Adrian Năstase, greul încarcerat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Năstase,  la unul dintre  termenele procesului „Trofeul Calităţii“
Adrian Năstase, la unul dintre termenele procesului „Trofeul Calităţii“

Fostul prim-minstru Adrian Năstase îşi va ispăşi pedeapsa la Penitenciarul Rahova. Aseară, avocaţii săi mai sperau să-şi salveze clientul cerând revizuirea sentinţei.

Cu două zile înaintea împlinirii vârstei de 62 de ani, Adrian Năstase îşi făcea aseară valiza pentru a merge la închisoare. Cu puţin înainte de ora 19.00, sentinţa în dosarul „Trofeul calităţii" devenea publică: el, fostul premier - doi ani de închisoare cu executare. Ceilalţi, complicii, au primit toţi câte şase ani. Câţiva dintre ei au primit şi câte un spor de un an.

După anunţarea sentinţei, strada Zambaccian se afla sub ocupaţia presei. În vila lui Năstase nu se întâmpla nimic. Doar unul dintre cei doi băieţi ai săi a ieşit pe poartă, pe la ora 19.30. Se ducea după ţigări.

Fostul premier, o premieră

Ieri, Adrian Năstase a devenit primul premier post-decembrist condamnat la închisoare cu executare. Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a admis în parte recursurile făcute de Adrian Năstase şi ceilalţi inculpaţi din dosar.

Instanţa a casat sentinţa din ianuarie 2012, prin care Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare pentru folosirea influenţei sau a autorităţii funcţiei de preşedinte al unui partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase. Instanţa a schimbat încadrarea juridică a faptei, respectiv a înlăturat forma continuată a infracţiunii.

Judecătorii au hotărât ca fostul premier să fie condamnat tot la doi ani de închisoare cu executare. Decizia în dosarul „Trofeul Calităţii" este definitivă şi urmează să fie pusă în executare.

Potrivit rechizitoriului DNA, în cursul anului electoral 2004, Inspectoratul de Stat în Construcţii, sub conducerea Irinei Jianu, "a iniţiat organizarea unui simpozion intitulat «Trofeul calităţii în construcţii». În realitate, simpozionul reprezenta un cadru în care, prin instituirea unor taxe de participare, se masca strângerea unor sume de bani pentru campania electorală prezidenţială a inculpatului Adrian Năstase".

Avocaţii lui Năstase şi surse din poliţie au confirmat informaţia conform căreia fostul premier nu va fi încarcerat la Jilava, penitenciar pentru deţinuţii de drept comun, ci la Penitenciarul Rahova. Deşi fapta pentru care a fost condamnat Năstase nu este una cu caracter de risc social, Năstase va fi încarcerat la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Rahova, pentru că sunt mai bune condiţiile de "cazare". De exemplu, la Rahova sunt celule cu 4-5 paturi, în timp ce la Jilava un dormitor are minimum 20 de paturi. 

Avocaţii lui Năstase cer revizuirea sentinţei

Unul dintre apărătorii fostului premier Adrian Năstase, avocatul Gheorghiţă Mateuţ, a declarat pentru „Adevărul" că va cere revizuirea sentinţei în dosarul „Trofeul calităţii". „Există o cale extraordinară de atac şi vom formula cererea de revizuire a sentinţei chiar mâine. Legea permite acest lucru atunci când se constată o eroare judiciară", a declarat avocatul Gheorghiţă Mateuţ.

Apărătorul fostului premier a făcut referire la articolul 394 din Codul de Procedură Penală, potrivit căruia revizuirea poate fi cerută atunci când: „s-au descoperit fapte sau împrejurări ce nu au fost cunoscute de instanţă la soluţionarea cauzei".

Pe de altă parte, avocatul Lucian Bolcaş, un alt apărător al lui Adrian Năstase, a declarat, la Realitatea TV, că fostul premier mai are două căi de atac, el precizând că nu a mai văzut o astfel de sentinţă dată, deşi la dosar au lipsit probe. Bolcaş nu a precizat, totuşi, care este a doua cale de atac, pe lângă revizuirea sentinţei invocate de avocatul Mateuţ.

Presa internaţională a reacţionat imediat

- France-Presse anunţă că sentinţa lui Adrian Năstase este una rară la nivel european pentru un fost prim-ministru. „Fostul premier român Adrian Năstase a fost condamnat miercuri (ieri) la o pedeapsă definitivă de doi ani de închisoare pentru acte de corupţie, o sentinţă rară în Europa pentru un fost prim-ministru", notează AFP. De altfel, „Năstase este cel mai înalt oficial politic condamnat până acum în România pentru acte de corupţie", subliniază AFP, notând că fostul premier este considerat de analişti mentorul politic al actualului prim-ministru Victor Ponta.

- Associated Press scrie că Adrian Năstase este primul lider politic român postdecembrist condamnat la închisoare. Fostul premier Adrian Năstase este primul lider politic român de rang înalt care ajunge la închisoare după înlăturarea regimului comunist în 1989, notează Agenţia Associated Press. "Fostul premier Adrian Năstase devine primul lider politic român condamnat la închisoare după căderea comunismului în 1989", scrie AP.

- Reuters consideră că sentinţa dată fostului premier Adrian Năstase reprezintă "un semnal" că România "încearcă să abordeze preocupările Uniunii Europene privind corupţia răspândită", scrie agenţia Reuters, prezentând pe larg cazul fostului premier român.

Complicii, pedepse mai mari

- Irina Paula Jianu -  fost inspector general de stat al Inspectoratului de Stat în Construcţii. A fost condamnată la şase de închisoare şi
cinci ani de interzicere a unor drepturi, pedeapsă la care i s-a aplicat un spor de un an.
- Diana Gasparovici - fost inspector general de stat adjunct la ISC- şase ani.
- Mihail Cristian Vasile- director general al SC Eurografica SRL- şase ani.
- Marian Ioana Popovici - şase ani plus un spor de un an.
- Bogdan Popovici -soţul Marianei Ioana Popovici - şase ani plus un spor de un an.

Alţi demnitari români condamnaţi

Gabriel Bivolaru, fost deputat PSD (stânga) şi Ioan Avram Mureşan, fost ministru (dreapta)

Gabriel Bivolaru, fost deputat PSD

În ciuda nivelului foarte ridicat de corupţie, în România postdecembristă, demnitarii condamnaţi pentru astfel de fapte pot fi număraţi pe degete.
- Gabriel Bivolaru, fost parlamentar PSD, a fost condamnat, în 1998, la 5 ani de închisoare pentru o fraudă de 50 de milioane de euro adusă unei bănci. Social-democratul a făcut doar doi ani de detenţie, fiind eliberat pentru bună purtare.
- Nati Meir, fost deputat PRM, a fost condamnat, în 2010, la 7 ani de închisoare cu executare, în dosarul în care era acuzat de înşelarea mai multor persoane, cărora le promitea sume de bani cu împrumut în schimbul unor garanţii.
- Vasile Duţă, fost senator, a fost condamnat, în 2010, la 5 ani de închisoare cu executare pentru mai multe fapte de trafic de influenţă.
- Cosmin Mihai Popescu, deputat PDL, a fost condamnat, în aprilie 2011, la doi ani de închisoare cu suspendare, pentru favorizarea lui Ionel Manţog.
- Mihail Sireteanu, fost deputat PSD şi ex-vicepreşedinte al CNSLR Frăţia, a fost condamnat, în iunie 2011, la doi ani de închisoare cu suspendare, fiind acuzat de fapte de corupţie legate de Fabrica de Armament Mizil.
- Ioan Avram Mureşan a fost condamnat, în 2012, la 7 ani de închisoare pentru deturnare de fonduri. Mureşan a fost trimis în judecată de PNA (actualmente DNA) în 2003. El a fost acuzat că, în calitate de ministru, ar fi întocmit, în mai 1999, noiembrie 1999 şi aprilie 2000, mai multe rapoarte pentru scoaterea ilegală din rezerva de stat sub formă de împrumut a cantităţii de 5.000 de tone de ulei. Beneficiară a fost firma Sun Oil SRL Râmnicul de Jos (Constanţa).
- Decebal Traian Remeş, fost ministru al Agriculturii, a fost condamnat, în ianuarie 2012, la 3 ani de închisoare cu executare, dar sentinţa nu este definitivă. Potrivit rechizitoriului Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în 13 septembrie 2007 şi 23 septembrie 2007, Remeş, în calitate de ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, ar fi acceptat şi primit produse alimentare în valoare de 1.500 de lei şi suma de 15.000 de euro de la Gheorghe Ciorbă, prin intermediul lui Ioan Avram Mureşan.
- Emilian Cutean, fost parlamentar PSD, a fost condamnat definitiv, în februarie 2012,  la 5 ani de închisoare cu executare. Fostul secretar de stat a fost inculpat pentru fals, uz de fals, abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite