Adrian Năstase scapă de sechestrul pus pe casa din Zambaccian şi pe un cont de 118.000 de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soţii Năstase au scăpat d sechestrul pus pe casa din Zambaccian
Soţii Năstase au scăpat d sechestrul pus pe casa din Zambaccian

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au decis, luni, să ridice sechestrul instituit de procurori Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în cazul imobilului deţinut de Adrian şi Dana Năstase din strada Muzeul Zambaccian. De asemenea, judecătorii au mai dispus şi deblocarea sumei de 118.650 de dolari ce aparţine fostului premier.

Decizia a fost luată de instanţa Tribunalului Bucureşti după ce Adrian şi Dana Năstase au cerut ridicarea sechestrului pus pe imobil şi pe contul bancar, în dosarul cunoscut sub numele de „Zambaccian”, arată Mediafax.

„Dispune radierea din cartea funciară numărul 2975/7 a localităţii Bucureşti, sector 1, deschisă cu privire la imobilul situat în Bucureşti, strada Muzeul Zambaccian numărul 16, etaj 3, apartament 4, sector 1, aparţinând reclamanţilor Năstase Adrian şi Năstase Daniela, a sechestrului asigurător. Dispune ridicarea sechestrului asigurător instituit asupra sumei de 118.650 USD, consemnată la Banca Comercială Română Sucursala Unirea, aparţinând reclamantului Năstase Adrian”, a decis, luni, Tribunalul Capitalei.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată.

Pe 20 iunie 2012, Curtea Supremă l-a condamnat definitiv pe Adrian Năstase la 2 ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calităţii”, în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.

Pe 18 martie 2013, Năstase a fost eliberat din penitenciar, după ce Tribunalul Bucureşti a admis cererea lui de eliberare condiţionată.

Ulterior, pe 6 ianuarie 2014, Adrian Năstase a fost din nou încarcerat, după ce a fost condamnat, în dosarul „Zambaccian”, la 4 ani de închisoare cu executare. Năstase a stat în penitenciar până pe 21 august 2014, când a fost eliberat condiţionat, după ce a executat o treime din pedeapsă.

În dosarul „Zambaccian” a fost condamnată şi soţia acestuia, Dana Năstase, la 3 ani de închisoare cu suspendare, dar şi Irina Jianu, care a primit 4 ani de închisoare cu executare.

Fostul premier a fost acuzat în dosarul „Zambaccian” că, în perioada 2002 - 2004, în calitate de premier, ar fi primit, în mod direct şi prin intermediul soţiei sale, Dana Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 630.000 de euro, valoare calculată la cursul de schimb 2002/2004, dar şi pentru că l-a şantajat pe Ioan Păun, fost consul al României la Beijing. Foloasele primite de familia Năstase constau în contravaloarea unor bunuri importate din China şi cheltuielile aferente acestor importuri, precum şi contravalorea unor lucrări efectuate la imobilele lui Năstase din localitatea prahoveană Cornu şi din Bucureşti.

Adrian Năstase a mai fost judecat într-un dosar de corupţie, cunoscut ca „Mătuşa Tamara”, însă în acesta a fost achitat definitiv, în septembrie 2012, de Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi. 

În acelaşi dosar au fost achitaţi şi Ioan Melinescu şi Ristea Proboi, pentru complicitate la fapte de corupţie.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

STENOGRAME Şantajul, în cel mai pur stil mafiot - de ce a fost condamnat Adrian Năstase la patru ani de închisoare în dosarul Zambaccian

Adrian Năstase, despre tentativa de sinucidere de acum trei ani: Pentru mine, ziua de astăzi este tristă. Îmi aduc aminte de revolta pe care am simţit-o atunci

Guvernul din spatele gratiilor. Foştii miniştri corupţi ar putea forma oricând un guvern de uniune naţională

CEDO i-a dat cu flit lui Adrian Năstase

Adrian Năstase a ieşit din penitenciar: „Încercările din ultimii ani cred că m-au întărit”. CTP: „Eliberarea e un fel de scuză a justiţiei faţă de Năstase”

Cum motivează DNA contestaţia la eliberarea condiţionată a lui Adrian Năstase: Nu există dovezi „temeinice de îndreptare a condamnatului”

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite