UPDATE Năstase a fost aplaudat în sala de judecată. Procurorii cer mutarea dosarului la Judecătoria Cornetu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Năstase e la un pas de eliberare
Adrian Năstase e la un pas de eliberare

Fostul premier Adrian Năstase îşi pune astăzi speranţele în judecătorii de la Tribunalul Bucureşti, acolo unde se va decide dacă va fi eliberat condiţionat în dosarul  „Trofeul Calităţii“ în care a fost condamnat la 2 ani de închisoare.

UPDATE Procurorii au cerut din nou mutarea recursului la Judecătoria Cornetu, Ilfov. Aceştia susţin că magistraţii ilfoveni sunt competenţi să judece recursul. 

UPDATE Procurorii DNA contestă documentele depuse la dosar de avocaţii apărării. 

UPDATE Procesul a fost reluat.

UPDATE Reprezentanţii Tribunalului Bucureşti au anunţat că şedinţa de judecată se va relua la ora 12.

UPDATE La Tribunal a ajuns şi Dana Năstase soţia fostului premier. 

UPDATE Şedinţa s-a amânat două ore după ce avocaţii lui Năstase au depus noi documente la dosar. Procurorii au cerut o pauză ca să studieze actele depuse. 

Acestea constau în toate documentele din penitenciar care atestă activităţile fostului premier pe perioada detenţiei.

Procurorul a spus că nu a găsit la dosar documentele care detaliază activităţile pentru care Năstase a fost recompensat în penitenciar, avocaţii acuzând DNA de tergiversare, informează Mediafax.

UPDATE Năstase a ajuns la tribunal în jurul orei 09.00 şi a intrat în sala de judecată în aplauzele celor prezenţi.

Şedinţa este programată să înceapă la 09.30. Completul care va judecat recursul la cererea de eliberare este format din: Ioana Cleopatra Şipoteanu, preşedinte, şi judecătorii Florentina Vasilăţeanu şi Carmen Constanţa Balaci.


Magistraţii vor judeca recursul procurorilor anticorupţie, care contestă astfel hotărârea Judecătoriei Sectorului 4. Decizia Judecătoriei de eliberare din penitenciar a lui Adrian Năstase a fost luată pe 4 martie, magistraţii considerând că fostul prim-ministru al României a fost un „deţinut model“.  În motivarea dată publicităţii, judecătorii au adăugat comportamentului exemplar al lui Năstase şi argumentul că acesta a îndeplinit condiţiile pentru eliberare înainte de termen.

AR PUTEA FI ELIBERAT CHIAR AZI 

„Analizând cererea în lumina prevederilor legale în materia liberării condiţionate, instanţa reţine că poate fi eliberat condiţionat condamnatul care a executat fracţiunea de pedeapsă prevăzută în mod obligatoriu de lege, este disciplinat, stăruitor în muncă şi dă dovezi temeinice de îndreptare (condiţii principale), ţinându-se seama de antecedentele sale penale (condiţie secundară)“, se arată în motivarea judecătorilor. 

Dacă Tribunalul Bucureşti va respinge recursul procurorilor, atunci fostul premier ar putea fi eliberat chiar în cursul zilei de azi, decizia Tribunalului Bucureşti fiind executorie.

Pe 9 ianuarie, Comisia de eliberări condiţionate de la Penitenciarul Jilava a constatat că s-a împlinit termenul de o treime din pedeapsă în care Adrian Năstase ar putea fi eliberat şi a dat aviz favorabil. Avocatul lui Năstase, Ioan Cazacu a declarat că, din cauza procedurilor greoaie din instanţă, Adrian Năstase a stat în detenţie 73 de zile peste termenul îndeplinit în vederea eliberării condiţionate.

Adrian Năstase a fost condamnat definitiv anul trecut, pe 20 iunie, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calităţii“. El a fost acuzat că a strâns ilegal fonduri pentru campania electoralã din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD. Fostul premier este încarcerat din 26 iunie 2012, după ce în ziua pronunţării sentinţei fostul premier a încercat să se sinucidă.

Ulterior, Curtea de Apel Bucureşti a decis ca zilele petrecute de fostul premier în Spitalul Floreasca, în urma tentativei de sinucidere, sã fie scăzute din condamnare. Instanţa a dispus atunci sã fie scăzută perioada din 20 până în 26 iunie 2012.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite