Admitere la Medicină: Geneza şi exodul medicilor români

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mii de tineri s-au bătut pe locurile de la Medicină    FOTO: Adevărul/Marian Iliescu
Mii de tineri s-au bătut pe locurile de la Medicină    FOTO: Adevărul/Marian Iliescu

Miercuri a avut loc examenul de admitere pentru o nouă tranşă de studenţi pe care Universitatea „Carol Davila“ îi va pregăti să devină doctori. Din păcate, cei mai mulţi sunt hotărâţi să plece din ţară la finalul studiilor

Anul acesta, admiterea de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Carol Davila“ din Bucureşti nu a atras la fel de mulţi candidaţi ca anul trecut, în ciuda aşteptărilor. Dacă în 2013, în jur de 4.500 de candidaţi se băteau pe locurile de la Medicină, aproape 3.800 de absolvenţi de liceu au dat ieri admiterea la UMF „Carol Davila“ şi au avut de ales o singură specializare la care au dat examen. 

Şi concurenţa a fost mai mică, iar preferinţele schimbate. Specializările cu cea mai mare concurenţă, 5,6 candidaţi pe loc, sunt Asistenţă şi Tehnică Dentară sau Balneofiziokinetoterapie de la Facultatea de Asistenţă medicală generală şi Moaşe, în timp ce anul trecut au fost aproape 10 pe loc la Medicină Dentară. 

Partea bună este că la examenele de miercuri candidaţii nu au mai reclamat probleme la testele grilă pe care le-au rezolvat în cele două, respectiv două ore şi jumătate. Însă, anul trecut, admiterea s-a lăsat cu proteste în curtea universităţii, iar reprezentanţii UMF „Carol Davila“ au recunoscut atunci că au existat greşeli de tehnoredactare la două grile. Examenele la Medicină continuă, vineri, în alte două centre din ţară, la Craiova şi Târgu-Mureş.

La specializarea medicină generală, din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, examenul de admitere s-a ţinut într-o atmosferă plină de tensiune: 2.334 de candidaţi în sălile de examen, sute de părinţi adunaţi pe trotuarele din faţa facultăţii, cordoane de jandarmi şi echipaje de poliţie. Pentru a nu bloca traficul în zonă, trotuarele au fost împrejmuite cu garduri de protecţie, însă la ieşirea tinerilor din examen, cu toată împotrivirea jandarmilor, părinţii tot au blocat o bandă de circulaţie. După ce în 2013 s-a lăsat cu scandal din cauza subiectelor, anul acesta comisia de elaborare a fost izolată vreme de patru zile la Izvorani şi păzită cu jandarmii, tocmai pentru a nu exista nicio scurgere de informaţii şi nicio suspiciune.

Sunt patimi mari în jurul acestor examene la medicină. Majoritatea părinţilor visează să-şi vadă copiii doctori, iar copiii visează să treacă de examenul de admitere, să înveţe pe rupte câţiva ani şi apoi să plece în Occident, pe salarii de mii de euro.

Un băiat, Tudor Boghiţoiu, a fost primul care a ieşit din examen. Microfoanele presei şi ochii părinţilor
s-au îndreptat către el. Dar viitorul medic a fost necruţător: „După ce termin facultatea am de gând să plec în străinătate. De ce? Pentru că acolo sunt condiţii mai bune şi pentru că nu mă potrivesc la cultura din ţara asta”. „Să schimbăm cultura ca să nu ne mai plece copiii din ţară!”, a strigat o femei din spatele gardurilor de protecţie.

Pagubă de peste 22 miliarde de euro

Un domn cu chelie, venit din provincie, încearcă să îşi facă un pic de curaj: „Eu cred că al meu o să rămână în ţară pentru că nici afară nu e aşa uşor. N-am auzit să aibă gândurile astea de plecare. E bine şi la noi, bolnavi vor fi tot timpul şi va avea de muncă în meseria asta”. Le pun aceeaşi întrebare altor două femei şi ele lasă capul în jos.

„A mea a zis că vrea să plece”, răspunde una dintre ele. Există o umbră de teamă în privirea acestor părinţi de copii deştepţi. Teama că vor îmbătrâni singuri, în timp ce fiii şi fiicele lor se vor îngriji de bolile unor străini.
Ioanel Sinescu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, ne-a explicat în cifre dimensiunea întregului dezastru: „Statul român cheltuie circa 6 milioane de lei pentru pregătirea unui absolvent la Medicină, iar dacă luăm în calcul faptul că în ultimii zece ani au plecat din ţară circa 17.000 de absolvenţi ajungem la nişte pierderi uriaşe. Această hemoragie de inteligenţă ne costă enorm”. 6 milioane de lei înseamnă 1,3 milioane de euro, iar dacă înmulţim cu 17.000 ajungem la o cifră de peste 22 de miliarde de euro pierdute de statul român din cauza exodului tinerilor medici către Vest.

„Pentru că e ţara în care am crescut“

Candidaţii încep să iasă din examen unul câte unul, iar reporteriţele îi pescuiesc pentru interviuri.Un băiat cu părul blond acceptă cu o condiţie: „Să nu-mi pui întrebarea cu plecatu’ din ţară”. Pe margine, părinţii sunt supăraţi că ziariştii îi iau deoparte pe toţi şi ei nu pot întreba nimic. Câte-o femeie mai îndrăzneaţă strigă la ei: „Cum a fost? Mai greu ca la simulare?”. Reporteriţele se enervează: „Nu mai întrebaţi când luăm noi sincron. De ce nu vă faceţi televiziune dacă vreţi să puneţi întrebări?”.

Rareş Petrescu, un băiat firav şi cu părul creţ, se opreşte în faţa microfoanelor cu o siguranţă demnă de invidiat. Şi el e întrebat ce-o să facă după facultate. „O să plec, dar s-ar putea să mă întorc. Problema e că la noi eşti obligat să iei mită ca să poţi trăi decent, pe când afară poţi să fii cinstit”. „De ce spui că s-ar putea să te întorci?”, mai vine o întrebare. În liniştea celor două secunde de gândire s-a mai auzit doar bâzâitul unui troleibuz trecând pe bulevardul Eroilor Sanitari. „Pentru că e ţara în care am crescut”, a răspuns Rareş Petrescu şi părinţii de pe margine au început să aplaude bucuroşi. 

A ratat examenul din cauza unui accident

Din cauza numărului foarte mare de tineri înscrişi, celelalte specializări din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie au fost nevoite să-şi programeze examenele de admitere în alte locaţii. Candidaţii de la specilaizările Balneofiziokinetoterapie şi Tehnică Dentară au fost repartizaţi în clădirea Facultăţii de Mecanică din parcul Politehnicii Bucureşti, unde ieri-dimineaţă se adunaseră, de asemenea, o mulţime de părinţi. Printre ei, o tânără în geacă de piele pufăia neliniştită dintr-o ţigară:

Am ratat examenul. M-am urcat în taxi de dimineaţă să ajung la timp şi am făcut accident. Am ajuns la nouă şi patru minute, dar nu m-au mai lăsat să intru”. Cei mai mulţi dintre candidaţi au ieşit din examen  cu zâmbetul pe buze şi optimişti în privinţa rezultatului. L-am întrebat pe un tânăr care a dat examen la Balneofiziokinetoterapie de ce şi-a ales această specializare, însă a ridicat din umeri şi a spus: „Nu ştiu“. În schimb, două tinere care au dat la Tehnică Dentară au povestit că au în familie stomatologi şi pot să se angajeze fără probleme.


Pe aceeaşi temă:

ADMITERE FACULTATE 2014 S-a dat admiterea la „meseria de Mircea Badea“

ADMITERE FACULTATE 2014 Mii de tineri au dat admitere la Medicină. Subiectele de la cele mai căutate specializări

ADMITERE FACULTATE 2014 Facultatea de jurnalism a atras concurenţă maximă la Universitatea din Bucureşti

ADMITERE FACULTATE 2014 Universităţile care au cea mai mare concurenţă. Examenele încep luni

ADMITERE FACULTATE 2014 Bătălie la ghici pe facultăţile fără examen

Mihnea Costoiu a anunţat în şedinţa de Guvern că patru universităţi au intrat în lichidare

ADMITERE FACULTATE 2014 Topul specializărilor cu cele mai multe locuri. Medicina şi Dreptul, pe primele locuri

ADMITERE FACULTATE 2014 33 de universităţi au cel puţin o specializare sau un program care intră în lichidare

ADMITERE FACULTATE 2014 Peste 1.000 de locuri la taxă şi buget la SNSPA

ADMITERE FACULTATE 2014 ASE înlocuieşte examenul cu eseul motivaţional şi media de la Bac

ADMITERE FACULTATE 2014 La Universitatea din Bucureşti se intră pe baza de eseu motivaţional, examen scris şi media de la BAC

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite