Adrian Năstase şi Gigi Becali nu vor putea vota la europarlamentare. Alţi 5.000 de deţinuţi sunt în situaţia lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Nastase nu poate vota la europarlamentare FOTO Adevărul
Adrian Nastase nu poate vota la europarlamentare FOTO Adevărul

Dintre cei 32.193 de deţinuţi din România, peste 27.000 vor putea vota duminică la alegerile europarlamentare, în timp ce peste 5.000, printre care Adrian Năstase şi Gigi Becali, nu-şi vor putea exercita acest drept, pentru că le-a fost interzis de instanţă.

„Dintr-un efectiv de 32.193 de deţinuţi, 27.027 vor putea vota la alegerile europarlamentare”, au declarat oficiali din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), citaţi de Mediafax.

Singurii care nu vor putea vota duminică sunt cei 5.166 de condamnaţi definitiv în cazul cărora instanţa a dispus şi aplicarea pedepsei complementare a interzicerii dreptului de a alege, conform articolului 66 din Codul penal.

În situaţia aceasta se află Adrian Năstase şi Gigi Becali, ale căror sentinţe au inclus şi această pedeapsă complementară, dar nu şi Relu Fenechiu, căruia i-au fost interzise alte drepturi prin pedepse complementare.

Potrivit reprezentanţilor ANP, deţinuţii cu drept de vot îşi vor putea exprima opţiunea electorală în spaţii special amenajate din penitenciare, unde vor fi aduse urne mobile.

Cum pot vota persoanele aflate în arest la domiciliu

În ceea ce priveşte persoanele care se află în arest la domiciliu, ele trebuie să anunţe la instanţa competentă că vor să părăsească locuinţa pentru a merge la vot şi, numai dacă această solicitare le este admisă, îşi vor putea exercita acest drept.

La nivel naţional, peste 150 de persoane se află în arest la domiciliu, potrivit celor mai recente date statistice ale Poliţiei Române.

Pe aceeaşi temă:

Inspecţia Judiciară a CSM: „Declaraţiile lui Traian Băsescu referitoare la Adrian Năstase nu au afectat independenţa justiţiei”

Declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu referitoare la Adrian Năstase, făcute pe 6 ianuarie, înainte ca fostul prim ministru să fie condamnat în dosarul "Zambaccian", nu au afectat independenţa justiţiei. Aşa arată raportului Inspecţiei Judiciare, ce a fost prezentat astăzi, în Plenul CSM. Plenul şi-a însuşit raportul.

Năstase, înaintea sentinţei în dosarul „Zambaccian”: „Un singur om curajos constituie o majoritate”

Fostul premier Adrian Năstase, care aşteaptă luni decizia definitivă în dosarul “Zambaccian”, a publicat pe blogul personal un text în care anunţă că a revenit acasă şi îşi exprimă incertitudinea cu privire la ce l-ar putea aştepta în 2014.

Dosarul Zambaccian. Adrian Năstase: „Nu-i urez nimic lui Băsescu. Va avea ceea ce merită”

Fostul premier Adrian Năstase şi soţia sa s-au prezentat, luni, din nou în faţa instanţei Curţii Supreme, unde are loc un nou termen al recursului din dosarul Zambaccian. Magistraţii urmează să o audieze pe Dana Năstase, după ce, la termenul trecut, aceasta a solicitat o amânare pe motiv că nu se simte bine. În martie 2012, Năstase şi soţia lui au fost condamnaţi în acest dosar la trei ani de închisoare cu suspendare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite