Aerostar furnizează deja piese pentru sistemele Patriot. Ce are de câştigat România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sistem antiaerian Patriot
Sistem antiaerian Patriot

Aerostar Bacău a primit prima comandă de piese şi subansamble destinate sistemului de apărare antiaeriană Patriot. Comanda de piese lansată de către Raytheon către Aerostar permite companiei româneşti să devină unul dintre furnizorii globali ai Raytheon şi să poată exporta produsele către celelalte 15 naţiuni membre ale Parteneriatului Patriot care deţin, împreună, peste 220 de unităţi Patriot.

„Această comandă oficializează începutul colaborării pe termen lung pe care Raytheon o are cu industria din România. Ne pregătim să realizăm mult mai multe alături de industria românească de apărare, deoarece un astfel de parteneriat solid este un element cheie în relaţia dintre Raytheon şi români”, a spus Mike Ellison, Country Manager pentru România. 

Comanda include realizarea de piese prelucrate şi de ansambluri mecanice destinate montării şi fixării componentelor electronice din cofretul radarului. „Aceste componente vor alcătui subansambluri, care, la rândul lor, vor fi integrate în construcţia flotei Patriot”, a comunicat Raytheon.

Începe integrarea în industria românească

„În sfârşit, industria de apărare românească începe să se integreze în procesul de înzestrare al Armatei Române. Acest contract pentru rachete Patriot, dar şi cel al blindatelor Piranha 5, care sunt fabricate de General Dynamics la Bucureşti cu ajutorul israelienilor Elbit, demonstrează că acest tip de tranzacţii Guvern-Guvern funcţionează perfect spre deosebire de cele în care se apelează la licitaţii. Acestea din urmă s-au dovedit a fi greu de realizat. Este cazul celor pentru corvete sau camioane, care nu s-au încheiat nici măcar acum. Aşa s-a ajuns ca anul 2018 să fie unul pierdut pentru procesul de înzestrare al Armatei Române”, a declarat pentru “Adevărul” specialistul în industria de armament Aurel Cazacu.

Programele Guvern-Guvern şi-au dovedit eficacitatea

Modelul acestor contracte trebuie aplicat rapid şi în alte programe de înzestrare militară, explică specialistul. “Relaţiile sunt tot mai tensionate. Vladimir Putin tocmai  a semnat retragerea Rusiei din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare, iar Moscova este tot mai agresivă. Sunt necesare măsuri imediate de dotare pe toate tipurile de forţe, terestre, navale, aeriene. Programele trebuie să meargă în paralel şi nu pe rând cum s-a făcut până acum şi, de recomandat, prin contracte Guvern-Guvern, care s-au dovedit extrem de eficace”, spune Aurel Cazacu.  

  Parteneriatul nostru reprezintă o oportunitate uriaşă care se va materializa imediat ce vor fi produse primele unităţi Patriot româneşti Grigore Filip  preşedinte şi director general al Aerostar

Expertul susţine că aceste contracte demonstrează că partenerii americani au încredere în partea română nu numai din punct de vedere militar, dar şi din punct de vedere al secretului industrial. “Acest contract înseamnă mai mult decât furnizarea de piese pentru construirea la nivel global a sistemelor Patriot. După livrarea sistemelor către partea română, acestea vor fi întreţinute de Aerostar Bacău, lucru foarte important pentru că nu va fi necesară trimiterea lor în Statele Unite pentru operaţiuni de mentenenţă. Şi, de ce nu, vom putea face şi mentenanţa sistemelor aflate în dotarea unor aliaţi” , a conchis Aurel Cazacu. 

Şapte baterii şi 200 de rachete interceptoare ajung în România

Reamintim că România a achiziţionat sisteme de rachete Patriot pentru circa 3,9 miliarde de dolari în urma unui acord Guvern - Guvern cu Statele Unite ale Americii. România va primi astfel şapte baterii de ultimă generaţie şi peste 200 de interceptoare. Cu achiziţionarea acestor sisteme, România a intrat în clubul select format din ţări precum Germania, Grecia, Israel, Japonia, Kuweit, Olanda, Qatar, Arabia Saudită, Coreea de Sud, Spania, Suedia, Emiratele Arabe Unite şi, evident, Statele Unite care au în dotare astfel de rachete. 

Sistemul Patriot a câştigat notorietate în mai multe teatre de operaţii unde a fost folosit în condiţii reale de luptă. În anul 2014, de exemplu, Israelul a folosit rachete Patriot pentru a elimina drone lansate de Hamas, iar în timpul războiului din Siria, tot forţele israeliene au doborât o dronă siriană care intrase în spaţiul aerian în zona Platoului Golan. În 2015, Arabia Saudită a folosit acest sistem pentru a pune la pământ rachete Scud lansate de rebelii Houthi, ca răspuns la intervenţia condusă de Riad în Yemen. Printre acestea şi o rachetă care avea în vizor oraşul sfânt Mecca. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite