Adina Florea nu a fost validată de CSM ca şef al Secţiei Speciale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şedinţa plenului CSM a fost suspendată din nou, pentru a treia oară, din lipsă de cvorum. Nici de această dată rezultatul concursului pentru numirea Adinei Florea ca procuror-şef al Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie nu a fost validat.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a mai încercat validarea Adinei Florea la şefia Secţiei Speciale (SS). Până acum, discuţiile au fost amânate deoarece nu a fost realizat cvorumul de prezenţă.

Preşedintele CSM, Lia Savonea, a anunţat, luni, că plenul va fi amânat pentru a treia oară, deoarece cei 7 membri care au boicotat şedinţa săptămâna trecută au transmis un e-mail pentru a cere din nou eliminarea de pe ordinea de zi punctele privind SIIJ până sunt dezbătute rapoartele europene.

„Este de acum îngrijorător. Este a treia şedinţă fixată la care aproape aceiaşi membri nu dau curs. Săptămâna trecută a fost lansată public o scrisoare, astăzi e mailul meu a sosit, cam în aceiaşi termeni, o scrisoare din partea aceloraşi membri prin care se solicită să fie scoase de pe ordinea de zi lucrările care privesc Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) cu motivarea nevoii de a se dezbate mai întâi public raportele GRECO şi raportul Comisiei de la veneţia. Cred că locul în care trebuie să dezbatem aceste chestiuni este tocmai şedinţa plenului şi împreună să decidem dacă punctele de amână sau nu”, a declarat Lia Savonea, citată de Mediafax. „Este regretabil, nu ştiu în plus ce aş putea să spun. Cred că este cazul să cerem scuze colegilor şi instituţiilor faţă de care noi avem astfel de atitudine”, a adăugat aceasta.

Membrii CSM care au ales să boicoteze şedinteţa CSM acuză lipsa de predictibilitate a şedinţelor CSM.

Judecătoarea Andrea Chiş, unul dintre membrii CSM care a boicotat şedinţa de luni, a declarat că „nu avem o previzibilitate a datelor şi orelor şedinţelor. Nu avem o previzibilitate a ordinei de zi. SIIJ nu este o urgenţă. S-a dovedit o urgenţă de data asta. Înainte de şedinţă, doamna ministru ne-a confirmat că raportul GRECO va fi confirmat în curând. O săptămână nu are cum să împieteze activitatea acestei secţii”.

Cristina Tarcea: Ar trebui să purtăm discuţii serioase cu privire la Secţia Specială

Preşedintele Înaltei Curţi, Cristina Tarcea, a spus luni, înaintea şedinţei CSM, că dacă raportul GRECO recomandă desfiinţarea Secţiei speciale pentru anchetarea magistraţilor (SIIJ), ar trebui să existe ”discuţii serioase”.

”România este membră a UE şi aşa cum a ţinut cont în etapa preaderării de toate recomandările şi toată legislaţia europeană, ar trebui să procedeze în continuare la fel.  Să vedem raportul GRECO, iar dacă există o asemenea recomandare cred că trebuie să purtăm discuţii serioase şi sincere cu privire la acest aspect”, a spus Tarcea când a fost Întrebată despre obligativitatea respectării recomandărilor din raportul GRECO.

Ana Birchall: Nu prea înţeleg tonalitatea asta de agresivitate

Ana Birchall, ministrul Justiţiei, i-a cerut şefei CSM să găsească un consens şi să pună capăt acestei crize. 

„Fac apel la preşedintele CSM să încerce să găsească consens şi să ieşim din această situaţie, în rest nu am ce să comentez. Îi asigur că Ministerul Justiţiei va fi un partener de dialog. Am spus în cadrul discuţiilor cu doamna Savonea să existe un calendar al acestor şedinţe şi să nu mai fie astfel de situaţii. Am un sentiment de mâhnire, este regretabil, pentru că, până la urmă, conform Constituţiei, CSM este garantul independenţei justiţiei", a declarat Ana Birchall.

Ministrul Justiţiei i-a reproşat şefei CSM „tonul agresiv” în această problemă şi a susţinut că soluţia este dialogul instituţional.

„Nu prea înţeleg tonalitatea asta de agresivitate. Sunt dispusă să las tot ce a fost în trecut şi (...) colaborarea instituţională este absolută normală, firească. Ne putem sfătui oricând. În mine are un partener de dialog, dar agresivitatea şi a se spune altceva decât este în realitate sunt lucruri pe care eu nu am de gând să le tolerez. Dacă vă aduceţi aminte, data trecută se spunea că Ana Birchall boicotează, când eu duminică vorbisem cu dna preşedinte, spunându-i că am şedinţă de guvern şi a zis că nu-i niciun fel de problemă, după care a fost tot scandalul public. Repet, din punctul meu de vedere, nu trebuie să existe niciun fel de neînţelegere. (...) Sper ca după ziua de astăzi sau îmi exprim speranţa ca data viitoare nu am să vin ca să am de unde să mă întorc. Nu este în regulă”, a mai spus Birchall.

Şapte membri CSM au solicitat să se amâne discutarea tuturor aspectelor ce privesc activitatea SS, până după ce vor fi făcute publice rapoartele Comisiei de la Veneţia şi ale GRECO, adoptate în săptămâna 17-21 iunie 2019, dar şi după ce se va organiza o dezbatere publică asupra activităţii SIIJ.

Adina Florea a obţinut punctajul 9,86. Adina Florea s-a clasat pe primul loc la concursul pentru şefia SS după susţinerea proiectului referitor la exercitarea atribuţiilor funcţiei de conducere.  Pe locul al doilea s-a situat Sorin Eugen Iasinovschi cu un punctaj final 8,85, în timp ce Bogdan Pirlog, procurorul care a deschis ancheta referitoare la evenimentele din 10 august 2018, din Piaţa Victoriei, a obţinut punctajul 3,85. Postul pentru şefia SS a rămas vacant după numirea lui Gheorghe Stan in funcţia de judecător la Curtea Constituţională.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite