Adrian Duicu ar putea afla astăzi dacă va fi cercetat în continuare în stare de arest

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Duicu este arestat preventiv pentru trafic de influentă FOTO Corina Macavei
Adrian Duicu este arestat preventiv pentru trafic de influentă FOTO Corina Macavei

Preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, ar putea afla vineri dacă va fi cercetat în continuare în stare de arest, după ce magistraţii Curţii Supreme vor lua în discuţie contestaţia acestuia împotriva deciziei prin care i-a fost respinsă cererea de înlocuire a măsurii preventive.

Curtea de Apel Bucureşti a respins, pe 14 iulie, cererea lui Adrian Duicu de înlocuire a arestului preventiv, decizia fiind contestată la Înalta Curte.

Adrian Duicu (PSD) este acuzat de procurorii anticorupţie de abuz în serviciu şi trafic de influenţă, după ce ar fi încercat să impună în funcţii publice de conducere mai mulţi apropiaţi ai acestuia. În acelaşi dosar este cercetat şi Stefan Ponea, şeful Poliţiei Mehedinţi, precum şi şi omul de afaceri Constantin Popescu, preşedintele PSD Orşova.

În 2013, Duicu ar fi luat legătura cu adjunctul secretarului de stat în Ministerul de Interne, Doru Dumitrescu, căruia i-ar fi cerut să discute cu Petre Tobă (şeful Poliţiei Române n.r.), pentru ca Ponea să fie promovat.

Anchetatorii susţin că Duicu a mers personal la Guvern pentru a aranja avansarea lui Ponea. Aici Duicu s-ar fi întâlnit cu Petre Tobă unde a discutat despre numirea în funcţia de conducere a lui Ponea.

Potrivit referatului din 27 iunie pentru prelungirea arestării lui Adrian Duicu, Petre Tobă s-ar fi prezentat la Guvern, pe 13 iunie, la solicitarea premierului Victor Ponta, pentru a discuta cu Duicu.

În acest sens, DNA notează „declaraţia martorului Petre Tobă, inspectorul general al Poliţiei Române, din care rezultă faptul că s-a întâlnit cu inculpatul Adrian Duicu în sediul Guvernului, prilej cu care acesta din urmă a făcut «aprecieri pozitive» la adresa inculpatului Constantin Ştefan Ponea".

Astfel, procurorii susţin că, la data de 20 martie 2013 fostul şef al Consiliului Judeţean (CJ) Mejedinţi i-a cerut lui Doru Dumitrescu, la acea dată adjunct al secretarului de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, şef al Departamentului de Ordine Publică în cadrul aceluiaşi minister, să discute cu Petre Tobă în sensul de a obţine promovarea lui Ştefan Ponea, şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Mehedinţi la data faptelor, într-o funcţie de conducere în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).

Cei doi au purtat o altă discuţie pe aceeaşi temă şi pe 3 aprilie 2013, stabilind să se întâlnească şi să discute în ziua următoare, discuţie la care urma să participe şi Ponea.

Mai mult, potrivit unor noi interceptări, al treilea om în stat, Valeriu Zgonea, îi spune lui Duicu „şefu' de la Mehedinţi” şi îi promite acestuia că „nu se bagă” în povestea schimbării şefului de vamă, arată hotnews.ro.

Concret, pe 20 februarie 2013, Zgonea îl sună pe Duicu şi poartă următoarea conversaţie:

Adrian Duicu: Domn' preşedinte, să trăieşti. 

Valeriu Zgonea: Da, şefu'? Da, şefu' de la Mehedinţi? 

Adrian Duicu: Lasă gargara! 

Valeriu Zgonea: Ia zi, şefu'! 

Adrian Duicu: Ce faci? 

Valeriu Zgonea: Uite, bine. Am fost la o întâlnire, mă duc la o altă întâlnire. 

Adrian Duicu: Şi eu mă duc la partid, ajung la partid că am şedinţă aicea. Auzi? Ce te rog. Sper că nu te bagi în treaba cu Titu, cu Neţoiu. Că mă tot bâzâie că nu ştiu ce vorbeşte cu tine pe-aicea. 

Valeriu Zgonea: Cine?

Adrian Duicu: Titu Neţoiu. 

Valeriu Zgonea: Cine-i Titu ăsta, mă?

Adrian Duicu: Cu Taverna, mă. 

Valeriu Zgonea: Lasă-mă mă în pace! Am vorbit ceva cu tine! Ai înnebunit la cap?

Adrian Duicu: Bine. 

Valeriu Zgonea: Mă bag eu în ciorba ta?! M-am băgat eu vreodată?

Adrian Duicu: Nu. Nu. Nu. 

Valeriu Zgonea: Tu nu eşti serios cu mine, în relaţia cu mine. 

Adrian Duicu: Nu-i adevărat. E! P...!

Valeriu Zgonea: Eu sunt serios cu tine. 

Adrian Duicu: Nu-i adevărat. Nu. Nu-i adevărat. 

Valeriu Zgonea: Tu eşti...Eu când ţi-am promis că nu mă bag şi m-ai rugat, nu mă bag! ...Nu m-ai rugat tu să nu mă bag? 

Adrian Duicu: Da. 

Valeriu Zgonea: E! Şi-atunci?! Pa. 

 

Duicu ar fi vrut să îl schimbe pe Neţoiu de la Porţile de Fier I

Potrivit unor surse citate de hotnews.ro. Duicu încerca să-l schimbe pe Titu Neţoiu din funcţia de şef al Vămii „Porţile de Fier I”, dar suspecta că ar fi protejatul lui Valeriu Zgonea. Preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Mehedinţi reuşeşte să-l schimbe, mutându-l de la Vama Porţile de Fier I, la Porţile de Fier II, însă doar pentru o lună, după care a fost instalat la loc. 

Surse locale au precizat că ar fi fost o simplă demonstraţie de forţă pentru a-şi etala influenţa pe care o are în PSD.

Duicu trafica funcţii în Parchetul General sau DNA

Procurorii anticorupţie mai arată în document că Ştefan Ponea i-a solicitat lui Adrian Duicu să facă demersuri pentru ca Elisabeta Ponea să fie numătă într-o funcţie de conducere din Parchetul Genral sau DNA.

„La data de 8 iulie 2013 inculpatul Adrian Duicu l-a contactat telefonic pe numitul Ştefan Adrian Bădescu (consilier în cadrul Cancelariei Primului-ministru şi preşedinte al TSD Mehedinţi) căruia i-a spus să-i transmită numitului Vlad Stoica (şef al Cancelariei Primului-ministru) ca acesta din urmă să-i ducă premierului CV-ul numitei Elisabeta Ponea. În cadrul discuţiei inculpatul Adrian Duicu a convenit cu numitul Ştefan Adrian Bădescu ca acesta să-i spună numitului Vlad Stoica că primii doi s-ar fi întâlnit şi că nu au discutat aceste aspecte „sensibile” la telefon:

Astfel, la data de 4 septembrie 2013 Ministerul Justiţiei a transmis Consiliului Superior al Magistraturii propunerea ca numita Elisabeta Ponea să fie numită în funcţia de procuror şef al Secţiei Judiciare a Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Pentru toate acestea, baronul de Mehedinţi, Adrian Duicu, se află acum în arestul Poliţiei Capitalei, alături de Ştefan Ponea şi Constantin Popescu, şeful PSD Orşova.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Un nou mandat de arestare pentru Duicu, Ponea şi Popescu

Victor Ponta spune că a avut o „relaţie foarte bună” cu Adrian Duicu

SERIAL „ADEVĂRUL“ Toate vilele baronilor din România. Adrian Duicu, baronul închis de la Mehedinţi, nu a plecat din casa părintească

Pe cine trage Duicu după el. Nume importante în dosar, legături periculoase

Baronul din Mehedinţi, Adrian Duicu, făcea trafic de influenţă la Guvern pentru şeful poliţiei judeţene

Mehedinţi - câmp de luptă între doi baroni locali: Duicu şi Stănişoară

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite