gata, am înţeles. Şi?

Petru Cost: Dar asta nu vreau să vorbesc cu nimeni! Deocamdată...

Sorin Mălinescu: Dar nici nu trebuia să-mi spuneţi lucru’ astă. Vă daţi seama, că eu 

m-am luptat cu idiotu’ acesta doi ani de zile!

Sorin Mălinescu: Eu tre’ să ştiu ce vreţi, ştiţi? De asta ăă...

Petru Cost: Păi, ştiţi ce vreau? Nu vreau să fac prea mari modificări în momentu’ ăsta!

Sorin Mălinescu: Da.

Petru Cost: La... vreau să fac o, să elimin postu’ ăsta de secretar general...

Sorin Mălinescu: Da. Da. Da. Da. 

FUNCŢIE PENTRU ŞTEFANIA

În urma reorganizării, jurista delegată de Balaban Grăjdan să ducă adresa buclucaşă la instanţă urma să fie recompensată cu funcţia de şefă la Resurse Umane.

Sorin Mălinescu: Eu v-aş sugera, eu v-am spus, pe resurse umane mai bună ca Ştefania eu n-am văzut, de când... (neinteligibil)...

Petru Cost: O iau pe Ştefania, deci nu-i nicio problemă! N-am nici un fel de, de...

Petru Cost: Ăă... Ei îi e teamă să n-o sancţioneze ăsta şi zice ea că dacă o sancţionez....

Procurorii au dispus continuarea cercetărilor faţă de Sorin Mălinescu, pentru complicitate la favorizarea infractorului. Pentru jurista Ştefania Vasile, procurorii au dispus neînceperea urmăririi penale.

Surpriză în dosar: vecina lui Năstase

Rechizitoriul prin care a fost trimis în judecată Balaban Grăjdan conţine şi un nume-surpriză: Marieta Anastasescu. Aceasta este nimeni alta decât vecina lui Adrian Năstase în imobilul din strada Zambaccian. Aceasta deţine etajul al doilea din blocul în care locuieşte şi fostul premier. Procurorii au verificat posibile legături între Marieta Anastasescu, Adrian Năstase şi decizia lui Grăjdan de a scoate ISC ca parte civilă din dosarul „Trofeul Calităţii“.

Numele Marietei Anastasescu nu apare nicăieri în rechizitoriul procurorilor, ci doar la final, în secţiunea prin care au dispus neînceperea urmăririi penale faţă de aceasta. Marieta Anastasescu este avocat şi o apropiată a familiei Năstase.

„Trofeul Calităţii“, pe scurt

Adrian Năstase a fost acuzat că în 2004 a camuflat strângerea de fonduri pentru propria campanie electorală prin iniţierea unui simpozion. Taxele de participare la simpozion, peste 1,6 milioane de euro, ar fi ajuns la patru companii controlate de doi dintre apropiaţii familiei Năstase. De aici, banii ar fi ajuns la o firmă care a prestat diverse servicii în campania prezidenţială a liderului PSD. Simpozionul a fost organizat de Irina Jianu, inspector general al Inspectoratului de Stat în Construcţii, la acea vreme. În vara anului trecut, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat pe Adrian Năstase la 2 ani de închisoare cu executare. În luna martie a acestui an, fostul premier a fost eliberat condiţionat după ce a executat opt luni din pedeapsă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite