Adrian Cioroianu: "Să canonizăm şi din sport şi ştiinţă dacă facem asta din cultură"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sfântul Mihai Eminescu
Sfântul Mihai Eminescu

Preşedintele Ligii Scriitorilor, Alexandru Ţene a cerut Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române canonizarea poetului Mihai Eminescu în calendarul ortodox român. Unul dintre motivele acestei cerei este faptul că atât timp cât persoanele canonizate sunt din zona politică (Ştefan cel Mare), ar trebui să sărbătorim personalităţi şi din zona culturală.

Deşi poetul Mihai Eminescu este extrem de cunoscut pe plan naţional, pe plan extern popularitatea sa scade. Prin canonizare autorul "Luceafărului" ar căpăta notorietate globală, este de părere Alexandru Ţene.

"Dacă începem să canonizăm din cultură ar trebui să canonizăm şi din sport, ştiinţă", este de părere istoricul Adrian Cioroianu, invitat în studioul Realitatea TV.

"Am răspuns demersului domniei sale. Canonizarea cuiva este mai mult decât cinstirea memoriei sale. Acest demers este probabil pentru cinstirea memoriei. Canonizarea cuiva presupune anumite criterii, nu se bazează doar pe bază de entuziasm.

Trecerea în rândul sfinţilor se face pe baza unor criterii stricte, printre care credinţă, evlavia populară, studii temeinice de ordin istoric, canonic, liturgic
", a declarat Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei într-o intervenţie telefonică la Realitatea TV.

"Propunerea trebuie făcută Eparhiei unde se află solicitantul unde trebuie analizată şi apoi trimisă mai departe în cazul în care sunt găsite suficiente motive".

"Din 1950, când s-a făcut prima canonizare, Biserica Ortodoxă Română a făcut 100 de canonizări. În acest moment credem că este mai importantă o popularizare a acestor sfinţi" a mai spus Stoica.

"Nu pot înţelege asta. Nu poţi să îl pui pe Eminescu într-o zi din calendar. Nu putem să îl iubi pe Eminescu într-o zi, e ca şi cum trebuie să îl împărţim în 365 de părţi. Dacă vrei să instituţionalizezi iubirea îi faci un mare rău lui Eminescu. Iubirea nu este condiţionată", a spus actorul Mircea Diaconu.

Preşedintele Uniunii Scriitorilor, Nicolae Manolescu consideră că este o altă problemă cu Eminescu. "Problema cu Eminescu este că nu e citit cum trebuie şi nu e editat cum trebuie. Mai bine îl citim decât să îl canonizăm" a declarat Manolescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite