Adjunctul şefului DNA, procurorul Marius Iacob, a demisionat din funcţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marius Iacob - Parchetul General / FOTO Inquam Photos / George Călin / 21 dec 2018
Marius Iacob - Parchetul General / FOTO Inquam Photos / George Călin / 21 dec 2018

Marius Iacob, procurorul-şef adjunct al DNA, a demisionat din funcţie. Decizia acestuia vine după ce luni, 19 martie, Curtea Supremă a dat dreptate Inspecţiei Judiciare şi a decis sancţionarea disciplinară a lui Iacob cu "avertisment".

Iniţial, în septembrie 2018, Secţia pentru procurori a CSM a decis că Marius Iacob nu a săvârşit o abatere disciplinară, însă Inspecţia Judiciară a făcut recurs, care a fost admis luni de Instanţa supremă.

Curtea Supremă a întors luni, 18 martie, decizia Secţiei pentru procurori a CSM şi a în cazul acţiunii disciplinare formulate de Inspecţia Judiciară împotriva procurorului şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Marius Iacob. El era acuzat de IJ că a delegat un procuror şef serviciu, respectiv pe Carmen Simona Ricu, să reprezinte DNA într-un proces care avea ca obiect suspendarea ordinului prin care procurorul Mihaiela Moraru Iorga a fost suspendată din DNA. Atât Marius Iacob, cât şi Simona Ricu au fost sacţionaţi cu "avertisment".

În dosarul în care s-a pronunţat Curtea Supremă, Iacob este acuzat de Inspecţia Judiciară că a încălcat mai multe dispoziţii, delegând un procuror şef serviciu, respectiv pe Carmen Simona Ricu, să reprezinte DNA în procesul civil având ca obiect suspendarea ordinului prin care procurorul Mihaiela Moraru Iorga a fost suspendată din DNA.

În luna decembrie, Marius Iacob a fost audiat la Secţia specială pentru investigarea infracţiunilor în justiţie în dosarul deschis ca urmare a denunţului depus de Sebastian Ghiţă contra Laurei Codruţa Kovesi.

Marius Iacob a fost procuror şef adjunct al DNA din iunie 2013, în iunie, anul trecut candidând pentru şefia Direcţiei. 

Anterior, Iacob a condus Secţia de urmărire penală şi criminalistică din Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, iar în perioada iunie 2011 - octombrie 2012 a fost prim-adjunct al procurorului general al României. 

În perioada 1994 - 1997, Iacob a fost procuror criminalist la Parchetul Judecătoriei Sector 6, apoi a lucrat la Parchetul Tribunalului Bucureşti până în 2003, când a fost numit prim-procuror adjunct, funcţie pe care a ocupat-o până în 2006, cu o întrerupere în perioada 30 mai 2005 – 20 februarie 2006, când a fost director general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. 

Marius Iacob a instrumentat dosarul privind incendiul de la Maternitatea Giuleşti, a coordonat ancheta DNA în cazul Colectiv, dar şi dosarul avocatei Elodia Ghinescu

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite