Varujan Vosganian şi Adriean Videanu, suspectaţi de subminarea economiei naţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procurorii DIICOT cer avizul Parlamentului pentru declanşarearea urmării penale pe numele celor doi minişti ai Economiei, Adriean Videanu (foto stânga) şi Varujan Vosganian FOTO Adevărul
Procurorii DIICOT cer avizul Parlamentului pentru declanşarearea urmării penale pe numele celor doi minişti ai Economiei, Adriean Videanu (foto stânga) şi Varujan Vosganian FOTO Adevărul

Procurorul general a solicitat luni Senatului şi, respectiv, şefului statului declanşarea procedurii pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale în cazul lui Varujan Vosganian şi, respectiv, Adriean Videanu. Pentru Vosganian, anchetatorii au nevoie de aviz parlamentar, iar pentru Videanu de la preşedintele României. Cei doi sunt acuzaţi de complot şi subminarea economiei naţionale.

UPDATE  19.53  Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie  a solicitat, luni, Senatului şi, respectiv, şefului statului declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale în cazul lui Varujan Vosganian şi, respectiv, Adriean Videanu, pentru complot şi subminarea economiei naţionale.

Solicitările au fost trimise Senatului şi şefului statului de către procurorul general în urma cererii primite de la şeful Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

Ministerul Public arată, într-un comunicat de presă, că solicitările au fost trimise Senatorului şi şefului statului „în conformitate cu dispoziţiile art. 109 alin. 2 din Constituţia României şi art. 12 şi 19 din Legea nr. 115/1999 republicată, privind responsabilitatea ministerială, precum şi ale Deciziei Curţii Constituţionale nr. 270/200“.

UPDATE 18.41. Fostul ministru Adriean Videanu se apără cu faptul că ministerul pe care îl conducea doar a propus, iar decizia a fost luată de Guvern în integralitatea sa, din care făcea parte şi actualul premier Victor Ponta. "La nivel de minister a fost doar o propunere, pentru că decizia s-a luat la nivel de Guvern, din care a făcut parte şi actualul premier.

Pe subiectul în speţă eu am iniţiat două memorandumuri, unul în 2009 şi unul în 2010, ambele aprobate de Guvern. În momentul de faţă noi vorbim de oportunitatea deciziei unui funcţionar public. În 2009, principala preocupare a reprezentat-o conservarea locurilor de muncă la nivel naţional. În anul 2009 numai două domenii au înregistrat cu creştere: energia şi producţia industrială, a afirmat Videanu.

El a mai completat că reprezentanţii ministerului Agriculturii au venit cu o propunere în Guvern, cu care am mers la Bruxeless, inclusiv cu preşedintele. Era vorba ca subvenţiile pentru agricultură să aibe o componentă pentru achiziţia de îngrăşăminte. "După ce am prezentat aceste date, Guvernul în integralitatea lui a decis continuarea politicii de discount", a mai spus el.

"Anul 2009 a fost cu totul special, vă amintesc de criza gazelor, întotdeauna înmagazinarea a fost la capacitatea maximă. Dacă Romgaz nu şi-ar fi valorificat gazul în 2009, şi fac o precizare că nu a importat niciun metru cub, au importat alţii, ar fi scăzut cifra de afaceri. A fost o decizie corectă", a conchis Videanu.

UPDATE 18.13: "Acest caz nu este un caz de corupţie, dacă ar fi fost de corupţie nu aş fi ales sediul PNL. E pentru prima oară când Parchetul se sesizează la o chestiune de oportunitate, sesizând lucruri care sunt atribuţiile ministrului", consideră Varujan Vosganian, ministrul Economiei, într-o conferinţă.

"Ca să înlăturăm orice ambiguitate, 2008, a fost un an foarte bun pentru Romgaz, având un profit net mai mare cu 6% în raport cu anul anterior. În 2008, preţul la gaze a fost mult mai mare decât în anii anteriori şi cei doi ani ulteriori. Aşadar, acuzaţiile nu se justifică. În fapt, măsurile la care se referă Parchetul sunt acordarea unui discount. Acest discount nu l-am inventat eu, el funcţiona atunci când am venit la minister. Astfel de discount-uri există în întreaga Europă pentru consumatorii intrerurptibili.

Câtă vreme nu e vorba de corupţie, atunci nu este treaba Parchetului să verifice oportunitatea", a spus Vosganian.

Ce spun procurorii

Anchetatorii susţin că, în perioada decembrie 2006 – decembrie 2008, Varujan Vosganian, iar în perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, Adriean Videanu, în calitate de miniştri ai economiei, ar fi aprobat, semnat şi susţinut în Guvern şase ordine, respectiv trei Memorandumuri, „în scopul sprijinirii intereselor financiare ale grupului infracţional constituit de către învinuitul Niculae Ioan şi ar fi utilizat SNGN ROMGAZ SA (unitate naţională de interes strategic) în interesul privat al SC Interagro SA, acordând discount-uri comerciale substanţiale la livrarea de gaze naturale către SC INTERAGRO SA, peste plafoanele practicate de SNGN ROMGAZ SA, precum şi gaze naturale doar din producţia internă, cu nerespectarea dispoziţiilor legale şi în condiţiile în care SC Interagro SA înregistra debite mari la plata gazelor consumate, cauzând un prejudiciu de  aproximativ 130 milioane dolari”.

De asemenea, anchetatorii mai susţin că "activitatea grupului infracţional iniţiat, constituit şi coordonat de Niculae Ioan, viza fapte de natură să submineze economia naţională prin folosirea SNGN ROMGAZ SA în direcţia dorită de interesele grupului infracţional". 

„Astfel, a fost creată o stare de fapt  de natură să ameninţe bunul mers al economiei naţionale în domeniul gazelor naturale, dar şi în ansamblu prin repercusiunile negative asupra întregii economii naţionale”, se arată într-un comunicat emis de procurori.

Demersul celor doi miniştri s-ar fi realizat în condiţiile în care SC Interagro SA înregistra o datorie reprezentând aproximativ 70% din bugetul anual al societăţii naţionale, fiind afectate principalele activităţi ale SNGN ROMGAZ SA, societatea naţională fiind transformată într-un furnizor al unui client privat privilegiat şi fiind pus în pericol sistemul energetic naţional pe segmentul gazelor naturale.

„În cauză există indicii şi date temeinice potrivit cărora, prin activitatea miniştrilor Vosganian şi Videanu, respectiv prin vânzarea  preferenţială către SC Interagro SA a unor cantităţi masive de gaze naturale, această societate a fost plasată într-o veritabilă poziţie de monopol pe piaţa gazelor naturale. Mai mult, SNGN ROMGAZ SA şi Ministerul Economiei, fiind entităţi ale statului cu atribuţii în domeniul energetic, prin folosirea  SNGN ROMGAZ SA  în favoarea SC Interagro SA, contrar scopului pentru care SNGN ROMGAZ SA a fost înfiinţată, s-au creat riscuri semnificative în planul securităţii energetice a României”, au precizat procurorii DIICOT.

Afectarea activităţii SNGN ROMGAZ SA, prin demersurile celor doi membri ai Guvernului, în favoarea SC Interagro SA, s-ar fi concretizat, potrivit procurorilor DIICOT, în alocarea unor resurse din bugetul public şi care erau la dispoziţia unei societăţi naţionale ce activează într-o ramură economică strategică, pentru un interes particular, deşi raţiunea legii este ca aceste resurse să servească la acoperirea riscului pentru economie şi populaţie şi să le protejeze faţă de o eventuală situaţie de criză energetică, activitate de natură să submineze economia naţională, prin starea permanentă de pericol în care a fost pus Sistemul Energetic Naţional.

Anchetatorii mai precizează că SNGN ROMGAZ SA ar fi livrat în această manieră către SC Interagro SA, gaze naturale din producţia proprie în valoare de aproximativ 1.500.000.000 lei, respectiv aproape 500.000.000 dolari. Din această sumă, circa 270.000.000 lei, respectiv aproape 92.000.000 dolari reprezintă valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal.

Astfel, potrivit procurorilor, „există suspiciunea rezonabilă că au fost cooptaţi în gruparea infracţională cei doi miniştri care au sprijinit gruparea infracţională iniţiată, constituită şi coordonată de Nicolae Ioan în scopul comiterii de fapte de natură să submineze economia naţională”.

Citeşte şi:

Ponta, despre cererea DIICOT: „Videanu este un bandit internaţional“

Antonescu: „Vosganian are multe de spus împotriva acuzaţiilor aduse“. Tăriceanu:  „«Subminarea economiei naţionale», o formulare comunistă“

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite