Adrian Năstase, editorialistul din spatele gratiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul prim-ministru al României, Adrian Năstase. FOTO: Click
Fostul prim-ministru al României, Adrian Năstase. FOTO: Click

Fostul prim-ministru al României, Adrian Năstase, a continuat marţi seria textelor publicate pe blogul personal însă, de data aceasta, una din postări reprezintă un editorial scris pentru un ziar naţional.

Fostul lider de la Palatul Victoria a revenit marţi în forţă, în mediul online, Năstase publicând două texte pe blogul personal, unul din acestea reprezentând un editorial realizat pentru o publicaţie naţională.

În prima postare, fostul prim-ministru aduce lămuriri în ceea ce priveşte „Dosarul Zambaccian”, mai precis asupra completului de recurs format din cinci judecători.

„Completul de 5 judecători – penal, complet de recurs, trei judecători au fost cei care m-au condamnat la 2 ani închisoare, la fond, în dosarul Trofeul Calităţii, în baza unor probe indirecte (în opinia mea, supoziţii fără existenţa unor probe directe) şi doar pentru că « trebuia dat un exemplu clasei politice », eu fiind considerat simbolul corupţiei acestei clase. Este vorba de: Ionuţ Matei, ajuns între timp Vicepreşedinte al ICCJ, Ioana Bogdan, fostul consilier personal al fostului Procuror Şef DNA – Daniel Marius Morar şi Cristina Rotaru,  fostă colegă la Facultatea de Drept.

Cele două doamne judecător au formulat cereri de abţinere, justificate, respinse de Livia Stanciu, Preşedintă a ICCJ. Judecătorul Ionuţ Matei nu a formulat o asemenea cerere iar cererea de recuzare, formulată de noi, a fost respinsă în unanimitate (5 voturi pentru respingerea cererii) într-un complet condus de Preşedinta ICCJ, până acum nefiindu-ne pusă la dispoziţie motivarea acestei respingeri. De remarcat este faptul că, am formulat cereri de recuzare şi pentru cele două doamne judecător, cererile fiind respinse cu 3 voturi la 2”, a scris Adrian Năstase pe blogul personal.

Fostul lider de la Palatul Victoria a invocat faptul că judecarea de acelaşi magistrat nu este „normală, raţională şi deontologică”, mai ales pentru aceeaşi faptă.

A doua postare a lui Adrian Năstase este un editorial al fostului prim-ministru care a apărut marţi pe site-ul unui ziar naţional, în care acesta comentează modul în care a fost prezentată vizita secretarului de Stat american, Victoria Nuland, de fiecare tabără politică.

Comportamentul public al reprezentantului american a fost catalogat de Adrian Năstase, drept impecabil, critica fostului prim-ministru fiind orientată spre cei care au interpretat temele de discuţie într-o cheie personală, după cum le-a plăcut acestora.

De asemenea, Năstase a precizat subtil că anumite acţiuni ale ambasadei Statelor Unite sunt în continuare influenţate de informaţiile furnizate de cei din tabăra Monicăi Macovei: „să nu uităm, pe vremea ambasadorului Gittenstein, Monica Macovei (declarată mentor de Gittenstein) şi Daniel Morar mergeau frecvent la ambasadă, unde sugerau cine sunt « indezirabilii » în politica românească. Este important, de aceea, în continuare, să nu fii pe această listă şi, în anumite situaţii, declaraţiile de « loialitate » pot fi utile”, a precizat fostul prim-ministru în editorialul său. 

Cât despre întrebarea dacă Dosarul Zambaccian este  sau nu un “dosar politic”, fostul premier a scris: „Nu este clar, oare, că, prin felul în care a pornit, încă din 2001, apoi prin plângerea făcută de Alianţa DA, în 2004, în campania prezidenţială, prin autosesizarea lui Morar, din 2005, prin declaraţiile publice şi scrisorile către Parlament ale lui Băsescu, prin configurarea completelor, acest dosar a fost instrumentat politic? De altfel, chiar în dimineaţa în care s-a pronunţat sentinţa, Băsescu, la un post de televiziune, afirma: “în perioada 2001-2004, Năstase a instituit un sistem clientelar“. Nu era aceasta o formă de influenţare (politică) a completului, pentru a “adăuga” învinuirea de corupţie? Pentru oamenii de rând, această hărţuire, timp de 8 ani, în justiţie a avut, evident, ca obiectiv, eliminarea mea din viaţa politică“.

Materiale pe aceeaşi temă:

Înapoi în timp. Cum arăta România în vremea „Atotputernicului“ Adrian Năstase

A fost un timp când lui Adrian Năstase i se spunea „El însuşi“. Era suficient, căci nimeni în istoria postcomunistă a României nu a lăsat acest sentiment - că stăpâneşte ţara, fără limite.

REACŢII Presa internaţională: un fost premier al României a fost condamnat pentru acte de corupţie

Presa internaţională relatează despre condamnarea lui Adrian Năstase la patru ani de închisoare pentru acte de corupţie, reamintind că este a doua oară când fostul premier ajunge la închisoare. Până acum, cazul a fost relatat de agenţiile France-Presse şi Associated Press, precum şi de publicaţia belgiană 7sur7 şi postul britanic BBC.

Ponta, despre condamnarea lui Năstase: Îl consider o victimă a regimului Băsescu. Situaţia, comparabilă cu a Iuliei Timoşenko

Premierul Victor Ponta a declarat luni, la România TV, că decizia judecătorilor ÎCCJ în cazul fostului premier Adrian Năstase este una incorectă.

Primele reacţii după condamnarea lui Adrian Năstase. Cine îi plânge de milă şi cine îl vrea după gratii

Condamnarea fostului premier Adrian Năstase la patru ani de închisoare cu executare în dosarul “Zambccian” a încins spiritele pe scena politică. In timp ce unii felicită decizia luată de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, alţii arată compasiune pentru soarta fostului şef PSD.

VIDEO Cartianu, la Adevărul Live, despre condamnarea lui Adrian Năstase: Dana fost un factor nociv pentru fostul premier

Jurnaliştii „Adevărul” Grigore Cartianu, Liviu Avram şi Liviu Iolu au comentat sentinţa dată în urmă cu puţin timp de completul de cinci judecători al Curţii Supreme în dosarul „Zambaccian”. Prin decizia de astăzi toţi inculpaţii din acest caz au fost găsiţi vinovaţi. Singura care nu va ajunge după gratii este Daniela Năstase, soţia fostului premier care a fost condamnată la închisoare cu suspendare.

Năstase, înaintea sentinţei în dosarul „Zambaccian”: „Un singur om curajos constituie o majoritate”

Fostul premier Adrian Năstase, care aşteaptă luni decizia definitivă în dosarul “Zambaccian”, a publicat pe blogul personal un text în care anunţă că a revenit acasă şi îşi exprimă incertitudinea cu privire la ce l-ar putea aştepta în 2014.

Dosarul „Zambaccian”. Adrian Năstase îşi va primi sentinţa pe 6 ianuarie

Fostul premier Adrian Năstase şi soţia sa îşi vor petrece Sărbătorile de Iarnă acasă. Curtea Supremă a amânat pentru 6 ianuarie pronunţarea în dosarul „Zambaccian”, în care aceştia sunt acuzaţi de fapte de corupţie. Procurorul a cerut astăzi pedepse cu executare în cazul soţilor Năstase, dar şi majorarea pedepsei Paulei Irina Jianu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite