Adrian Ionel „Unifarm“, artizanul „demolării“ Institutului Cantacuzino

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Ionel FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Adrian Ionel FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Cercetat de procurorii DNA pentru că ar fi cerut 760.000 de euro pentru atribuirea unui contract de achiziţie de echipamente de protecţie, în timpul pandemiei de COVID-19, Adrian Ionel, directorul suspendat de la conducerea Companiei Naţionale Unifarm SA, este acuzat că a pus umărul şi la distrugerea producţie de vaccinuri de la Institutul Cantacuzino. Cel puţin asta susţine liderul sindicatului „Cantacuzino”, Cătălin Bazac.

„În primul rând, în anul 2016, în Institutul Cantacuzino a avut loc o micro-activitate de producţie. Este vorba de realizarea a două loturi test de vaccin gripal, iar această activitate ar fi continuat şi în 2017 dacă s-ar fi achiziţionat unele echipamente. Aveam şi finanţare. Dar sub conducerea lui Adrian Ionel, care ocupa atunci funcţia de director general, s-a decis ca, în anul 2016, institutul să nu achiziţioneze o maşină de recoltat care este indispensabilă liniei de producţie de vaccinuri. S-a cumpărat numai cea de inoculat, dar una fără alta nu se poate. Prin această manevră, Adrian Ionel a blocat, practic, activitatea de producţie din Institutul Cantacuzino. De atunci nu s-a mai produs nicio doză de vaccin”, susţine Cătălin Bazac.

Eliminarea de pe piaţa vaccinurilor şi interesul imobiliar

Sindicalistul susţine că astfel Adrian Ionel a făcut jocul unor cercuri de interese care au mers pe două direcţii. „În primul rând vorbim de intenţia vădită de eliminare a Institutului Cantacuzino de pe piaţa internă a vaccinurilor. Pe de altă parte, unele cercuri de interese vizau din punct de vedere imobiliar sediile din centrul Capitalei şi din Băneasa. Şi s-a făcut totul pentru a se băgă într-o ceaţă cât mai mare patrimoniul imobiliar al Institutului Cantacuzino. Şi la câţiva ani de la preluare, MApN face demersuri să rezolve problemele de cadastru ale institutului, să identifice şi să înregistreze tot acest patrimoniu lăsat prin testament”, spune Cătălin Bazac.

Trebuie precizat că sediul din Bucureşti al instituţiei se află în cartierul Cotroceni, pe Splaiul Independenţei, chiar lângă Parcul Izvor, în apropierea Palatului Parlamentului. Mai mult, Staţiunea din Băneasa, care a fost ridicată în 1923 pe un teren donat de Casa Regală a României, se află nu departe de Aeroportul Băneasa, are o suprafaţă totală de 11 hectare şi este una dintre ţintele vizate de prădătorii imobiliari. 

Numire ilegală

Mai mult, sindicalistul susţine că până şi numirea lui Adrian Ionel în funcţia de director general al Institutului Cantacuzino s-a făcut ilegal. „El a ajuns în această funcţie deşi nu îndeplinea criteriile legale ocupării acestei funcţii pentru că ar fi trebuit să fie cercetător stiinţific gradul I sau II, şi nu jurist. Nimeni nu a ţinut cont de această cerinţă, iar în plus numirea s-a făcut fără concurs. Mai mult, o perioadă, Adrian Ionel a ocupat simultan funcţii de conducere în două instituţii bugetare. A fost numit la conducerea Institutului Cantacuzino cu toate că era director general şi la Compania Naţională Unifarm SA. O bună perioadă de timp a fost valid în ambele funcţii, lucru profund ilegal”, a precizat Cătălin Bazac. 

Ce avere are Adrian Ionel

Adrian Ionel trăieşte din salariul de la Unifarm şi din veniturile de membru al unor consilii de administraţie. El nu deţine nicio proprietate şi nici depozite bancare, potrivit celei mai recente declaraţii de avere, publicate pe site-ul Companiei Naţionale Unifarm în iunie 2017, consultate de Hotnews. Cu toate că are obligaţia legală să îşi depună anual declaraţia de avere, ultima declaraţie de avere publică a lui Adrian Ionel datează de acum 3 ani, din iunie 2017.

Potrivit documentului, veniturile lui Adrian Ionel în anul 2016 - perioada acoperită de declaraţia de avere - au arătat astfel: 44.528 de lei - remuneraţie primită în calitate de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Unifarm / 49.333 de lei - salariul aferent funcţiei de director general al Unifarm / 25.580 de lei - remuneraţie primită în calitate de membru al Consiliului de Administraţie al Unifarm / 86.716 lei - salariul aferent funcţiei de director general al Institutului Cantacuzino / 3.871 de lei - remuneraţie primită în calitate de membru al Consiliului de Administraţie al Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Metale Neferoase şi Rare / 3.048 lei - remuneraţie primită în calitate de membru al Consiliului de Administraţie al Institutului Naţional pentru Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţie. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite