Adrian Severin află marţi dacă Judecătoria Sectorului 5 acceptă cererea de liberare condiţionată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecătoria Sectorului 5 urmează să se pronunţe asupra cererii de liberare condiţionată a lui Adrian Severin
Judecătoria Sectorului 5 urmează să se pronunţe asupra cererii de liberare condiţionată a lui Adrian Severin

Judecătoria Sectorului 5 se pronunţă, marţi, asupra cererii de liberare condiţionată a fostului europarlamentar Adrian Severin. Iniţial, cererea trebuia să fie judecată pe 7 martie, însă judecătorul a amânat cauza deoarece Severin nu a fost citat corect la penitenciarul în care este încarcerat.

Fostul europarlamentar Adrian Severin a cerut, pe 17 ianuarie, Judecătoriei Sectorului 5 să fie liberat condiţionat, după ce a executat aproape patru luni din pedeapsa de patru ani de închisoare primită pentru luare de mită şi trafic de influenţă. Potrivit legii, politicianul poate solicita liberarea după executarea unei treimi din pedeapsă, deoarece are peste 60 de ani. 

Cum el a fost încarcerat pe 16 noiembrie 2016, Severin a executat până în acea zi fix 66 de zile. 

„Luând în calcul zilele executate efectiv până în prezent, rezultă: urmează a fi analizat în Comisia de propuneri pentru liberare condiţionată la 17 martie 2018”, scria directorul Penitenciarului Rahova.

Cererea trebuia să fie judecată pe 7 martie de instanţă, însă pentru că Adrian Severin nu a fost citat corect la penitenciarul în care este încarcerat, judecătorul a amânat cauza pe 21 martie.

Condamnarea

Adrian Severin a fost condamnat definitiv, pe 16 noiembrie 2016, la 4 ani de închisoare pentru luare de mită şi trafic de influenţă. Curtea Supremă a stabilit definitiv că Adrian Severin a încălcat legea atunci când a promis jurnaliştilor de la „The Sunday Times”, că poate promova amendamente în Parlamentul European în schimbul a 100.000 de euro. Practic, Completul de 5 judecători a mărit cu 9 luni sentinţa lui Severin, după ce Curtea Supremă l-a condamnat, în februarie 2016, la o pedeapsă de trei ani şi trei luni.

„Sentinţa a fost pronunţată. Comedia s-a terminat. Mai precis acest act al comediei. Aşa cum mă aşteptam, ceea ce a început ca o farsă jurnalistică s-a sfârşit printr-o farsă judiciară. Aceasta nu a fost lupta dintre cinste şi corupţie, ci dintre patrie şi duşmanii ei. Într-o colonie nu există stat de drept. O bătălie s-a încheiat dar istoria nu se sfârşeşte aici. Românii vor merge mai departe. Victoria va fi a lor. Victoria va fi a noastră", este mesajul transmis de Adrian Severin, după decizia de condamnare a sa.

„Campionul” şpăgarilor din Parlament

Politicianul a fost condamnat după o investigaţie făcută de jurnaliştii britanici de la „The Sunday Times”. Reporterii au pretins că sunt de la o firmă de lobby şi au propus mai multor membri ai Parlamentului European să le plătească 100.000 de euro pe an în schimbul „ajutorului” pentru adoptarea unor amendamente. 

La momentul investigaţiei jurnalistice, trei europarlamentari - Adrian Severin, fostul ministru sloven de Externe Zoran Thaler şi fostul ministru austriac de Interne Ernst Strasser - ar fi acceptat „să-şi vândă serviciile" . Totul s-a întâmplat în perioada decembrie 2010 - martie 2011.

Fostul europarlamentar româna  primit cea mai mare condamnare.  Strasser a fost condamnat, în martie 2014, la 3 ani şi jumatate de închisoare. În februarie 2014, Thaler a recunoscut că a acceptat să prezinte amendamente în schimbul unor sume de bani şi a fost condamnat la doi ani şi jumatate de închisoare şi la plata unei amenzi de 32.250 de euro.

„Pot să vă ofer asta”

Judecătorii care l-au condamnat pe Severin, în prima fază a procesului au demontat toate apărările făcute de politician şi au explicat că acesta a acţionat doar pentru a primi banii promişi. Eiau arătat că fostul europarlamentar a avut în timpul procesului „o conduită procesuală nesinceră, aproape de neasumarea faptelor”.

Una din interceptări, reprodusă de judecători, arată că Severin a acceptat banii de la cei doi jurnalisti britanici, într-o discuţie din decembrie 2010, la restaurantul membrilor Parlamentului de la Strasbourg. „Ceea ce aveţi nevoie îmi este clar, cu cât îmi explicaţi mai mult, cu atât sunt mai consolidat în acel sentiment şi percepţie că da, ştiu ce vă trebuie şi pot, pot să vă ofer asta”, ar fi fost acceptul lui Severin.

Magistraţii arată că stenogramele dezvăluie că Severin era conştient că acţiunile sale nu sunt legale, atunci când a cerut ca în contractual de consultanţă să nu apară că este retribuit pentru activitatea de europarlamentar. „Şi astfel, parlamentar sună ca şi cum sunt membru parlamentar şi vând, de asemenea, da, ca parlamentar, precum şi munca mea … Consultant politic este … Deoarece parlamentar este mai legat de poziţia mea”, spunea Severin.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite