Admiterea la Institutul Naţional al Magistraturii. Candidat: Vârsta nu arată competenţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Candidaţii au susţinut testul de verificare a cunoştinţelor juridice
Candidaţii au susţinut testul de verificare a cunoştinţelor juridice

Aproape 2.500 de absolvenţi ai facultăţilor de drept din România au susţinut, duminică, prima probă din cadrul examenului de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii.Tinerii susţin că nu sunt de acord cu propunerile lui Tudorel Toader privind posibilitatea de a candida la INM după 30 de ani.

Candidaţii au susţinut testul de verificare a cunoştinţelor juridice, aceasta fiind probă eliminatorie. Proba cuprinde 100 de întrebări grilă, punctajul minim care trebuie obţinut fiind de 70. Rezultatele la această probă vor fi afişate pe 8 septembrie.

Cei mai mulţi dintre candidaţi nu sunt de acord cu modificările propuse de ministrul Justiţiei la admiterea în magistratură.

”Am văzut propunerile ministrului. Nu sunt de acord, bineînţeles. Doamne fereşte. Nu vreau să mă gândesc ca la anul nu aş putea să dau, dacă nu iau acum. Nu am luat în seamă celelalte propuneri, pentru că asta m-a privit în special", a declarat Patricia, 24 de ani, pentru Mediafax.

”Vârsta nu arată competenţă. Sub nicio formă. Într-adevăr pot fi oameni în vârstă extrem de competenţi dar pot fi şi tineri competenţi”, spune Ema, de 23 de ani.

Tânăra dă examenul pentru prima dată şi spune că probele au fost mai uşoară decât la admiterea în barou, unde nu a trecut testul.

Admiterea în magistratură

Un număr de 200 de locuri de auditori de justiţie sunt disponibile la acest concurs. Dintre acestea, 130 vizează funcţia de judecător şi 70, cea de procuror.

Candidaţii declaraţi admişi vor susţine, pe 17 septembrie, testul de verificare a raţionamentului logic, după care urmează, pentru finalişti, susţinerea interviului care va avea loc între 11 şi 24 octombrie.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a propus în proiectul de modificare a legilor justiţiei, un proiect care prevede ca cei care candidează la adminiterea la INM să aibă vârsta minimă de 30 de ani şi o experienţă în profesiile juridice de cel puţin cinci ani.

Pe lângă aceste modificări, ministrul Justiţiei a mai spus că admiterea la INM va fi anunţată cu şase luni înainte de data stabilită, nu cu 60 de zile, cum se informează în prezent.
 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite